• Huvudsponsorer

Sommarprat: Christian Lechtaler

8 juli 2019 09:00
FHC

Fyra titlar bromsar inte Frölunda Indians på den resa som är halvvägs enligt Christian Lecthaler.


Frölunda Indians klubbdirektör kan inte annat än att hålla med – säsongen 2018/2019 var fantastisk på många sätt och plan.
– Det här är frukten av hårt arbete från organisationen under lång tid. Den energi framgångarna ger tar vi med oss in i nästa säsong och vi skall använda den på rätt sätt, säger Christian Lechtaler som inte skulle vara den han är utan tillägget:
– Vi har gjort mycket rätt, men det finns alltid risker och jag är säker på att det finns 13 klubbar som vill ha revansch och vad dom gör kan vi inte påverka, det är det luriga. Och jag tycker det rustas på ganska bra i SHL.

Oavsett, med en CHL-titel och ett SM-guld har Frölunda Indians redan pekats ut som laget att slå kommande säsong – en helt annan situation än sommaren 2018.
– Det är ju roligt att så många tror på oss. Vi vill ju vinna titlar och har satt ihop ett lag för att göra det, men som jag sa så finns det risker. Som att vi förlorar tongivande spelare varje säsong. Som att vi efter SM-guldet fått en kortare försäsong och mindre tid tillsammans, konstaterar klubbdirektören och påminner om att det är inte bara är A-laget som plockat med sig bucklor hem till Frölundaborg:
– Vi får inte glömma att vi vann SM-guld i J18 och U16 och att ett Frölundabetonat lag spelade hem TV-pucken. Det är ett bevis på att föreningen jobbar med rätt saker.

Christian Lechtaler återkommer gärna och ofta till den resa Frölunda Indians är på. Den påbörjades 2013 med tränaren Roger Rönnbergs intåg i föreningen och har fem titlar – två SM-guld och tre CHL-titlar - och sex år senare kommit hur långt?
– Vi kanske är halvvägs. Vi tar kliv varje år och då menar jag inte bara sportsligt. Vi har en verksamhet med starka kopplingar till vår region som sträcker sig från barn- och ungdomshockey, över Academy till A-laget.

Hockeyn är självklart kärnan i Frölunda Indians verksamhet – den grund allt annat vilar på.
Inget framgångsrikt A-lag ingen publik, inga partners, ingen nyrekrytering och ingen plantskola (Academy) värd namnet.
– Vi gör det vi tror på och vill utvecklas ännu mer. Vi har startat en flickverksamhet som växer för varje år och vi har ett samhällsengagemang som är större än vad många tror. Publiken har hittat tillbaka, vi har fler partners än någonsin och har tagit stora kliv i sociala medier. Vi gör uppenbarligen något rätt, förklarar Christian Lechtaler, men betonar samtidigt att det finns hinder och problem att lösa på den där resan som ”kanske är halvvägs”.
Som is.
– Det kommer att bli en viktig framtidsfråga. Försvinner isytor blir det färre som åker skridskor och det är ett bekymmer inte bara för oss. Vi behöver bredd inom hockeyn.
Som en ny arena.
– En modern arena skulle skapa helt andra möjligheter än vad vi har i dag, men den är minst tio år bort.
Som en tydlig politisk idrottsstrategi.
– Vad känner staden för bredd- och elitidrotten? Hur ser prioriteringarna ut? Vi och andra föreningar kommer i framtiden att vara i behov av större stöd.