Frööööööluuuundaaaaaaaa!!!!!
Publicerad: 2016-04-24

En chockstart av Frölunda i den första perioden och svar varje gång Skellfetå reducerade gjorde att Frölunda än en gång är Svenska  Mästare. Frölunda vann den första perioden med  3-0 och matchen med 5-3.

Skellefteå försökte gå på knock direkt, skapade omgående en bra chans, men Frölunda lät sig inte stressas utan kontrade nästan omgående. Ryan Lasch smög sig bort till Skellefteås blålinje och fick ett pass från egen zon. Han avancerade in i anfallszon, lade fram pucken till Artturi Lehkonen som prickade plock-krysset.

Frölunda fick ledningen efter 1:46 och trots att Skellefteå försökte sätta hård press kunde Frölunda spela sig ur de flesta situationer och det syntes inga nerver hos bortalaget. Skellefteåfick chansen i powerplay, skapade lite grann men fick en riktig smäll när Frölundas utvisning var över. Nicklas Lasu kom ut från utvisningsbåset, blev frispelad och gjorde inget misstag. Han lurade ner målvakten och lade in pucken mellan benen med en backhand.

Uppförsbacken blev ännu brantare när Ryan Lasch fiskade upp en passnings bakom Skellefteås mål. Han spelade in pucken i slottet, till Artturi Lehkonen som fick mycket bra skottläge. Men i stället för att skjuta, lurade han båda backarna som slängde sig för att täcka skott. Han höll in skottet, drog över pucken till backhand och lade in 3-0 till Frölunda, och det kunde varit mer.

Spencer Abbott hade ett friläge och Anton Axelsson var också igenom. Skellefteå vann skotten men det var Frölunda som gjorde målen. Men det var ändå en bekymrad Artturi Lehkonen efter den första perioden:

-Vi måste sluta ta utvisningar. När vi är fullt är det mycket bra och det är så vi måste fortsätta. Vi ska spela som vi alltid gör, vårda pucken, ta ner den djupt och behålla den i anfallszon.

Men det var Skellefteå som var bäst iden andra perioden, som pressade Frölunda och verkligen försökte komma ikapp. Man fick en tidig reducering, 5:10, bara för att se Lukas Bengtsson göra 4-1 för Frölunda, från blå linjen.

Skellefteå gav dock inte upp, jobbade och slet och gjorde även 4-2. Men precis som i den sista semifinalmatchen mot Luleå, hittad Frölunda sätt att svara som tog bort energin från Skellefteå. Frölunda spelade trots allt kontrollerat och när man fick press på Skellefteå i anfallszon och pucken hamnade hos Christoffer Persson uppe vid blå, då var han kylig och höll i pucken. I stället för att bara dumpa ner den, hittade han Ryan Lasch helt fri framför målet. Han gjorde inget misstag och Frölunda hade 5-2 inför den sista perioden. Det kunde till och med varit mer, Artturi Lehkonen hade en puck i ribban.

-Vi är väldigt effektiva och tar vara på nästan allt men vi måste upp med intensiteten. Den andra perioden var inte speciellt bra från vår sida, sade Joel Lundqvist efter två perioder.

Frölunda hade dock ganska bra koll på händelserna, Johan Gustafsson var stabil och laget kunde spela av tiden. Skellefteå gjorde visserligen 5-3 efter drygt halva perioden men närmare än så kom laget aldrig. Johan Sundström hade ett friläge för att utöka ledningen men resultatet som gav Frölundas fjärde SM-Guld stannade vid 5-3. Och det var givetvis väldigt glada spelare efter slutsignalen.

-Jag blev bortplockad för elva år sedan, när proffsen kom hem och fick stå och titta på, jag har väntat sedan dess. Året efter var jag i final och jag har verkligen sett fram emot detta, sade Anton Axelsson efter matchen.

Hans kapten, Joel Lundqvist var med senast det begav sig men det förtog ingenting av hans glädje.

-Detta var oerhört skönt, det var ett tag sedan sist. Matchen gick i vågor men vi hittade ett sätt att vinna, precis som det har varit hela säsongen. Vi kände redan i höstas att vi hade något speciellt, vi har bredden och vi har spetsen, två målvakter som varit otroligt bra. Det är otroligt skönt att få känna denna känslan igen.