Trenden bröts
Publicerad: 2016-04-21

Frölunda bröt finaltrenden genom att vinna på hemmaplan med 3-2 och har skaffat sig ett jättebra läge inför den femte finalmatchen på söndag i Skellefteå.

Extremt högt tempo, några målchanser åt båda håll i början av perioden och massor av tappade puckar. Den första perioden fick aldrig någon riktig karaktär med två lag som gick ut och körde full fart från början. Passningsspelet blev lidande av farten och det var mängder av puckar som studsade och hoppade utan någon riktigt fick tag på dem.

Det som kunde skönjas av spelet var en ganska tydlig idé från Skellefteå med dumpade puckar och press och en förhoppning om att Frölunda skulle tappa puck eller slå felpass. Visserligen dumpade Frölunda också men inte lika tydigt som bortalaget.

Men många av Frölundas försök att spela sig in i anfallszon strandade just på hoppande puckar och ett flertal gånger, åt båda håll, stannades anfallen upp i mittzon av dålig puck-kontroll.

Skellefteå vann skotten med 14-11 och chansmässigt var det tämligen jämnt.

I den andra perioden tog det fart på allvar och det var Skellefteå som öppnade målskyttet. Frölunda fick spela boxplay efter 1:19 och gjorde det strålande. Skellefteå kom aldrig in i anfallszon för att etablera spel men lyckades ändå få in en puck. Frölunda skulle byta och missade en spelare som var fri på Frölundas blå linje.

Frölunda fick ett nytt boxplay efter 4:52, städade av det på ett mycket bra sätt och fick sedan chansen till ett powerplay.  Skellefteå spelade lika bra i boxplay som Frölunda och fick med sig initiativet under en ganska lång sekvens.

Det såg ganska illa ut för Frölunda, som inte lyckades få ner puckarna djupt och lät Skellefteå komma i våg på våg. Men mitt i Skellefteås dominans kom en spelvändning, Lukas Bengtsson sköt och pucken täcktes bort. Den hamnade bakom mål, där Artturi Lehkonen fiskade upp den och hittade Ryan Lasch vid den vänstra stolpen. Lasch hade öppet mål och Frölunda hade kvitterat efter 14:59.

Mindre än minuten senare fick Frölunda ett nytt powerplay och denna gången hade Skellefteå inte en chans att stressa hemmalaget. Pucken gick som på ett snöre och åter igen var det Artturi Lehkonen som låg bakom. Han sköt direkt på pass från Ryan Lasch, pucken gick utanför och hamnade bakom mål där Johan Sundström hämtade upp den.

Johan vallade in pucken via målvakten och Frölunda hade vänt på steken på en minut och tio sekunder. Målen gav energi och Robin Figren lyckades sånär peta in pucken via en backhand, vänd med ryggen mot målet, men det blev inga fler mål och Frölunda gick till den andra pausen i ledning efter en period där båda lagen hade långa sekvenser med markant tryck.

I den tredje perioden tystade Skellefteå publiken omgående med en kvittering efter 18 sekunder. Frölunda missade markering framför mål och pucken gick in via volley.

Men Frölunda repade mod, flyttade fram spelet och skapade ett jätteläge via Robin Figren, också det en retur på volley. Sedan var det dags för Elias Fälth att frälsa Scandinavium. Han snappade upp ett försök till rensning och lade in pucken mot mål. Andreas Johnson skymde och pucken letade sig in vid den bortre stolpen.

Och efter Frölundas ledningsmål följde en extremt lång spelsekvens utan uppehåll. Skellefteå hade pucken mestadels och Frölunda ägnade sig åt att stänga ytor och att störa Skellefteå i uppbyggnaden. Frölunda stack i mellan med ett anfall som avslutades av Christoffer Persson med ett mäktigt skott som gick utanför. Skellefteåplockade ut målvakten men Frölunda försvarade sig helt fantastiskt och vann till slut med 3-2.

Roger Rönnberg var givetvis nöjd men hittade också saker som kan bli bättre:

-Först och främst vill jag tacka våra fans. Det är en otrolig publik som skapar en fantastisk stämning och ett makalöst tryck. De hjälper oss framåt och jag tycker verkligen vi har fyra formationer som jobbar lite hårdare än Skellefteå idag. Vi har ett väldigt jämnt lag där alla vill vara med och avgöra och vi vinner men har ännu inte gjort vår bästa match. Det finns perioder där vi blir för passiva och jag vet att det finns mer att ta av. Vi har vår bästa match kvar och det behövs om vi ska ta hem det här. Samtidigt är det en skön känsla att sitta här och veta att vi har 3-1 i matcher och att det finns mer att ta ut.