Sen Moravändning
Publicerad: 2018-09-22
SHL
Tomi Kallio tackades innan Frölunda HC rivstartade mot Mora IK och såg ut att gå mot tredje raka segern - men en sällan sedd vändning och sent avgörande gav tre poäng till Mora.

GÖTEBORG | Efter att Tomi Kallio tackats och hyllats i en mycket fin ceremoni släpptes pucken i Scandinavium för matchen mellan Frölunda HC och Mora IK, och det var ett hemmalag som rivstartade inför 11’222 åskådare.
Till synes energipumpade av Kallios hyllning markerade Frölunda omgående revir och gjorde sig hemmastadda i Moras försvarszon, där Christian Engstrand fick jobba. Oliwer Fjellström styrde pucken i stolpen efter drygt två minuter och kort därpå fick Joel Lundqvist ett bra läge ifrån slottet, men kunde inte pricka mål med det avslutet.

Efter man mer eller mindre totalt dominerat inledningsperioden (14-1 i skott på mål, bara en sådan sak) fick Frölunda inleda den andra perioden i fem mot tre - efter att Robin Johansson ådragit sig ett matchstraff i slutet av inledningsperioden - och där presenterade sig ett av säsongens nyförvärv.
Chay Genoway fick yta att kliva in på från sin backposition och avlossade ett slagskott som letade sig förbi Engstrand till 1-0 med blott 19 sekunder gångna av mittenakten. Målet var Genoways första i SHL och innebar starten på en målrik period. Efter att Matt Bailey knappt fem minuter senare ordnat en kvittering för gästerna så skulle den stekhete Patrik Carlsson svara med att åter ge Frölunda ledningen genom sitt fjärde mål för säsongen - och vilket innebar att han ännu inte är mållös i en SHL-match 2018/19.
Framspelningen till 2-1 stod Joel Lundqvist för, och när det fem minuter senare var ombytta roller så var det istället Carlsson som hittade Lundqvist som kunde raka in 3-1 och i och med det noteras för sin 500:e poäng i Frölunda.

– Det är skönt att säsongen startat så bra sett till poängproduktionen, konstaterade Joel Lundqvist efter två spelare perioder och utvecklade:
– För egen del var jag mycket missnöjd med poängproduktionen i fjol, effektiviteten var inte där. När man spelar med Lasch och ”Purre” så är man klart lite tvungen till mer utdelning, så det är skönt att det har gått vägen hittills.

Kontroll - eller?

Frölunda såg länge ut att ha kontroll på tillställningen, utan att dock övertyga spelmässigt i den tredje perioden. Plötsligt växlade Mora upp, reducerade med tre minuter kvar och med en extra utespelare också kvitterade när 46 sekunder kvar återstod. Slarvigt spel i egen zon skulle sedan resultera i en enorm kalldusch, då Michael Haga kunde avancera i anfallszon och också avgöra matchen till 4-3 med blott två sekunder kvar på tavlan.

– I sista perioden saknade vi total ödmjukhet i spelet, förklarade Roger Rönnberg efter slutsignalen och utvecklade:
– Det gick lite lätt i två perioder och vi hade gjort en bra match i 40 minuter, sedan tycker jag tyvärr att vi totalt saknade ödmjukhet, tappade pucken på fel ställen och gav Mora en chans in i matchen. Redan i första bytet i tredje perioden började vi ge bort pucken i mittzon där vi kanske i liknande lägen i de första två perioderna spelat rakt och enkelt. Fel inställning i hela tredje perioden, så detta blev en nyttig men väldigt tuff läxa för vårt lag.
– Sista tre tycker jag inte är så märkliga. Så här jämn är ligan, tappar man skäpran och ödmjukheten i 20 minuter så kan man förlora mot alla lag, avslutade Roger.

På torsdag, 29 september, gästar vi Rögle BK (matchstart kl 19, sänds på C More Live 3 samt cmore.se). Nästa hemmamatch äger rum tisdag den 9:e oktober. Då är det Champions Hockey League och danska Aalborg Pirates som kommer på besök till Frölundaborg. Matchstart är 18:30 och biljetter köper ni via den här länken.

Matchstatistik

Frölunda HC - Mora IK 3-4 (0-0, 3-1, 0-3) Skott: 33-16 (14-1, 15-4, 4-11)
PIM: 6-33 (0-29, 4-2, 2-2)
Publiksiffra: 11’222 åskådare

Period 1

Period 2
1-0 (20:19) | Chay Genoway (-) PP2
1-1 (25:06) | Matt Bailey (Oskar Svanlund)
2-1 (28:03) | Patrik Carlsson (Joel Lundqvist) PP1
3-1 (33:24) | Joel Lundqvist (Patrik Carlsson, Ryan Lasch)

Period 3
3-2 (57:01) | Emil Aronsson (Mathias Bromé)
3-3 (59:14) | Matt Bailey (Andrew Rowe, Mathias Bromé)
3-4 (59:58) | Michael Haga (-)

Så här ställde Frölunda upp:
Johan Mattsson
(Johan Gustafsson)

Chay Genoway - Gustav Lindström
Jonathan Sigalet - Mattias Nørstebø
Viktor Ekbom - Anders Grönlund
Kristoffer Gunnarsson

Patrik Carlssson – Joel Lundqvist - Ryan Lasch
Tim Söderlund – Simon Hjalmarsson – Sebastian Stålberg
Oliwer Fjellström - Pathrik Westerholm - Ponthus Westerholm
Mats Rosseli Olsen - Joel Mustonen - Max Friberg
Linus Nässén

Efraim Larsson