Mental träning på schemat
Publicerad: 2018-03-22
FHC
I veckan genomföres säsongens sista Clinics Temat var mental träning.

Mitt i slutspelsyran avslutade Frölunda med säsongens femte Clinics. Totalt har 134 ledare från 21 olika föreningar medverkat på Clinics under säsongen.
Göran Pegenius hälsade alla välkomna och introducerade John Jansson (psykologisk coach i Frölunda) och Kristoffer Martin (målvaktstränare i A-laget).
Jansson och Martin pratade om mental träning och hur man kan jobba med det på alla åldersnivåer. Många frågor från deltagarna diskuterades om hur man kan träna mentalt. Kristoffer Martin poängterade att målvakter jobbat med detta i många år och varit tvungna att göra det eftersom de är mer utsatta än utespelare. Ett misstag syns tydligt.
Det finns mycket att tänka på, men en viktig del i den mentala träningen är att jobba med barnens karaktär. Låt dem fundera på vem de vill likna. Vem är deras idol? Det är förstås viktigt att idrotten är kul och ibland kan man få lura dem att ha kul. Detta kan man börja med i mycket i tidig ålder. Själva inlärningen är också en spännande del. Här gäller det att hitta en bra belöning för rätt beteende. Det är viktigt att barnen vill själva istället för att de måste göra något. Ett exempel kan vara att det kan vara roligare med allmänhetens åkning där de gör vad de vill jämfört med en uppstyrd träning.

John Jansson och Kristoffer Martins medskick till deltagarna för att träna det mentala var:
Fokusera – gör träningen intressant.
Selektera – välj rätt saker.
Koordination – gör flera saker samtidigt.
Vakenhet – ha beredskap.

Till kommande säsong planeras nya Clinics. En nyhet blir då att Clinics kommer gälla som fortbildning för tränare som gått Svenska Ishockeyförbundets tränarkurser. Vi återkommer med information till regionens klubbar under våren.

Göran Pegenius