Obesegrade i gruppspelet
Publicerad: 2017-10-10
CHL
När gruppspelets sista omgång i Champions Hockey League spelades i de franska Alperna var inte Frölunda HC:s spel på alptopp-nivå, men ett junior- och reservbetonat Frölunda lyckades ändå ta tre poäng i och med 3-1.

GAP | Ett redan gruppspelssegrande Frölunda HC vilade en del spelare inför kvällens möte med Les Rapaces de Gap i de franska Alperna. Vi fick också se en något slarvig inledningsperiod av Frölunda, som inte riktigt kom upp i nivå när det blåklädda alplaget tryckte på med fart och inspiration framför hemmapubliken.

Johan Mattsson i Frölundamålet har stått för två stabila matcher tidigare under turneringen och gjorde en minst sagt likvärdig insats i kväll, inte minst i första perioden då Gap var det klart bättre laget på banan. Utöver ett friläge och några halvvassa chanser så räddade även Mattsson en straff, tagen av John Lewis.
Men en situation blev ändå lite smolk i bägaren för Mattsson som släppte in en lös puck vid stolpen ifrån snäv vinkel som gav Gap en ledning med 1-0.

Successivt små steg framåt

Frölunda höjde sig något under den andra perioden där man började få längre anfall, etablerar tryck och skapa några chanser mot Gaps kortväxte, men för kvällen stabile, Jeffrey Lerg i mål. Men när Rasmus Dahlin sköt utanför och tog sin egen retur med att bryta in via köksvägen så hängde inte Lerg med i sidled och Dahlin hade ordnat en kvittering med sitt första mål i CHL.

Det var en utvisningstät drabbning och i synnerhet Gap fick många chanser att ta kommando via numerära överlägen, men skärpan var inte riktigt där i numerärt överläge för något av lagen. Istället blev matchen väldigt svängig och lagen turades om att anfalla.

I den tredje perioden tröttnade Gap mer och mer, vilket Frölunda kunde ta till vara på och koppla ett grepp om matchen.
Max Friberg bröt sig in på kassen elegant från kanten och passade in framför mål där Victor Olofsson och Lias Andersson båda försökte få in pucken. Sist på pucken var Lias, som hittade nätmaskorna och ordnade en 2-1-ledning med sitt andra mål i turneringen.

De tidigare nämnda utvisningarna kunde ha kostat, för strax efter ledningsmålet drog Frölunda på sig två utvisningar direkt efter varandra och gav Gap fyra minuter med god chans att kvittera. Men närmast mål var faktiskt Christoffer Ehn som skrinnade sig fri, men inte kunde överlista Lerg den gången.
Frölunda vann till sist med 3-1 efter att Pontus Widerström stal pucken på egen blålinjen och efter ett snyggt give-and-go-spel med Max Friberg kyligt vandrade igenom Gaps försvar och lade in pucken i det tomma målet, vilket knöt alp-påsen en sista gång.
Oliwer Fjellström var sedan någon tiondel ifrån att bli matchens sista målskytt, för i samband med slutsignalen bombade han in en puck bakom Lerg – men tydligen på fel sida slutsignalen och slutresultatet skrevs 3-1.

Frölunda tog sig igenom gruppspelet obesegrade, med 17 av 18 möjliga poäng och en målskillnad på +11 (21-10).
Ryan Lasch har en god chans att gå in i slutspelet som poängligaledare. Med sina 12 poäng (3 mål + 9 assist) leder han för närvarande med två poäng före bl.a. Fredrik Pettersson (ZSC Lions Zürich) och Martin Bakos (Bílí Tygri Liberec) – som spelar sina sista matcher i morgon.

Åttondelsfinalerna spelas 31 oktober/1 november och 7 november (Frölunda inleder på bortaplan, spelar returmötet hemma) och lottningen för åttondelsfinalerna äger rum nu på fredag (13 oktober) kl 12:00 – vilken kommer gå att se på www.championshockeyleague.com.

Nästa match äger rum på torsdag. Då gästas vi i Scandinavium av HV71 och matchstart är kl 19. Biljetter till den matchen köper ni via den här länken.