Trångt i Borgen
Publicerad: 2017-02-10
Region
I onsdags genomförde Frölunda säsongens tredje Clinics i Frölundaborg med 90 tränare från 23 föreningar. Kvällens tema var skridskoåkning.

Göran Pegenius inledde träffen med en kort påminnelse om de olika projekt Frölunda jobbar med inom temat ”regionsutveckling”. Förhoppningen med projekten är att hitta stimulans för tränare och föreningar i vår region genom att Frölunda delar med sig av tankar och idéer.

Kvällens tema var skridskoåkning. Sedan tre år har Andreas Larsson jobbat i klubben som skridskotränare för spelare i U16 elit, Academy och upp till A-laget. Andreas har en bakgrund som skrinnare och har varit förbundskapten för skridskolandslaget.
Förra säsongen anlitades Mikaela Johansson som skridskotränare för Frölunda ungdom. Mikaela är tidigare konståkare och även högutbildad konståkningstränare.
Det finns förstås många åsikter om vad och hur skridskoåkning tränas på bästa sätt. Kvällens budskap var att förmedla hur vi tränar skridskoåkning i Frölunda.
Mikaelas del handlade uteslutande om att träna på grunder främst när det gäller balans, koordination, tyngdpunkt och åk-ekonomi.
I dag är det ett naturligt inslag i alla träningspass i ungdom. Mikaela jobbar med samma övningar i alla åldrar där men svårighetsgraden ökar. Mikaela tycker bland annat att det är viktigt att våga ta och röra på spelarna för att instruera. Det blir lättare för spelarna när de direkt känner en förändring. Andreas kom sedan in på mer fördjupning när det handlar om lite äldre spelare.

Andreas berättade hur de gjort olika tester off-ice och on-ice för att få svart på vitt hur det ser ut. Uppfattningen stämmer inte alltid med verkligheten. Det som framkom var bland annat att det är viktigare med långa skär istället för hög frekvens. Andreas poängterade vikten av en bra och funktionell fysträning och att göra övningar i skridskoposition. Eftersom det finns mer tid off-ice än on-ice är det viktigt att jobbat mycket och bra off-ice. På isen jobbar Andreas mycket med att bibehålla farten vid riktningsförändringar.

På isen började vi med att alla tränare fick testa Mikaelas grundövningar. Enkla övningar men svåra för många att utföra. För att få se hur det verkligen skall gå till hade vi med A-lagsspelarna Rasmus Dahlin och Kristian Vesalainen för att visa.
Efter grundövningarna fick Rasmus och Kristian visa olika skridskomoment som de tränar i sin vardagliga träning. Här handlar det mer om detaljer i deras roller som back respektive forward.
Mycket nötande och mycket intressant.

Alla deltagare kommer i efterhand få en övningsbank för både off-ice och on-ice. Vi får säkert tillfälle att återkomma med tema skridskoåkning i kommande Clinics.

En Clinics återstår denna säsong. Vi genomför den 20 eller 23 mars beroende på vilken dag Frölunda inte har matchdag. Temat då kommer vara ledarutveckling med John Jansson.

Göran Pegenius