Frölunda vände och vann
Publicerad: 2018-08-08
FHC
Frölunda Indians vann mot Växjö, 5-3, i Varberg efter tre mål av Oliwer Fjellström och en urstark tredje period

Med en termometer som snuddade 30-strecket, ute, inledde Frölunda Indians matchsäsongen 2018/2019 i en mycket kall Varbergs ishall. Motståndet stod Växjö Lakers för och redan efter fyra minuters spel markerade det regerande svenska mästarlaget – nye Austin Ortega lyfte in 0-1 bakom en chanslös Johan Mattsson.
Två Frölundautvisningar förstärkte bara intrycket av att den första perioden var Växjös, med några undantag – Max Friberg tryckte sig fram till ett bra läge i det andra numerära underläget och Oliwer Fjellström trampade runt och lyfte en lurig backhand som Viktor Andrén hade vissa problem med.

Betydligt intensivare hockey präglade den andra perioden och fortsatt med Växjö i förarsätet. Men: Frölunda Indians började hitta vägar in i motståndarzon och skapade ett och annat skarpt läge. Nye backen Chay Genoway bjöd på några hyfsade skottförsök och Max Friberg prickade ribban bakom Viktor Andrén.
En dubbelutvisning – Simon Hjalmarsson och Brendan Shinnimin hade en högst privat uppgörelse – öppnade upp spelet än mer och lite ologiskt och med fem mot fem på banan igen utökade Växjö ledningen – styrning av Erik Josefsson på ett Ortega-pass.
Lite drygt en minut senare small det högt bakom Johan Mattsson igen – distinkt prickskytte av Linus Fröberg efter snabbt långt pass av Daniel Rahimi i väntan på en Frölunda-utvisning.
Med bara 37 sekunder kvar av perioden skakade Oliwer Fjellström liv i matchen med en backhandretur, skott och assist Chay Genoway.
”Vi hittade vårt spel efterhand och en stor eloge till killarna som gick ner sig efter Växjös två snabba mål”, säger Frölundas assisterande tränare Johan Lundskog.

Och antydningarna (trots de tunga baklängesmålen) visade sig vara på riktigt i den tredje perioden – Frölunda Indians var ikapp tidigt och inom loppet av 41 sekunder. 2-3 styrde Simon Hjalmarsson in på skott av Chay Genoway (3.56) och 3-3 skickade Oliwer Fjellström in högt (4.37).
Men Frölunda nöjde sig inte med att hämta upp utan vände drygt halvvägs in i perioden – 4-3 Ponthus Westerholm i power play.
Avslutande 5-3 skickade Oliwer Fjellström in i tom bur.
”Vi nötte ner dom i 40 minuter och får betalt för det i tredje. Ett bra kvitto på att vi är bra tränade. Vi gör lägger ner det hårda jobbet och får betalt för det”, konstaterar Johan Lundskog.
Joel Lundqvist, Ryan Lasch, Patrik Carlsson, Filip Westerlund och Rhett Rakhshani spelade inte i Varberg.
Intervjuer med assisterande tränaren Kristofer Näslund och tremålsskytten Oliwer Fjellström finns på Frölundas Facebooksida och Twitter.

Frölunda Indians spelar nästa träningsmatch i Kungsbacka på torsdag i nästa vecka (16 augusti), mot HV71, 19.00.