Minimala marginaler emot
Publicerad: 2021-02-27
Frölunda HC var millimeter ifrån att avgöra sent mot Djurgårdens IF, men fick se sig besegrade efter förlängning.

Ett Frölunda HC stärkta av vändningen uppe i Luleå och första segern efter fyra raka förluster tog sig an Djurgårdens IF hemma i Scandinavium, ett Djurgården med två raka bortaförluster. Det var dock gästerna som fick matchens första målchans när Dick Axelsson serverade Rhett Rakhshani i slottet, som inte kunde överlista Niklas Rubin med sitt kvicka skott.
Frölunda fick en tidig möjlighet att greppa taktpinnen i och med ett numerärt överläge, där Jesper Sellgren var en ribbträff ifrån ett ledningsmål. Det där ledningsmålet skulle däremot komma, drygt fem minuter in, när Mattias Norlinder försökte nå Robin Alvarez framför kassen, men fick se pucken styras in i mål via en Djurgårdsspelare och Frölunda var i förarsätet.

Vi bevittnade en i stora drag mycket jämn match, med tydliga inslag av fart, intensitet och ettrig forechecking. Gästerna fick in tydlig biljett in i matchen vid sitt första, högkvalitativa numerära överläge, där Linus Andersson blev frispelad i slottet och försökte vänta ut Rubin i Frölundas mål, men ”Rubbe” var tålmodig, tät och räddade det låga skottet.

Gästerna skapade det klart mesta av tryck i anfallszon, lade mycket puck på mål och skulle sent i perioden också få utdelning. Niclas Bergfors höll sig framme på en retur och rakade in 1-1 när 49 sekunder återstod av den första perioden.
Djurgården sköt 20 skott på mål i den första perioden, vilket enligt @DomarnaPunktSe (på twitter) är första gången på 2000-talet Frölunda släpper så många skott i en förstaperiod på hemmaplan.

Ny ledningspuck, ny straffmiss

Det var inte spelet i de numerära överlägena som Frölunda skapade (man fick två stycken under mittenaktens första halva), men tack vare dem kunde hemmalaget skapa få ett övertag, skapa tryck i anfallszon och forcera pucken mot mål. Både Max Friberg och Mats Rosseli Olsen skapade sig ett par fina målchanser, Simon Hjalmarsson likaså som med en vacker dragning förbi en Djurgårdsback skapade sig själv ett läge.
Med sexton minuter spelat av mittenakten kom så Frölundas andra ledningsmål i matchen, när Christoffer Ehn blev frispelad i slottet och lade in en backhand vid stolproten, som Mantas Armalis inte kunde nå. Dryga minuten senare fick Patrik Carlsson en gyllene möjlighet att öka på ledningen med ett straffslag, men Armalis räddade och bara 17 sekunder senare höll sig Bergfors framme och rakade in en retur, igen, vilken innebar pausresultatet 2-2.

Marginalerna emot

Mattias Norlinder, som gjort mål i två raka matcher, var så när att bli tvåmålsskytt några minuter in i den tredje perioden när han, i numerärt överläge, prickade ribban (Frölundas tredje ramträff i matchen). Istället var det en tredjeperiod där gästerna fortsatte att forcera och lägga pucken mot mål i alla lägen. I numerärt överläge skapade gästerna flera ruggigt vassa möjligheter att ta ledningen, men en oerhört välspelande Rubin höll nere Djurgårdens mål på resultattavlan.

Det skulle komma att bli en match som helt avgjordes på Frölundas stundande svårigheter att få pucken i nät. Nog att Djurgården skulle avsluta matchen med dubbla antalet skott på mål (49-25), men med de tre ramträffarna och straffmissen i minnet var sedan Robin Alvarez minsta möjliga marginal ifrån att bli segerskytt för Frölunda. När drygt tre minuter återstod av matchen kom han in i anfallszon med fart på sidan, avlossade ett skott som slank igenom Armalis och studsade mot det öppna målet. Pucken stannade på mållinjen och var någon millimeter ifrån att vara helt över linjen. Istället gick matchen till förlängning när det skulle ta 48 sekunder för Djurgården att avgöra och ta extrapoängen.

– Jag tycker att vi kom ut bra, starten av matchen var bra, men bra utan att vara utmärkt, kommenterade Roger Rönnberg efter slutsignalen och utvecklade:
– Mot Luleå sist så var vi utmärkta, spelade stort över puck, offrade oss för varandra och jag tyckte det var en underbar känsla att stå där i båset. I dag var det ”bara bra”, absolut inte dåligt, men det sista lilla saknades. Djurgården var betydligt bättre än oss sista tio i första, vi spelade sedan bra i fem mot fem resterande 40 minuter, skapade rätt mycket på omställningarna och våra spelvändningar var bra. Djurgården var bättre än oss i special teams, det var den stora skillnaden i dag. Jag hade kanske haft en annan smak i munnen om någon av ramträffarna hade gått in, men Djurgården hade några stora chanser i sina powerplay också.

Kommande matcher
Tisdag 2/3, kl 18:00, IF Malmö Redhawks – Frölunda HC,
Tisdag 9/3, kl 18:00, HV71 – Frölunda HC,
Torsdag 11/3, kl 18:00, Frölunda HC – Skellefteå AIK,
Lördag 13/3, kl 15:15, Brynäs IF – Frölunda HC,
Tisdag 16/3, kl 18:00, Frölunda HC – IK Oskarshamn.

Frölunda HC - Djurgårdens IF 2-3 OT (1-1, 1-1, 0-0, 0-1) Skott: 25-49 (4-20, 13-11, 8-16, 0-2)
PIM: 8-8 (4-2, 2-4, 2-2, 0-0)

1-0 (05:06) | Mattias Norlinder (Max Friberg, Jan Muršak)
1-1 (19:12) | Niclas Bergfors (Manuel Ågren, Marcus Högström)

2-1 (36:06) | Christoffer Ehn (Patrik Carlsson, Theodor Niederbach)
2-2 (37:30) | Niclas Bergfors (Marcus Högström, Marc-André Gragnani)