Från frågetecken till utropstecken
Publicerad: 2018-10-12
SHL
Johan Gustafsson var fenomenal mot Luleå – och det är ingen tillfällighet.

Det blåste lite grand efter förra säsongens sura kvartsfinalsorti mot Malmö och allra mest kring Frölunda Indians målvakter. Byt ut bägge två var en av många åsikter – Frölunda valde ett annat alternativ.
– När Kristofer Näslund kom började jag och han prata försvarsspel och vi bestämde oss för att jobba med spelet istället. Vi ville ta bort det som målvakterna uppfattade som besvärligt, alla tvåettor och tretvåor, säger Frölundas målvaktstränare Kristoffer Martin:
– Vi ville skapa en tryggare miljö för våra målvakter att jobba i.

Martin & Co har lyckats ganska bra med det arbetet. Johan Gustafsson och Johan Mattsson har inlett den här säsongen tätt, tajt och förtroendeingivande och den förstnämnde var rent ut sagt fantastisk mot Luleå borta på torsdagskvällen.
– Kul. JG räddar oss i tredje perioden och det är där han och Mattan (Johan Mattsson) vill vara. Dom vill vara som bäst när laget behöver dom som mest, förklarar Kristoffer Martin, men betonar att det inte bara är försvarsspelet i sig som höjt målvaktsspelet till fantastiska höjder – Johan Gustafsson har en räddningsprocent efter fyra spelade matcher på 95,54:
– Vi har jobbat med tekniska detaljer med båda två och det fortsätter vi med under säsongen.
Frölunda Indians jobbar sedan många år inte med en uttalad förstaspade, men betonade inför den här säsongen att målvakterna inte som tidigare skulle rulla på ett fast schema.
– Vi tar det match för match för det är så målvakterna vill ha det, säger Kristoffer Martin som just nu brottas med angenäma problem – två formstarka målvakter på hyllan att välja på:
– Det gäller att inte övertänka det där, det handlar mer om fingertoppskänsla.

Frölundas trupp mot Färjestad tas ut efter lördagens värmning, men redan nu står det klart att Patrik Carlsson är med på bussen upp till Karlstad.
Frölundas bortamöte med Färjestad direksänds i Cmore, nedsläpp 18.00.

Peter Pettersson Kymmer