Seger innan juluppehållet
Publicerad: 2017-12-21
I sista matchen innan julhelgen tog Frölunda HC fjärde raka segern när Rögle BK besegrades med 3-2 i Scandinavium, men vägen dit var något guppig.

GÖTEBORG | En ganska trevande och – med Frölunda HC-ögon sett – medioker start på matchen gjorde att Rögle BK kunde oroa och inledningsvis skapa några chanser runt Johan Gustafsson i hemmamål. Frölunda hade under matchens första nio minuter bara ett skott på Röglemålvakten Justin Pogge, men kring periodens mittpunkt lade man i en annan växel och fick igång spelet ordentligt.

Likt brev på julposten kom Frölunda, tack vare mycket puckinnehav och snurr i anfallszon, att få spela två numerära överlägen innan inledningsaktens slutsignal, och det var i efterdyningarna av det andra PP:t som utdelningen skulle komma.
Matt Donovan hittade, från vänstra tekningscirkeln, över till Joel Mustonen, som distinkt avlossade bössan och tryckte in 1-0-pucken med sitt femte mål för säsongen – ynka sekunden efter att powerplay-tiden runnit ut. Det sena målet var, kanske i underkant, periodens enda - trots en dominant skottfördel på 14-4, i Frölundas favör.

Dominerade spelet, men Rögle kvitterade

Matchbilden i den andra perioden påminde till stora delar om hur den första perioden utspelades, där Frölunda förde spelet och vid ett par tillfällen oroade Justin Pogge ordentligt. Allra hetast tycktes Pontus Widerström vara, som under periodens första halva fick två riktigt bra lägen framför kassen – men utan att lyckas överlista den kanadensiska målvakten i gästernas mål.

Istället var det Rögle som under några, för deras del, bra minuter i matchen kunde replikera och utjämna matchen till 1-1 när Daniel Widing, via Frölundaskridsko, hittade Stephen Perfetto framför kassen som tryckte in pucken vid JG:s närmsta stolpe – drygt halvvägs in i matchen.

Frölunda hade ett två minuter långt fem mot tre-läge att återta ledningen sent i mittenakten, men lite för stillastående spel och för få avslut gjorde att gästerna kom undan med 1-1 på tavlan i paus.

– Vi trycker på ganska bra, men lyckas inte få in pucken. Det gör att det blir en jämn match, konstaterade Adam Almquist i C More efter två spelade perioder och utvecklade:
– Jag är en av de som har en massa bra lägen, men jag skjuter rätt i magen på honom. Det gäller för oss att hitta målet. Sen, är man två man mer så har man ganska bra chans att göra mål. Nu vart det inte så, så vi får jobba vidare.

Rögle lyckades, genom Edwin Hedberg, ta ledningen i matchen med knappt sex spelade minuter av den tredje perioden. Hedberg snodde pucken i mittzon, skrinnade sig fri och överlistade ”JG” i målet när han lyfte in 2-1 i nättaket, och såg ut att ge gästerna ett kanonläge att spela hem en seger.

Frölunda vände tillbaka

Frölunda såg dock till att replikera genom Ponthus Westerholm, som fick pucken vid den vänstra stolpen av en hårt jobbande Christoffer Ehn och lyfte in pucken bakom Pogge till 2-2 med halva den tredje perioden kvar att spela.
Knappt fyra minuter senare var det dags för måljubel igen, då genom backen Matt Donovan som fyllde på i en kontring, fick en pass av Ryan Lasch och dundrade in 3-2-pucken bakom Justin Pogge – och förlöste ett efterlängtat jubel ifrån läktarna.

Gästerna ifrån Ängelholm försökte etablerar tryck i anfallszon i jakten på en kvittering, men Frölunda stötte ifrån oerhört disciplinerat och exemplariskt i försvarandet av egen zon och höll ut för ännu en seger – fjärde raka!

– Det var ingen toppmatch av oss i dag, konstaterade huvudtränare Roger Rönnberg på presskonferensen efter slutsignalen och utvecklade:
– Återigen så vinner vi på vårt försvarsspel, vårt boxplay, vårt målvaktsspel samt på att vi är starka på ytorna framför mål. Det är de detaljer som ger detta resultatet. Vi blockerar mycket skott och det är en detalj som räddar några mål. Vi är på rätt spår och har hittat det som gör att vi vinner sådana här matcher, avslutar Roger.

Vi i Frölunda Hockey Club önskar er alla en riktigt god jul och välkomna åter till Scandinavium den 30:e december, då vi gästas av Mora IK (matchstart kl 15:15). Biljetter till den matchen köper ni via den här länken.

Frölunda HC – Rögle BK 3-2 (1-0, 0-1, 2-1) Skott: 35-20 (14-4, 10-6, 7-10)
PIM: 6-10 (2-4, 2-4, 2-2)

1-0 (18:33) | Joel Mustonen (Matt Donovan, Jonathan Sigalet)

1-1 (31:59) | Stephen Perfetto (Daniel Widing, Sebastian Collberg)

1-2 (45:39) | Edwin Hedberg (-)
2-2 (49:43) | Ponthus Westerholm (Christoffer Ehn)
3-2 (53:34) | Matt Donovan (Ryan Lasch)