Säsongens första trepoängare
Publicerad: 2017-09-21
SHL
Första trepoängaren och en hållen debutnolla när Karlskrona HK besegrades med 3-0 i Scandinavium.

GÖTEBORG | Ett av Frölundas nyförvärv inför säsongen har stått för en fin försäsong med flera högkvalitativa matcher och därav också fått mycket beröm. I kväll fick han göra sin första SHL-match från start och presenterades allra först av speakern Niklas Brink inför matchen – nämligen målvakten Johan Mattsson.
Men han fick, trots allt ganska väntat, en relativt lugn SHL-debut när Karlskrona HK gästade Scandinavium i SHL:s andra omgång.

Den första perioden speglade rätt väl den matchbild man på förhand anat, med ett Frölunda som tack vare mycket puckinnehav, kvicka ben och ett driv mot motståndarkassen förde spelet mot Karlskronas försvarsinriktade, stabila spelidé. Men det var inte förrän formationen med Pontus Widerström och bröderna Westerholm (Ponthus och Pathrik) drog igång karusellen som Frölunda på riktigt började utmana den forne Frölundaiten Henrik Lundberg i Karlskronamålet – Lundberg som, tidigare i Örebro HK, gjort ett par riktigt vassa matcher mot Frölunda i Scandinavium.
Det kändes inte helt onaturligt att det var just WWW-formationen som också skulle stå för matchens första mål. Pontus Widerström störtade fram på en retur, rundade en allt för passiv Henrik Lundberg och lade in 1-0-pucken med knappt halva den första perioden spelad.

Frölunda kopplade för ett tag ett riktigt järngrepp om matchbilden och gjorde det svårt för gästerna att försvara sig. Det blev lite rörigt framför Lundberg vid ett par tillfällen och som ett brev på Frölundas ”press-mot-mål”-post kom också 2-0 vid just en sådan situation. Ryan Lasch grävde fram en lös puck och lyfte in en backhand i mål – vilket var amerikanens tredje mål i SHL den här säsongen!

Dålig utdelning

Frölunda hade ett skottövertag på 12-4 i första akten och dominerade den andra perioden än mer och hade nätkänning vid ett flertal tillfällen i akten. Utöver ett par farliga lägen för Ryan Lasch så var det kanske inte minst ynglingen Oliwer Fjellström som, med en hel del istid i perioden, var en av de som kom allra närmast att sätta pucken förbi Lundberg. 18-åringen fick först ett läge, med tillhörande retur, i slottet och var sedan ett direktskott ifrån att utöka ledningen med sitt andra mål i Frölundatröjan (han gjorde ju sitt hittills enda SHL-mål mot just Karlskrona den förra säsongen).
Men det tog 16 skott och 19 minuter av spel i andraperioden innan Pathrik Westerholm, med sitt första mål i Frölundatröjan, såg till att utöka ledningen och ge Frölunda ett försprång på tre mål inför den tredje perioden…

…en ledning man mycket väl kunde utökat ordentligt

Om det inte vore för Henrik Lundberg, Karlskronas aktiva och hårda jobb framför egen kass samt Frölundas någorlunda för höga andel tama avslut så kunde Frölunda ha besegrat gästerna med än större siffror, men vi fick en mållös tredjeperiod efter att Johan Mattsson fått kliva fram och bekänna en liten färgklick i slutskedet åtminstone.
Konstantin Komarek kom fri med ynka 15 sekunder kvar och var så när på att överlista den Huddingefostrade målvakten, men Mattsson höll tätt och säkrade till sist en hållen nolla i sin SHL-debut.

– Det är alltid roligt att vinna, men prestationsmässigt har vi en del att jobba med, påpekar Roger Rönnberg på presskonferensen efter slutsignalen.
– Jag tycker det syns att det är tidigt på säsongen, vilket jag ju ändå säger med ödmjukhet med tanke på att vi vinner med 3-0. Men jag är nöjd med vårt spel med puck där vi visar rörelse, kreativitet och ett sätt att spela anfall med fem man där backarna är mer delaktiga än vad jag sett tidigare under säsongen.

På frågan kring Johan Mattssons hållna nolla i debuten svarar Roger:
– Johan där bak får en väldigt, väldigt bra debutmatch och han gör precis det han har gjort för oss under hela försäsongen - kliver fram och är tät de få, farliga lägen som motståndarna skapar. Han gör det med ett lugn, en självklarhet och visar vilket självförtroende han har i sig. Det syntes inte att det var hans första match i Scandinavium.

PÅ LÖRDAG GÄSTAR VI Färjestad BK i Löfbergs Arena (matchstart kl 19). Sedan spelas inte nästa hemmamatch förrän den 3:e oktober. Då är det Champions Hockey League som gäller och vi gästas av franska Gap Rapaces i Frölundaborg. Matchstart är kl 18:30 och biljetter till den matchen köper ni via den här länken.

Matchstatistik

Frölunda HC – Karlskrona HK 3-0 (2-0, 1-0, 0-0) Skott: 37-13 (12-4, 17-5, 8-4)
PIM: 6-6 (2-2, 2-0, 2-4)

Period 1
1-0 (08:43) | Pontus Widerström (Pathrik Westerholm, Mattias Nørstebø)
2-0 (12:19) | Ryan Lasch (Mats Rosseli Olsen, Joel Lundqvist)

Period 2
3-0 (39:02) | Pathrik Westerholm (Rasmus Dahlin, Ponthus Westerholm)

Period 3

Så här ställde Frölunda upp:
Johan Mattsson
(Johan Gustafsson)

Matt Donovan - Adam Almquist
Rasmus Dahlin - John Nyberg
Mattias Nørstebø - Jonathan Sigalet
Kristoffer Gunnarsson

Ryan Lasch – Joel Lundqvist - Mats Rosseli Olsen
Max Friberg – Christoffer Ehn – Victor Olofsson
Sebastian Stålberg – Simon Hjalmarsson – Sean Bergenheim
Pontus Widerström – Pathrik Westerholm – Ponthus Westerholm
Oliwer Fjellström

Efraim Larsson