Utslagna ur CHL
Publicerad: 2017-11-07
CHL
Efter tre raka finaler i Champions Hockey League tog sviten i år slut i åttondelsfinalen. Tjeckiska Bílí Tygri Liberec stod för en effektiv returmatch och skickade ut oss ur turneringen efter förlängning.

GÖTEBORG | För en vecka sedan knep Frölunda HC en fördel i den första åttondelsfinalen (av två) i Champions Hockey League, där tjeckiska Bílí Tygri Liberec stod för värdskapet. Med en 3-2-ledning på tavlan i ”halvtid” satte hemmalaget full fart i Frölundaborg och kunde efter sex minuter spräcka matchens nolla och utöka den totala ledningen till 4-2.
Målet gjordes av Pontus Widerström, som med sin fjärde fullträff i turneringen då knep en delad andraplats med Victor Olofsson i den interna skytteligan.

De rödklädda trummade på i inledningsperioden och hade ett ordentligt övertag i skottkolumnen, ända tills periodens avslutande 7-8 minuter – som drogs isär på grund av ett par utvisningar åt båda håll. När Adam Almquist satt utvisad kunde den tjeckiske lagkaptenen, Martin Sevc, avlossa en isare ifrån blålinjen som hittade igenom Frölundaförsvaret till 1-1 på tavlan (4-3 Frölunda totalt) – 1:13 ifrån den första periodens slut.

En något jämnare andraperiod – där Liberec, mycket tack vare momentum efter kvitteringspucken – kunde slutat hur som helst, men Victor Olofssons skarprättar-takter kom att dyka upp mycket lägligt – som så många gånger förut.
I numerärt överläge letade man skottläge, Olofsson sökte Ryan Lasch, som med en flippmacka hittade tillbaka tvärsöver zonen där Olofsson avlossade ett direktskott i mål till 2-1 – och 5-3 totalt i serien.

Ketchupeffekten

I den tredje perioden hände det allra mesta ute på isen och det var ett Frölunda som inledde akten något lojt, vilket tjeckerna med råge skulle ta vara på. Efter drygt åtta minuter hade de vitklädda inte bara kvitterat matchen, utan också kvitterat totalställningen efter två raka mål.

Frölunda återtog den totala ledningen till 6-5 genom Carl Grundström, som i numerärt överläge lyfte in en backhand med drygt halva den tredje perioden spelad. Men det var någonting som inte riktigt stämde i försvarszon denna kväll, och bara 19 sekunder efter ledningspucken kvitterade Liberec på nytt.
Ej heller när Ryan Lasch på nytt gav Frölunda ledningen (i ett numerärt överläges efterdyningar, drygt fem inuter ifrån slutet) skulle man lyckas knipa segern och avancemanget. För med 50 sekunder kvar hittade den där retliga pucken in bakom Johan Mattsson och tvingade fram en förlängning.
Väl där tog det bara 61 sekunder, innan Michal Bulir kunde stänka in en snärtig handledare i spel fyra mot tre och konstaterade att Frölunda för första gången missar final i Champions Hockey League.

– Det är oerhört jättetråkigt, suckar en besviken Roger Rönnberg efter slutsignalen och trycker på anledningarna han anser ligga bakom nederlaget.
– Jag tycker egentligen inte att vi gör en dålig match. Vi gör ingen kanonmatch heller, men vi släpper till några stora lägen som de utnyttjar på ett nästan brutalt effektivt sätt, och det avgör matchen.

– Vi har tyvärr haft den här trenden under säsongen, där vi har haft problem med vårt försvarsspel. Vi släpper många mål på ungefär sådana sätt som vi gör idag och det är en trend vi jobbar oerhört hårt med att få bukt på. Spelarna har svårt att hitta ett lugn i försvarszon och att lita på varandra. Känns som om att alla vill överhjälpa varandra. Det handlar om att lita på varandra i försvarsspelet och göra varandra bättre, det gör vi inte i dag.

Under veckans fortsättning är det landslagsuppehåll, vilket innebär spelledigt för Frölunda HC. Nästa match äger sedan rum på tisdag 14 november, då vi gästas av Djurgårdens IF (matchstart kl 19). Biljetter till den matchen köper ni via den här länken.

Frölunda HC – Bílí Tygri Liberec 4-6 OT (1-0, 1-1, 2-4, 0-1) Skott: 44-22 (14-5, 13-9, 17-7, 0-1)
PIM: 8-12 (4-4, 2-2, 2-6, 0-0)

1-0 (06:02) | Pontus Widerström (Simon Hjalmarsson, Sebastian Stålberg)
1-1 (18:47) | Martin Sevc (Martin Bakos, Lukas Krenzelok) PP1

2-1 (31:58) | Victor Olofsson (Ryan Lasch, Adam Almquist) PP1

2-2 (43:47) | Ladislav Smid (Lukas Krenzelok, Lukas Jasek)
2-3 (48:19) | Michal Plutnar (Jan Ordos)
3-3 (50:37) | Carl Grundström (Joel Lundqvist, Ryan Lasch) PP1
3-4 (50:56) | Lukas Vantuch (Martin Sevc, Tomas Havlin)
4-4 (54:41) | Ryan Lasch (Joel Lundqvist, Carl Grundström)
4-5 (59:10) | Martin Bakos (Martin Sevc, Petr Jelinek)