Victor(y) - och semifinal
Publicerad: 2017-03-29
Efter att ha hämtat upp 1-3 till 3-3 och själva lagt bollen på den berömda straffpunkten med möjlighet att fullfölja den osannolika vändningen kom Victor Olofsson att frälsa Frölunda HC genom sitt avgörande mål i förlängningen.

GÖTEBORG | Frölunda HC skrinnade ut på isen som utskjutna ur en raket och hade ordentligt stöd från hemmasupportrarna som redan innan matchstart hade skapat en riktig feststämning i det fullsatta Scandinavium.

Fansen hade ingen anledning att stilla sina hejaramsor inledningsvis på matchen, snarare tvärtom. Bara 2:30 in i matchen jobbade Jonathan Sigalet bestaktigt fram pucken till Joel Lundqvist bakom Skellefteå AIK:s mål - Joel lade i sin tur en mycket fin bakom-ryggen-passning till Simon Hjalmarsson som bara hade att raka in 1-0 bakom Joni Ortio och hemmalaget fick precis den matchstart som önskades.

Det var en förstaperiod där Frölunda var det klart bättre sett över 20 minuter. De stressade Skellefteå till många misstag, gjorde det svårt för västerbottningarna i uppspelen och stressade dem ordentligt till en riktigt tuff inledningsperiod. Gästerna jobbade sig in i perioden och jämnade ut matchbilden något, men aldrig riktigt tillräckligt för att hota Johan Gustafsson och Frölunda kunde gå till första periodvilan med en 1-0-ledning – med två outnyttjade numerära överlägen på kontot.

Tung andraperiod

Hemmalagets rediga, ordentliga och kvicka spel var, om inte som bortblåst så åtminstone på tillfällig semester, i den andra perioden. Det fanns tendenser till det oroliga och taffliga spel som uppenbarat sig tidigare under kvartsfinalserien, och det gav ett skickligt Skellefteå möjligheter att ta sig in i matchen.
Skellefteå kunde genom två individuella skickligheter först se till att kvittera – Joakim Lindström med ett kraftfullt och välplacerat direktskott i numerärt överläge – och sedan också ta ledningen när Andreas Wingerli läckert tog sig förbi Matt Donovan och placerade in 1-2 bakom en skymd Johan Gustafsson.

Allt eftersom perioden närmade sig slutsignalen höjde sig Frölunda och började oroa lite framför Joni Ortio, men riktigt nära en kvittering kom man inte i periodens slutskede.

Klar Frölundadominans

Frölunda gjorde tidigt i den tredje perioden klart att man inte skulle låta det här bli säsongens sista 20 minuter utan kamp och man hade omgående som släppt handbromsen och tryckte på ordentligt mot Joni Ortio i Skellefteåkassen.
4:40 in i perioden skulle också kvitteringen komma när Jonathan Sigalet fick pucken på sin backplatsposition och knäppte in ett handledsskott bakom Joni Ortio, som inte hade någon som helst chans att se pucken tack vare Joel Lundqvists eminenta skymningsarbete.

Vi fick se en väldigt ensidig period där Frölunda styrde och ställde precis allting som hände – efter att kvitteringspucken givit en oerhörd mängd extraenergi för hemmalaget och dess supportrar, som än en gång förtjänar en hög dos med kudos.
Jacob Larsson hade ett skott i stolpen och lade strax därefter en isare som Mats Rosseli Olsen så när styrde in. Sent i perioden stod Joni Ortio för en imponerande räddning med axeln på Casey Wellmans direktskott i numerärt överläge – och Ortio gjorde än en gång en utomordentlig prestation i sin målbur!
Trots en av säsongens kanske vassaste perioder och skottövertag med 14-4 i den tredje perioden lyckades man inte överlista nämnde Ortio något mer till i den tredje perioden. Matchen och den här oerhört jämna kvartsfinalserien skulle avgöras i förlängning – det var bara bäddat för det.

Avslutens avslut

Det saknades verkligen inte lägen att avgöra förlängningen, utan båda lag var flitiga med att skapa farliga målchanser ganska omgående i den avgörande spelakten. Inte minst ska Frölunda tacka Johan Gustafsson för två oerhört vassa returräddningar kort efter varandra några minuter in i den första förlängningsperioden när först Pontus Petterström fick chansen att avgöra och kort därpå Pär Lindholm - även om den sistnämnda blev omdiskuterad i media.

Till slut kom avgörande. Som en blixt från klar himmel. Och som det slog till.

Victor Olofsson drev upp pucken längs högerkanten och placerade in ett distinkt handledsskott högt upp i första krysset och Scandinavium fick släppa loss sitt kokande jubelvrål efter ett oerhört vackert mål.

1-3 i matcher blev 4-3 – för tredje gången i Frölundas historia – och semifinal är ett faktum. Väl där ställs vi mot Brynäs IF och de första två hemmamatcherna spelas på söndag 2 april kl 15:15 samt torsdag 6 april kl 19:15.
Biljetterna till Semifinal 1 och 3 går att köpa via den här länken.

Roger Rönnberg kommenterade matchen och kvartsfinalsegern på presskonferensen efter slutsignalen:
– Jag vill börja med att hylla Skellefteå och tacka för sju fruktansvärt tuffa, hårda och ärliga fighter. Det har varit en väldigt tuff kvartsfinal som mycket väl hade kunnat vara en finalserie och de har tvingat oss att ta fram vårt absolut bästa.

– Matcherna har spelats med en enorm intensitet ute på isen och jag tycker egentligen att Skellefteå har varit lite vassare än oss spelmässigt, men däremot har årets Frölunda en enorm karaktär & attityd och att vi verkligen hitter sätt att vinna trots att spelet inte riktigt sitter där – det gör mig stolt. Det här laget är fullt av vinnare!
– Det jag tar med mig från matchen i dag är den tredje perioden där vi kommer upp och gör säsongens kanske bästa period – och i det här läget. Det säger mycket om den karaktär det här laget besitter. Att sedan få spela i den här atmosfären är helt fantastiskt. Det kan omöjligt finnas bättre stämning än när 12’044 i Scandinavium sjunger, hoppar och njuter av varje ögonblick.

Hur mycket har den här tuffa serien slitit på er?
– Den har satt oss i ett högt tempo och gjort oss vana att spela med väldigt lite tid. Vi har haft nytta av att ha fått mäta oss på vår högsta nivå och jag tror snarare att vi skapat oss goda vanor av den här serien, för vi är tränade för det här. Vi är starka och fräscha och jag ser bara möjligheter, avslutar Roger presskonferensen.

Frölunda HC – Skellefteå AIK 3-2 OT (1-0, 0-2, 1-0, 1-0) Skott: 40-31 (10-11, 9-9, 14-4, 7-7)
Utv.min: 4-8 (0-4, 4-0, 0-4, 0-0)

1-0 (02:30) | Simon Hjalmarsson (Joel Lundqvist, Jonathan Sigalet)

1-1 (28:45) | Joakim Lindström (Oscar Möller, Sebastian Aho) PP1
1-2 (34:21) | Andreas Wingerli (Fredrik Lindgren)

2-2 (44:40) | Jonathan Sigalet (Victor Olofsson, Joel Lundqvist)