Talangtema på Clinics
Publicerad: 2016-11-16

I måndags genomförde Frölunda säsongens andra Clinics i Frölundaborg med 85 tränare från 22 föreningar, tema talangutveckling.

Göran Pegenius inledde träffen med en påminnelse om vikten av att behålla de barn som börjar spela ishockey. På många håll är det mycket stress och press på barnen som gör att många slutar alldeles för tidigt. De senaste åren ses en ökning av antalet barn som börjar hockeyskolan i Göteborg. Nu är det upp till oss att få dem att fortsätta med ishockey.

Roger Rönnberg pratade sedan om talangutveckling. Han inledde med er kort resumé om A-lagets status just nu, hur de jobbar med unga spelare och hur viktigt det är med utbildning av spelare hela tiden oavsett spelarbakgrund. Vinnande värderingar i A-laget är att ”vara ödmjuk”, ”jobba hårt”, ”vilja utvecklas” samt ”göra andra bättre”.

Roger tycker det är viktigt att ha en egen idé om spelet. Man måste vara bra på att spela hockey för att vinna i längden. I framtiden tror han att det är än viktigare att kunna hantera spelet i hög fart på liten yta.

Roger tycker det skapats en tävlingskultur i Frölunda. I ett vinnande lag sköter spelarna mycket av ledarskapet själva. En viktig sak de trycker på i träningen är att träna på spelbarheten. Roger poängterade vikten av att träna detta redan från unga år. Prata och visa att du är beredd att få pucken. Visa att du vill ha pucken.

Efter detta övergick fokus till ”Träning vs Talang”. Här tyckte Roger att det är viktigt att se alla människor som något som växer och vill och kan utvecklas. Siffran 10 000 nämns ofta och är viktig. I snitt krävs så många timmars träning för att bli riktigt bra. I samband med detta intervjuades Rasmus Dahlin och hans pappa Martin, som även är Hockeykonsulent i Göteborg och Buhuslän. Roger ställde frågan hur Rasmus resa varit som hockeyspelare? Första gången Rasmus var på is var som tvååring. Martin berättade hur de gjort för att utnyttja isen i Lidköping där de kommer ifrån. De hade ofta öppna istider dit alla var välkomna, oavsett ålder. Han tyckte även att det är viktigt att bedriva en allsidig träning. Bra om man håller på med flera idrotter men man kan även bedriva allsidig träning inom hockeyn. I Lidköping kördes sommarträning två timmar och sex dagar i veckan från det Rasmus var 10 år. Det fungerade typ som en fritidsgård där ledare fanns på plats. Det var frivilligt men möjligheten erbjöds. En del spelare kom en dag andra kom flera dagar. Med så många träningspass hade alla möjligheten att komma någon gång. Barnen tyckte det var roligt och föräldrarna var glada när barnen var nöjda.

Som avslutning på kvällen presenterade Mikael Ström (utvecklingsansvarig i Akademin) förändringar som kommer ske med Frölundas U16-verksamhet. Den satsning som gjorts med rekrytering av spelare till U16 elit-verksamheten kommer att ändras. Kortfattat kan sägas att spelarna skall vara kvar i sin hemmaklubb och istället bjuds lite fler spelare från U14 till U16 regelbundet varje vecka in till Frölundaborg för mini-camper. Målet är att fler spelare skall vara kvar på hemmaplan för att det skall bli fler bra spelare och lag i regionen. Dessutom är det förstås viktigt att utbildningsnivån inte sänks för de bra spelarna. Huvudmålsättningen är att fylla Frölundas Hockeygymnasium med göteborgare och att de som inte kommer in där fortsätter spela hockey i Göteborg. Den plats Frölunda har i U16 Region Syd-serien kommer tas av Frölunda Ungdom U16.

Clinics nr 3 kommer genomföras i januari. Datum är inte spikat ännu.

Peter Pettersson Kymmer