Ny bortavinst
Publicerad: 2016-04-19

Frölunda neutraliserade Skellefteå trots hemmalagets massor av chanser i powerplay och när Johan Gustafsson klev upp stort i den tredje perioden kunde Frölunda vinna efter mål i både powerplay och boxplay.

Frölunda var ivriga som ungdjur vid kosläpp i den tredje finalmatchen, men man blev lite för ivriga. Bortalaget startade bäst men bjöd in Skellefteå med utvisningar i anfallszon. Men trots att Skellefteå hade nästan fyra hela powerplay lyckades de knappast skapa några chanser.

Det var visserligen Skellefteå som hade den första farliga chansen, ett skott i ribban, men det var Frölunda som förde spelet, det var Frölunda som var mer alerta i sin backcheck och det var Frölunda som gjorde målen.

Joey Crabb gjorde 1-0 på en ny styrning, denna gången med kroppen, på ett skott från Ryan Lasch. När sedan Frölunda drog på sig sin fjärde utvisning, i powerplay, då kom 2-0. Elias Fälth spelade pucken ur egen zon och Joel Lundqvist hämtade upp den. Han åkte in i anfallszon, tvärvände bort en motståndare och försökte nog mer att lägga pucken mot mål för att få en blockering. Men pucken tog på en back, ändrade riktning lite grann och smet in mellan benen.

Frölunda hade 2-0 efter den första perioden, en period där bortalaget var klart spelförande i fem mot fem men drog på sig alldeles för många utvisningar:

-Vi gör en ganska bra period men har alldeles för dålig disciplin och tar utvisningar i anfallszon. Vi har tagit tillräckligt för hela finalserien nu. I spelet fem mot fem gör vi det väldigt bra och det är viktigt att vi behåller samma fokus men låter bli hakningar och annat i deras zon, sade Joel Lundqvist efter den första perioden.

Hans tränare, Roger Rönnberg, tyckte också att det blev lite för ivrigt:

-Skillnaden mot matchen i Göteborg är att vi vinner effektiviteten så här långt. Vi är heta idag, kanske för heta, vi måste sluta ta utvisningar.

Det verkade dock inte som han hade förmedlat budskapet till spelarna. Visserligen fick Frölunda spela powerplay direkt i den andra perioden men då tog man en utvisning på grund av ett misslyckat byte. Man gav sedan Skellefteå ytterligare tre tillfällen att spela powerplay och till slut kom reduceringen i powerplay.

I spelet fem mot fem var det inte så mycket ordnat spel, Frölunda låg nära sina motståndare och eliminerade Skellefteås passningsspel och tvingade dem att dumpa och jaga. I anfallszon var Frölunda framgångsrika med sin press och stal puckar av Skellefteå ett flertal gånger.

Frölunda skapade inte så många chanser i den andra perioden men Ryan Lasch fick ett bra läge, ett närskott, efter att Joel Lundqvist vunnit pucken av en motståndarback. Skellefteå att ett viss t spelmässigt övertag men i spelet fem mot fem lyckades de inte skapa speciellt mycket.

I den tredje perioden missade Ryan Lasch öppet mål direkt i början, när Frölunda hade powerplay. Sedan dröjde det till 15:39 innan Frölunda skapade sin nästa chans när Robin Figren vände bort en motståndare och tog närmsta vägen in på mål. Skellefteå hade ett massivt grepp och kunde vända i mittzon gång på gång, Frölunda fick aldrig någon chans att andas ut utan fick vända och jaga puck gång på gång. Johan Gustafsson kom upp stort och gjorde en del jätteparader.

Och mitt i Skellefteås press kom räddningen, ett powerplay. Frölunda lade ner pucken i anfallszon och när en Skellefteåback skulle rensa, gjorde han det direkt på Artturi Lehkonen. Arrturi plockade ner pucken med handen och sköt direkt upp i det vänstra krysset.  Frölunda hade 3-1 efter 17:38 och det blev inga fler mål.

Frölunda tog en ny triumf på bortaplan och har en ny chans att vända hemmafördelen. Johan Gustafsson var tämligen nöjd med Frölundas match men blickade direkt framåt:

-Det var tufft och tajt och stenhård kamp i 60 minuter. Det var skönt att vi kunde vinna men nu flyger vi hem och laddar för nästa match.