Andra raka nollan
Publicerad: 2020-09-27
Frölunda HC följde upp premiärsegern och nollan mot HV71 med att nolla Djurgårdens IF i Stockholm.

STOCKHOLM | Frölunda HC premiärbesegrade HV71 med 3-0 i Scandinavium för åtta dagar sedan och gästade Djurgårdens IF i omgång två, ett Djurgården som dock gjorde sin premiär. Frölunda startade piggt på Hovet, inledde redan i de första bytena med att pressa ned hemmalaget djupt i egen zon, stressade högt och skapade chanser mot Djurgårdsmålet.
Mantas Armalis i hemmalagets målbur fick tidigt bekänna färg med ett par vassa räddningar och han skulle också vara en av förgrundsfigurerna för den här matchen. För efter en jämn inledningsperiod där Frölunda om än varit det dominerande, så skulle Frölunda bara ta över matchbilden mer och mer ju längre matchen led och man skulle sätta Armalis ordentligt på prov, men med enorma svårigheter att överlista denne.

Mittenakten fortsatte i samma frejdiga, pigga tempo och där båda lagen hotade offensivt. Det var dock i mittenakten som Frölunda verkligen tog taktpinnen och visade en betydande kvalitetsskillnad emellan lagen. Med flertalet tunga och långa attacker i anfallszon fick man ett ordentligt grepp om Djurgården och styrde matchbilden dit de ville.
Armalis storspelade mellan hemmalagets stolpar med fortsatt flera riktigt vassa räddningar, men det skulle räcka med att han bara behövde överlistas en gång för att Frölunda skulle komma ifrån Stockholm med samtliga poäng i behåll.
I spel fem mot fyra satte Mattias Norlinder ett stenhårt direktskott, spräckte nollan och gav Frölunda 1-0 med dryga kvarten avverkad av den andra perioden. Målet var Norlinders första i såväl Frölundatröjan som SHL.
– Det satt hyfsat fint det skottet. Skönt att få in en kasse i powerplay och kul att få göra mål i SHL, kommenterade målskytten Norlinder i C More.
– Helt okej match från oss. Jag tycker att de tog över spelet i början av andra, men vi jobbade upp oss och skapade lite bättre lägen andra halvan. Bara att jobba vidare på det.

Huvudtränare Roger Rönnberg hade utmaningen klar för sig inför den tredje perioden, vilken han inför tryckte på vikten av försvarsspelet: – Djurgården kommer satsa allt på ett kort. Vi kommer behöva spela en del försvarsspel, det har vi inte riktigt gjort under första 40 min så det blir ett test att se hur vi hanterar det.

Riktigt någon sådan anstormning från hemmalaget kom aldrig i den tredje perioden, utan det var en akt där Frölunda har stor kontroll på vad som hände och man kunde spela av den tredje perioden utan att man släppte allt för mycket bakåt.
Båda lagen fick varsitt numerärt överläge i slutakten, utan utdelning och istället fick Djurgården försöka förlita sig på en anstormning i matchens slutskede. Någon sådan kom aldrig riktigt, utan Frölunda red ut matchen utan några problem och Joel Lundqvist kunde raka in slutresultatet 2-0 i tom bur. Man följde alltså upp premiärsegern mot HV71 med ytterligare en gedigen insats och ännu en hållen nolla, där Niklas Rubin således på 120 minuter ännu inte släppt in något mål i årets SHL.

Statistikgurun @DomarnaPunktSe på Twitter informerade om att detta var blott tredje gången från och med säsongen 1975/76 som ett lag har hållit nollan i de inledande två matcherna i SHL/Elitserien (AIK 1996/97 och Leksands IF 1992/3 de andra två gångerna).

Kommande matcher
Torsdag 1/10, kl 19:00, Skellefteå AIK – Frölunda HC,
Lördag 3/10, kl 18:00, Frölunda HC – Leksands IF,
Torsdag 8/10, kl 19:00, Frölunda HC – Brynäs IF.

Djurgårdens IF - Frölunda HC 0-2 (0-0, 0-1, 0-1) Skott: 19-42 (10-16, 4-17, 5-9)
PIM: 10-6 (4-4, 4-0, 2-2)

0-1 (35:49) | Mattias Norlinder (Lucas Raymond, Jan Muršak) PP1

0-2 (59:43) | Joel Lundqvist (Karl Henriksson) ENG