Scouting på distans
Publicerad: 2016-09-30

Petter Carnbro scoutar spelare åt Frölunda, med videon och datorn som redskap.

När hockeyanalytikern Petter Carnbro berättar om sitt arbete för Frölunda Indians går tankarna osökt till baseball-filmen Moneyball med Brad Pitt och Jonah Hill i huvudrollerna. Ni kan säkert storyn. Ett krisande Oakland A’s tar till moderna, vetenskapliga metoder för att värva spelare – och spara pengar för all del – i en konservativt präglad miljö och greppet visar sig framgångsrikt.

- Jag jobbar med spelar- och system-analys baserat på statistik för att scouta spelare, säger 27-årige Carnbro som har arbetat med Frölunda Indians coachteam i en och en halv säsong, men från och med den här har uppdragets vidgats till att också titta på kommande truppen.

Tillsammans med och på uppdrag av Fredrik Sjöström analyserar Petter Carnbro spelare som kan komma att dra på sig Frölundatröjan säsongen 2017/2018. Arbetet är videobaserat och utifrån det han ser och de variabler han arbetar med sammanställer Carnbro ett underlag på respektive spelare som sportchef Sjöström tar ställning till – ett mer omfattande underlag som komplement till den traditionella scoutingen.

- För min del handlar det om att bearbeta mätbara saker och ge en mer komplett bild av spelaren än den vanliga statistiken ger, mål, assist, plus/minus och så vidare, berättar Petter Carnbro.

Vad exakt är det du mäter?

- Jag tittar på passningsspel, puckkontroll, intensitet, skridskoåkning och om spelaren driver spelet framåt, vinner puck, sådana saker.

Och hur exakt är dina analyser?

- Det finns alltid en felmarginal, men jag breddar informationen om spelaren och ger Fredrik ett komplettare underlag att ta ställning till.

Ge något konkret exempel på spelare du analyserat på det här sättet?

- Modo-killarna – Victor Olofsson och Carl Grundström – var jag med och scoutade.

Att Petter Carnbros egen uppfattning om hur ishockey skall spelas stämmer överens med Frölundas spelfilosofi underlättar förstås samarbetet.

- Jo, så är det och att de vill fortsätta arbeta med mig tolkar jag som ett bra betyg.

Peter Pettersson Kymmer