Tung upphämtning i tredje perioden
Publicerad: 2017-02-28
Frölunda HC hämtade in tremålsunderläge till oavgjort och säkrade en poäng när Linköping HC gick upp till 3-0 i den andra perioden. Straffar avgjorde tillställningen och där blev Marcus Högberg, Broc Little och Marcel Müller avgörande för gästerna.

GÖTEBORG | Frölunda HC och Linköping HC ställdes emot varandra i Champions Hockey Leagues kvartsfinalrunda strax innan årskiftet. Där var Frölunda det klart starkare laget och gick ur dubbelmötet med två klara segrar (4-0 samt 5-2). I SHL-sammanhang hade Linköping dock fyra raka vinster inbördes inför i dag, och man fick också i kvällens förstaperiod en bra grund att bygga vidare på för att plocka tredje raka SHL-segern i Göteborg.

Slarvig puckhantering i egen zon ledde till att den unge Linköpingsbacken Adam Ginning fick kontroll på puck i mittzon och kunde servera Henrik Törnqvist, som seglade igenom två brett separerade Frölundabackar och smekte in pucken till 0-1 med ett klassavslut bakom Johan Gustafsson. Då var lite mer än halva den första perioden spelad.
Frölunda var annars det starkare laget i matchens första period och spelade bra under många utav de inledande 20 minuterna, men man hade svårt att överlista Marcus Högberg i Linköpings mål.

Mardrömsstart

Mittenperioden fick inte alls den start som Frölunda behövde, utan man sattes omgående i ett riktigt prekärt läge då norrmannen Ken Andre Olimb dök upp framför kassen och, serverad utav Broc Little, kunde raka in 2-0-pucken för Linköping – blott 43 sekunder in i perioden. Och det skulle bli värre för Frölunda.
Bara 37 sekunder senare hittade Andrew Gordon fram till Jakob Lilja som gjorde 3-0 för gästerna och Roger Rönnberg begärde timeout innan han bytte ut Johan Gustafsson mot Dan Bakala – innan perioden ens var halvannan minut gammal.

Periodinledningen satte sin prägel på hela den andra perioden där Frölunda uppträdde klart bekymrat och tyngt utav den senaste tidens motgångar. Det skapades ett par chanser att ta sig in i matchen, men när lägena väl kom så gav sig målskyttsspöket till känna och satte ordentliga käppar i hjulen. Linköping stressade på bra och växte ju längre perioden gick och gick till andra pausvilan med en välförtjänt tremålsledning.

Imponerande upphämtning

Det syntes tidigt i den tredje perioden att Frölunda hade bestämt sig för att inte lägga sig platt, utan att man hade gjort klart att göra match av det här – och det gjorde man verkligen.

Man fick ganska tidigt chansen att, för andra gången i matchen, spela numerärt överläge och med bara sex sekunder kvar utav utvisningen kom reduceringen när Sean Bergenheim från nära håll lyckades knyckla in en puck högt bakom Marcus Högberg till 1-3.

Frölunda fick en stor dos extra kraft utav reduceringen och klev på högt för att jaga ikapp underläget. I numerärt underläge kunde man kontra in 2-3 när John Nyberg smällde in en karamell i det vänstra krysset med knappt halva den tredje perioden kvar att spela – och skickade in än mer energi i laget.

Det skapades ett par riktigt bra lägen åt båda håll där också Linköping fick en bra chans att utöka ledningen i numerärt överläge med knappt sex minuter kvar att spela. Men Linköpings powerplay-spel var rubbat utav Frölundas excellenta numerära underläge och hemmalaget red ut stormen även den gången.

Med dryga minuten kvar utav den tredje perioden plockade till sist Rönnberg ut Dan Bakala för en extra utespelare, och det föll sig så väl att Johan Sundström sköt ett skott som - efter styrning utav Sean Bergenheim - trillade ned bakom Marcus Högberg. Först fram var Joel Lundqvist som, med bara 26 sekunder kvar utav perioden, kunde raka in en backhand till 3-3 och upphämtningen var ett faktum.

En mållös förlängning gjorde att matchen avgjordes på straffläggning, där Linköping drog det länsgta strået efter att Marcus Högberg räddat båda Frölundastraffarna samtidigt som både Broc Little samt Marcel Müller gjorde mål, och kunde ta extrapoängen. Men det fanns ändå anledning att titta tillbaka på matchen med positiva ögon:

– Det är oerhört starkt att vi hämtade in och tog poäng i dag, sade Joel Lundqvist till C More efter slutsignalen och fortsatte:

– Vi kom ut starkt i den tredje med en helt annan attack och mer aggressivitet över hela banan än vad vi visat tidigare under matchen. Vi gav bort andraperioden lite för enkelt med passivt & svagt försvarsarbete och det är lite surt att vi torskade med tanke på lägena vi skapade i dag, men vi får ändå vara nöjda med att vi hämtade in och tog en poäng, avslutar Lundqvist.

På torsdag spelar vi borta mot Brynäs IF. Matchen går att följa via C More och nedsläpp sker 19:00. Nästa hemmamatch äger rum på lördag, 4:e mars, då Rögle BK kommer på besök till Scandinavium, med matchstart kl 18:30. Biljetter till den matchen köper ni via den här länken.

Frölunda HC – Linköping HC 3-4 OT (0-1, 0-2, 3-0, 0-0, 0-1) Skott: 32-21 (12-7, 5-9, 14-2, 1-3, 0-0)
Utv.min: 6-4 (0-2, 2-0, 4-2, 0-0, 0-0)

0-1 (12:25) | Henrik Törnqvist (Adam Ginning, Sebastian Karlsson)

0-2 (20:43) | Ken Andre Olimb (Broc Little)
0-3 (21:20) | Jakob Lilja (Andrew Gordon, Mathis Olimb)

1-3 (44:46) | Sean Bergenheim (Robin Figren, Jacob Larsson) PP1
2-3 (47:43) | John Nyberg (Patrik Carlsson) SH1
3-3 (59:34) | Joel Lundqvist (Sean Bergenheim, Johan Sundström)