Tung triumf
Publicerad: 2016-04-16

Frölunda gav sig själva chansen att radera hemmaplansfördelen genom att vinna den första finalmatchen på bortaplan i Skellefteå. Anton Axelsson gjorde 4-2 i boxplay, när Frölunda spelade fyra mot sex. Nu väntar ny match redan på söndag eftermiddag.

Final eller vanlig seriematch spelar ingen roll, Frölunda och Skellefteå spelar på samma sätt hela tiden och i den första finalmatchen var det Frölunda som började bäst. Man fick också hjälp av Skellefteå att skapa den första chansen när en back släppte puck bakom ryggen, till Ryan Lasch. Han hittade Nicklas Lasu fri i slottet men målvakten räddade pucken.

Frölunda startade piggt och var framgångsrika i sin press. Man vann puckar i anfallszon och gjorde även 1-0 ganska tidigt, Tom Nilsson efter 3:22.

Joel Lundqvist hade pucken bakom Skellefteås mål och hittade Tom Nilsson som kom inåkande från sin backplats ner på högersidan. Han sköt direkt utan chans för målvakten.

Frölunda skapade en del lägen ytterligare men tappade också puck på farliga ställen ett par gånger. En tappad puck i mittzon ledde till att Skellefteå kvitterade efter 12 minuter och sedan var det hemmalaget som tog över initiativet. Första perioden var relativt jämn, där Frölunda var det lag som skapade något mer klara chanser. Skellefteå kopierade Luleå några gånger och skickade in puckar framför mål på vinst och förlust.

Johan Gustafsson var väldigt alert i målet och lät sig inte påverkas när Skellefteå var framme och högg efter returer.

-Ganska jämn period där de första tio minuterna går till oss och resten till dem. Vi börjar bra och aggressivt men efter ett tag blir vi lite stillastående. Till den andra perioden behöver vi ha lite bättre passningsspel, lite bättre fart och samma aggressivitet hela perioden, sade Joel Lundqvist efter den första perioden.

I den andra perioden fick Frölunda spela boxplay två gånger vilket också gav Skellefteå initiativet. Frölunda hade överhuvudtaget svårt att skapa vare sig lägen eller tryck i Skellefteås zon. Skellefteå kunde ganska enkelt vända spelet och kom med fart genom mittzon och satte tryck på Frölundas försvar.

Visserligen hade Frölunda en puck inne i mål men det blev bortdömt och det var en av få gånger som Frölunda var på besök i anfallszon.

Och till slut gav Skellefteås övertag även utdelning. En inslängd puck mot Johan Gustafsson gav en retur, där en hemmaspelare var först. Generellt var Skellefteå starkare framför båda målen, även om Frölunda blev lite vassare i slutet av perioden när de jagade kvittering.

Johan Sundström vann två kamper framför Skellefteås mål och fick iväg skott på returer och Joey Crabb hade ett jätteläge när hans skott gick igenom målvakten men där pucken stannade precis framför mållinjen.

Totalt sett var Skellefteå det bättre laget i den andra perioden även om Johan Sundström var ganska nöjd med Frölundas spel:

-Jag tycker att vi har börjat på ett bra sätt, vi skapar några lägen men kommer inte riktigt in på mål. Det är 20 minuter kvar, det gäller för oss att vi maler ner dem och sätter tryck på deras nya målvakt. Det är ju inte så att vi tänker gå in framför mål och massera honom, sade Johan med ett leende.

Och in den tredje perioden kom Frölunda tillbaka, med besked. Frölunda fick powerplay efter 3:12 och där styrde Joey Crabb in 2-2 på Artturi Lehkonens skott. Johan Sundström hade sedan ett jätteläge på en retur i bytet efter Frölundas mål.

Skellefteå tog sedan över spelet under en period men Frölunda åt sig tillbaka och fick ett nytt powerplay. Där sköt Lukas Bengtsson och pucken styrde på två hemmaspelare innan den gled in mellan benen på målvakten. Frölunda var i ledning med fem minuter kvar att spela och fick dessutom en utvisning efter 18:13

Skellefteå tog ut målvakten och spelade sex mot fyra, men då jobbade Christoffer Ehn ut pucken i mittzon, Anton Axelsson hade raketbränsle i benen och kunde slå in 4-2 i öppen kasse efter 19:20 Skellefteå reducerade till  4-3 med 13 sekunder kvar att spela men kom inte närmare. Frölunda vann den första finalen, på bortaplan och har ett gyllene läge att koppla grepp om finalserien redan på söndag.

Lukas Bengtsson var givetvis nöjd med sitt mål men var också ödmjuk:

-Det var väl inte mitt hårdaste skott i karriären men det viktigaste var att den gick in. Jag tycker att vi gjorde det bra, vi hade bestämt oss för att inte låta dem komma ut och ta över matchen. Jag tycker vi kommer ut bra och håller emot och när vi sedan gick ut till den tredje perioden så kände vi att vi kunde vända det här. Nu gäller det att ladda om, åka hem och så är det match i morgon igen.