• Huvudsponsorer

Sju spelare draftade

24 juni 2017 19:25
FHC

Årets NHL-draft ägde rum i Chicago, USA och från Frölunda HC blev totalt sju spelare (som spelar, ska spela eller har spelat i Frölunda) tingade. – Vi är självklart nöjda med våra draftade spelare, säger General Manager Fredrik Sjöström.


Lias Andersson

(Runda 1, #7 totalt | New York Rangers)

Som vi skrev i morse hade draften näst intill precis börjat när Lias Andersson blev vald av New York Rangers, som det totalt 7:e valet i årets draft. Rangers har tidigare endast vid två tillfällen valt en svensk spelare med sitt första val - Niklas Sundström (1993, draftval #8) & Ulf Dahlén (1985, draftval #7).
– Jag har aldrig varit i New York, så det ska bli kul att få komma dit, säger Lias i en intervju efter draften innan han skämtar till det:
– Min pappa har faktiskt bott i New York, under tiden då han spelade i Islanders. Så förhoppningsvis kan jag ta över hans gamla lägenhet!

Kristian Vesalainen

(Runda 1, #24 totalt | Winnipeg Jets)

För andra året i följd valde Winnipeg Jets att drafta en finländare i första rundan, då Kristian Vesalainen denna lördag blev plockad som #24 totalt. I fjol var det ju ingen mindre än Patrik Laine som plockades av Jets i första rundan (som #2 totalt).
Vesalainen tillhör ju längre inte Frölunda, utan kommer från och med i höst spela med finska HPK – såvida han inte rentav tar en plats i Jets eller spelar i AHL.

Filip Westerlund

(Runda 2, #44 totalt | Arizona Coyotes)

Som tredje Frölundaspelare blev det dags för Filip Westerlund att pryda de stora skärmarna i United Center när han, som det totalt 44:e draftvalet, fick dra på sig Arizona Coyotes tröja.
Filip har under den gångna säsongen tagit ett enormt kliv och, trots sin ringa ålder, slagit sig in i Frölunda på riktigt med sina 33 matcher och dryga 11 minuters istid/match.

Joni Ikonen

(Runda 2, #58 totalt | Montréal Canadiens)

År 2013 valde Montréal Canadiens en ung, lovande finsk spelare vid namn Artturi Lehkonen – som i nutid gjort väldigt bra ifrån sig under sin första säsong i NHL. I dag valde klubben att drafta sin nästa, lovande finländare – Joni Ikonen.
Joni har en bra säsong bakom sig med 41 poäng (22+19) på 40 matcher i J20, J18-silver i SM såväl VM samt sitt namn inristat i Champions Hockey League-titeln som ju Frölunda vann tidigare i år. Finns stora möjligheter att han under den kommande säsongen spelar fler än fjolårets tio A-lagsmatcher.

Senare draftval

Jacob Peterson | (Runda 5, #132 totalt | Dallas Stars)
Kristoffer Gunnarsson | (Runda 5, #135 totalt | Vancouver Canucks)

Den sjunde och före detta Frölundaspelaren? Linus Weissbach, som efter många år inom Frölundas organisation gjort en säsong i amerikanska Tri-City Storm (USHL), blev vald som nr 192 totalt utav Buffalo Sabres. Stort grattis även till dig, Linus!

Resultatet av hela draften ser ni bl.a. på NHL:s officiella hemsida.

Fortsätter producera talanger

Lias Andersson räknas egentligen som HV71:s spelare i denna draft (på samma sätt som att Kristian Vesalainen räknas som Frölundas, trots att han i höst spelar med HPK), så utan honom (och Weissbach) inräknad har totalt fem Frölundaspelare draftats detta år - vilket är toppklass sett över hela årets draft.

Räknar man bort det amerikanska landslagets ungdomsprogram (som varje år lyckas få fram mängder med draftade spelare, i år nio stycken) var det faktiskt inte många lag som kunde mäta sig med Frölunda.
Det kanadensiska juniorlaget Owen Sound Attack (Ontario Hockey League) representerades via sex draftade spelare och var således det enda klubblag med fler draftade spelare än Frölunda i NHL-draften 2017.

General Manager Fredrik Sjöström fick chansen att kommentera draften sett ur Frölundaögon:
– Vi hade bra koll på vilka spelare vi trodde skulle bli draftade, men det är klart att vi kanske trodde och hoppades på att någon mer utav de andra skulle bli valda. De grabbarna är säkert lite besvikna just nu, men det kommer fler drafter framöver och att de inte blev valda i år är ju ingenting som påverkar vår syn eller tro på dem. Men vi är självklart nöjda med antalet spelare och att vi är representerade så högt bland klubblagen.

Resan till Chicago har egentligen bara börjat för Fredrik och de andra som är på plats. Härnäst väntar mycket möten och många dialoger med diverse NHL-klubbar om deras respektive prospects.
– Vi ska föra dialoger med några av de olika NHL-klubbarna, ja. Bland annat med New York Rangers om huruvida de vill att Lias (Andersson) ska stanna hos en säsong eller inte. Troligtvis vet de kanske inte ens själva ännu hur de vill göra, så det kommer ju givetvis bli en liten process med bollande fram och tillbaka.

Vad var det bästa med draften 2017?
– Jag tyckte att det var extra kul för Kristoffer Gunnarsson som gått igenom två drafter utan att bli draftad och nu äntligen fick bli det. Det var stort både för honom och för oss!