Fyra vinster kvar!
Publicerad: 2016-04-12

Det blev till slut en enkel resa till final för Frölunda efter att laget gått från 4-1 till 7-1 på sex och en halv minut i den tredje perioden. Slutresultatet blev 8-2 till Frölunda.

Frölunda startade den sjätte semifinalen starkt, spelade som vanligt och hade inga problem att spela sig ur egen zon och hittade spelvägar framåt. Luleå skapade dock det första riktigt bra läget men Johan Gustafsson var alert och räddade friläget.

Joel Lundqvist kvitterade antalet målchanser med ett skott i stolpen och där Frölunda spelade sig till lägen, satsade Luleå på att skicka in puckar framför mål för styrning. Luleå hade ytterligare ett riktigt bra läge men även den gången var Johan Gustafsson bra med.

Frölunda fick en del längre anfall, hade ett powerplay, men trots ett större puckinnehav var det inte så många klara chanser. Johan Sundström skapade ett läge på egen hand när han lurade sin motståndare nere i hörnet och tog den närmaste vägen in på mål.

Pucken låg fri för en stund framför målvakten men det var en Luleåspelare som kunde spela bort den. Men till slut fick Frölunda ledningen, och det var tack vare en otroligt stark prestation av Mats Rosseli Olsen. Han tog in pucken i anfallszon, fick en smäll men lade ner pucken i hörnet.

I hörnet vann Rosseli kampen och gick i mellan två motståndare och in framför mål. Han lyfte pucken över axeln på målvakten och Frölund hade ledningen efter 18:39. Spencer Abbott hade sedan en lurig puck som han skickade in framför mål. Det fanns dock ingen Frölundaspelare i närheten för att hugga på returen.

-Jag tycker att det känns bra. Luleå är bra på att stänga till framför sitt eget mål, de täcker många skott, så det gäller för oss att se till att vinna kamperna, så som Rosseli gör vid målet. Vi är ganska nöjda med spelet men det gäller att vi håller koncentrationen genom hela matchen, sade Johan Sundström efter den första perioden.

Roger Rönnberg var relativt nöjd med spelet i den första perioden:

-Jag tycker att vi styr spelet men sett till målchanser är det jämnt. Men de får sina chanser när vi missar att stänga till i mittzon, det måste vi ändra på. Jag tycker att vi driver spelet framåt på ett bra sätt och vi hittar bra lösningar från egen zon men vi kan ha lite bättre skärpa i hemjobbet.

Frölunda fick en fantastisk start på den andra perioden. Först bjöd man Luleå på ett jätteläge, där Johan Gustafsson var vaken och räddade med benskyddet, men sedan vände spelet och Frölunda rullade upp Luleå ordentligt.

Joel Lundqvist tog in pucken i anfallszon och droppade pucken till Spencer Abbott på högersidan. Abbott tittade upp och hittade Joey Crabb mitt i slottet. Crabb sköt direkt och det gick så fort att nästan ingen reagerade. Målet blev en signal till en forcering från Luleå men hemmalaget kunde överhuvudtaget komma in framför Frölundas mål.

Luleås press höll i sig i några minuter och sedan kom Frölunda tillbaka. Man formligen tryckte ner Luleå i anfallszon, förflyttade pucken över hela zonen och lät aldrig Luleå få någon tid att spela sig ur zon. Till sist gav det resultat när Henrik Tömmernes sköt från blå och Nicklas Lasu styrde in pucken med armen.

Men Lasu var inte klar. Ryan Lasch drev in pucken i anfallszon trots ivrig backchecking, och skapade sig tid genom att vända bort sin motståndare. Han tittade upp och passade Nicklas Lasu mitt i slottet. Lasu var klinisk i sitt avslut och sköt ett lågt handledsskott till höger om målvakten.

Luleå fick dock lite hopp när man reducerade i Frölundas boxplay men totalt sett var det en mycket övertygande period av Frölunda, och ändå var Nicklas Lasu inte helt nöjd:

-Jag tycker att vi gör en hyfsad period och det är klart att vi är nöjda med en tremålsledning. Men samtidigt tycker jag att vi är lite slarviga ibland. Vi kan vara mer noggranna och vi ser att när vi ligger nära dem och tvingar dem till dåliga dumpar, då kan vi vända och komma med fart genom mittzon.

Den tredje perioden bjöd på samma inledning som den andra perioden. Luleå hade ett jätteläge att reducera men i stället vände spelet och Ryan Lasch gjorde 5-1 i en spelvändning efter 2:07. Frölundas sjätte mål kom efter 4:55, en retur på volley, också av Lasch. När sedan Oscar Fantenberg gjorde 7-1 efter 6:26 i powerplay, då var det fullständig ridå för Luleå. Luleå gjorde 7-2 men sedan gjorde Oliver Lauridsen 8-2, när Luleå tog ut målvakten i spel fyra mot fyra, och efter det så spelade man bara av den resterande matchtiden.

När det som bäst behövdes, då var Frölunda extremt stabila bakåt och sylvassa när de fick lägena framåt.

-Det är här vi vill vara och nu går vi för nästa buckla. Jag tycker att det är vår bredd som avgör, vi har fyra bra femmor och två bra målvakter. Idag var det effektiviteten som var skillnaden, sade Joel Lundqvist.

Hans tränare, Roger Rönnberg, höll med om effektiviteten men också att det finns spelartyper som gör att det går att spela på olika sätt:

-Vi är ett offensivt lag med fyra kedjor som kan avgöra och skillnaden jämfört med förra året är att vi har fått in karaktärer som gör att vi spelar måste-matcher med en helt annan glöd. Vi kan spela på olika sätt och har alla de spelartyper som krävs för att vinna.