Ny vinst i Scandinavium
Publicerad: 2016-10-06

Tre nya poäng och fortsatt obesegrade på hemmaplan

GÖTEBORG | Matchen inleddes omgående med att gästande Växjö Lakers etablerade tryck i Frölunda HC:s försvarszon med ett långt anfall redan i matchens första byte – och det var faktiskt precis så stora delar utav den första perioden såg ut.

Gästerna förde spelet under långa stunder och spenderade mycket tid i anfallszon, men Frölundaförsvararna avvärjde det mesta utav farlighet och Johan Gustafsson var stabil i målet där han spikade igen under de första tjugo minuterna.

Trots Växjös övertag var det Frölunda som skulle gå ut i den första pausvilan med ledning på tavlan, och det efter att John Nyberg skjutit från sin backplats direkt på en offensiv tekning och noterats för sitt första mål i Frölundatröjan. Det när bara 17,1 sekunder återstod utav den första perioden.

AVSLUTNINGEN PÅ DEN FÖRSTA PERIODEN gav onekligen mersmak för Frölunda som kom ut som ett helt annat lag i den andra perioden; med fart, intensitet och framför allt fantasi.

Mycket kunde man kanske tacka Växjö som redan efter 27 sekunder ådrog sig en utvisning, för det var i efterdyningarna utav det powerplayspelet som Frölunda utökade sin ledning till 2-0 när Sebastian Stålberg dundrade in sitt andra mål för säsongen.

Innan perioden ens nått halvvägs hade Växjö tvingats till två ytterligare utvisningar och det andra numerära överläget skulle hemmalaget utnyttja. Joel Lundqvist hittade Johan Sundström framför mål som snärtade in sitt tredje för säsongen, med 8,5 minut spelad utav mittenakten, och spelet tycktes rulla på rätt skapligt för Frölunda.

Periodsinledningen var hektisk där det ett tag blåstes för utvisningar som ett tätt återkommande fenomen. Men den hysteriska inledningen på perioden mattades så småningom av och istället kunde Växjö jobba sig in i matchen igen. Men riktigt nära att reducera kom inte smålänningarna i mittenakten, utan det var vid några tillfällen snarare närmre 4-0.

KÄNSLAN UNDER DEN TREDJE PERIODEN var att Frölunda ganska mycket hade den här matchen under kontroll. Man stressade Växjös uppspelsförsök och avbröt deras anfallsförsök så väl att gästerna hade svårt att komma till farligheter. Det ska då ändå tilläggas att Växjö spelade riktigt bra, dagen till ära, men hade svårt att bräcka Frölundas defensiv.

Oliver Bohm, den forne Frölundabacken, reducerade förvisso för Växjö med knappt fem minuter spelade, men sedan var det inte förrän i matchens slutminuter som Växjö på riktigt hotade - det i samband med ett numerärt överläge och utplockad målvakt. Johan Gustafsson stod pall och gjorde, tillsammans med uppoffrande försvarsspelare, en strålande insats och lyckades hålla ifrån för att säkra vinsten som till sist skrevs 3-1.

Assisterande tränare Pär Johansson efter matchen:

- Vi kom inte ut som vi ville i första perioden. Vi var inte riktigt på tårna där och jag tycker att Växjö styrde och hade nästan allting som hände under de första 20 minuterna. Vi fick dock ett mål i slutet där och hade helt plötsligt någonting positivt att ta med oss in i pausen.

Vad sade ni i pausen som senare kom att förändra matchbilden?
- Vi pratade om att det inte kan se ut som det gjorde i två perioder till, för då hade det straffat oss. Jag tycker grabbarna gav respons på snacket för det visades en betydligt större arbetsinsats och mer krigarvilja i andra och tredje där vi jobbade oss tillbaka – mycket tack vare några powerplay – och sedan rullade det ju på.

Vad är du mest nöjd med i dag?
- Vi spelade totalt sett ett riktigt bra försvarsspel där vi stängde igen helt och hållet, tycker jag. Boxplayet kändes riktigt tryggt och i vi skapade många bra lägen i powerplayen. Vi är jättenöjda med tre poäng i dag och på sättet vi krigar och vinner, avrundar Pär Johansson.

Vinsten var Frölundas fjärde raka i SHL-spelet och på lördag väntar bortamatch mot Färjestad BK i Löfbergs Arena. Matchen startar kl 16:00 och går att se på C More.

Frölunda HC – Växjö Lakers 3-1 (1-0, 2-0, 0-1)