• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 30 Januari Jan
Lördag Lör 3 Februari Feb
Torsdag Tor 8 Februari Feb
Lördag Lör 10 Februari Feb
Lördag Lör 24 Februari Feb
Onsdag Ons 28 Februari Feb
Torsdag Tor 1 Mars Mar
Lördag Lör 3 Mars Mar
Tisdag Tis 6 Mars Mar
Torsdag Tor 8 Mars Mar
Lördag Lör 10 Mars Mar
Måndag Mån 19 Mars Mar
Onsdag Ons 21 Mars Mar
Fredag Fre 23 Mars Mar
Söndag Sön 25 Mars Mar
Tisdag Tis 27 Mars Mar
Torsdag Tor 29 Mars Mar
Lördag Lör 31 Mars Mar

24 Niklas Andersson

Den 21 oktober 2017 pensionerades Niklas Anderssons tröja.

Niklas Anderssons tröja är för alltid förankrad i Scandinaviums tak efter en fullkomligt magisk lördagseftermiddag i Scandinavium.

– Fantastiskt. Att få sin tröja upphängd är ju hur stort som helst, säger 46-åringen som under en lång karriär haft stora framgångar, men inte skyltar med dem direkt:
– Jag har inte en grej från hockeykarriären framme hemma - inte en medalj, tröja, inte någonting.

Kungälvs-fostrade Niklas Anderssons debuterade i Frölunda Indians redan som tonåring och fångades snabbt in av dåvarande NHL-klubben Quebec Nordiques. Efter tio år i Nordamerika flyttade han hem och spelade tio raka säsonger i Frölunda, 14 totalt.
– Efter så många år är Frölunda min klubb och jag har tusen härliga minnen, menar Andersson, men plockar ändå fram två som sticker ut lite extra:
– Första SM-guldet, 2003, var speciellt. Och hela säsongen 2005 var fantastisk – det är nog det bästa laget jag någonsin spelat i på klubbnivå, en perfekt mix.

Som scout åt Los Angeles Kings har Niklas Andersson fortfarande ett nära förhållande till ishockeyn och det finns fler kopplingar – sonen Lias spelar från och med säsongen 2017/2018 i Frölunda Indians:
– Jag är glad att han är i klubben och han har tagit sig dit på egen hand. Jag vet vad som krävs och hur tufft det är att ta sig hela vägen och det är väl den erfarenheten jag har bidragit med.

Niklas Andersson avslutade karriären 39 år gammal våren 2011.

- Hade inte ni i publiken kommit och kollat hade jag aldrig spelat så länge, förklarade Andersson i sitt tröj-tal – som följde efter eftermiddagens kanske starkaste ögonblick.

Sonen Lias Andersson greppade micken, hyllade sin pappa för att han är den han är, tackade för lånet av tröjan, tog av sig den, lämnade över den och drog på sig nummer 61 istället. Ett symboliskt och starkt inslag i en i övrigt stämningsfull och gripande ceremoni.

Ett 20-tal spelare ur en lång karriär flankerade tillsammans med fem av de sex redan hissade spelarna Niklas Andersson med familj på isen och förutom tal från Frölundas ordförande Mats Grauers bjöds det på en hel del inspelade hälsningar: bland annat från Daniel Alfredsson, Tomi Kallio och Rob Blake.

 

Niklas Andersson

Ålder: 46 år.

Moderklubb: Kungälvs IK.

Klubbar: Frölunda HC, Halifax Citadels, Quebec Nordiques, Cornwall Aces, Utah Grizzlies, New York Islanders, San Jose Sharks, Kentucky Thoroughblades, Chicago Wolves, Nashville Predators, Calgary Flames.

Meriter: Två SM-guld (2003, 2005), tre VM-silver (1997, 2003, 2004), ett VM-brons (2002).

Personliga utmärkelser: Guldhjälmen och Guldpucken (2003).

Matcher i Frölunda: 763.

Poäng i Frölunda: 680 (258 mål/422 assist).