Elfte raka
Publicerad: 2016-12-28
SHL
Frölundas fina hemmasvit håller i sig efter 3-1 mot Luleå.

Andra mellandagsmatchen i Scandinavium drog fullsatt och Frölunda Indians inledde mötet med Luleå därefter. Fart och högt passningstempo präglade det regerande svenska mästarlaget från nedsläpp och ett tidigt power play att jobba med. Som utmynnade i ingenting och visade sig vara en bra spegling av hela perioden. Frölunda ville och kunde, men fick inte rivit den försvarsmur som Luleå byggde framför målvakten Joel Lassinantti – snudd på en repris av första akten mot ett disciplinerat och defensivt präglat Karlskrona i måndags.
Och precis som KHK låg Luleå och fiskade och tog de lägen som bjöds.

Om den första perioden var lite av känna-på-varandra-karaktär exploderade den andra. En tidig på-åkning av Dan Bakala satte ribban och 20 lika griniga som intressanta minuter.
I matchens andra power play tog Frölunda ledningen efter ett välbekant Victor Olofsson-mål. Snabb puckförflyttning mellan Casey Wellman och Henrik Tömmernes och rappt skott i Joel Lassinanttis bortre hörn. Ett mål som betydde mer än 1-0 – Lassinantti snuvades på möjligheten att ta längst hålla-nollan-rekordet från Alexander Salak med fem minuter och 26 sekunder.
Med ettan i ryggen övergick Frölundas spelövertag till dominans och efter en två plus tvåa (roughing) på Ilari Melart ramlade tvåan in. Pp-specialisten Henrik Tömmernes hittade Lassinanttis plockhandskryss med en riktig pärla, framspelad av Joel Lundqvist och Johan Sundström.
Luleå försökte komma in i matchen med extremhög press och jävlar anamma, men skapade egentligen väldigt lite framför Dan Bakala och inget som gav utdelning.

"Vi behöver göra det där tredje målet lite tidigare. Vi har mycket puck, men får inte den utdelning vi vill ha", säger Roger Rönnberg. Patenterad Frölunda-hockey var melodin i avslutningsperioden. Med hög press och disciplinerat försvarsspel gjorde hemmalaget det svårt för gästerna från Norrbotten som hade svårt att bygga något från egen zon.

Klockan tickade på och det enda som skulle kunna ändra matchbilden var en Frölunda-bjudning eller -utvisning.
Med sju minuter kvar av matchen fick Luleå chansen - 2 minuters utvisning Dan Bakala, delaying the game - och tog den. 2-1 Bill Sweatt på egen hand.
Luleå försökte desperat i slutet och plockade ut sin målvakt och det utnyttjade Frölunda - 3-1 Mattias Nörstebö i tom bur.
Frölundas elfte raka seger på hemmaplan.

"Jag är väldigt glad över många saker. Bakala är bra i målet och Sean (Bergenheim) ser bra ut efter skadan. Detsamma gäller John Nyberg", säger Rönnberg.

Se presskonferensen efter matchen på fhcplay.com.