Tapp mot effektivt Brynäs
Publicerad: 2017-04-02
När Frölunda HC:s första semifinal vankades mot Brynäs IF såg det länge ut att bli en storseger för gästerna Brynäs - som ledde med 4-0 inför den tredje perioden. Frölundaspelarnas karaktär höll på att fixa en osannolik upphämtning, men pucken - som skulle innebära 4-4 - korsade mållinjen någon hundradel för sent.

GÖTEBORG | Publiken i Scandinavium hade knappt hunnit sätta sig innan Brynäs IF höll på att spräcka Johan Gustafssons nolla. Redan efter 18 sekunder spelades Jesper Jensen fri med Frölunda HC-målvakten, som dock var tät i sidledsförflyttningen och höll pucken utanför.
Annars var det en start som föll gästerna väl i smaken och de skulle också ta ledningen efter knappt tre minuter när Daniel Paille – i numerärt överläge – tog chansen längs vänsterkanten, skrinnade ifrån Frölundabevakningen och bröt sig in mot kassen där Johan Gustafsson inte hängde med i sidled utan fick se Paille stänka in pucken till 1-0 för Brynäs.

Frölunda var ganska tama och slöa under periodens första halva och såg inte riktigt vakna ut när Brynäs rivstartade och oroade med kvicka kontringar. Men hemmalaget reste sig, jobbade sig in i perioden och tog över matchbiden radikalt under periodens andra halva där pucken till största del befann sig i Brynäs ände av planen.

Perioden avslutades med ett power play för Frölunda som var mycket vasst och så när resulterade i en kvittering, inte minst när Victor Olofsson hittade in till Sean Bergenheim som så när lyckades få in ett direktskott bakom Sandström.

Ryslig effektivitet hos Brynäs

Frölunda fick ordentligt med medvind i inledningen av den andra perioden och kunde etablera ett enormt anfall i Brynäs zon där gästerna bara hade läge att byta två gånger under de inledande tre minuterna. Men, periodstarten till trots så skulle akten utvecklas till en riktig mardröm för Frölundas del.

Sean Bergenheim satt på botbänken när Brynäs gjorde ledningspucken i första perioden, och när han fick besöka utvisningsbåset för andra och tredje gången – ja, då passade Brynäs på två gånger om. Först när Juuso Ikonen avlossade ett skott från sargen som via Henrik Tömmernes klubba fick en konstig bana och överlistade Johan Gustafsson, sedan när samma Ikonen framför kassen serverade Kevin Clark som bara hade att sträcka fram klubban och styra in 0-3 – målen med lite drygt två minuters mellanrum.

Det var en period där Frölunda var det mest puckförande och man hade stundtals ett ordentligt puckövertag, men det var Brynäs som gjorde målen. Jacob Blomqvist utökade ledningen till 4-0 när han tog vara på sin egen retur och gästerna hade en komfortabel ledning inför den tredje perioden.

Väl i den tredje perioden kunde Brynäs försvara tillställningen ganska kontrollerat. Frölunda gav det ett uppriktigt försök, justerade något i uppställningen och skapade en del farliga lägen – och det såg aldrig riktigt ut som om att man skulle göra match av den här första semifinalen. Inte ens efter att Sebastian Stålberg reducerat till 1-4.
Men, när Joel Lundqvist skarvade in 2-4 i numerärt överläge med 1:05 kvar, och Casey Wellman senare gjort 3-4 med 18.2 sekunder kvar vaknade Scandinavium till liv – och som om det inte kokade i den gamla hallen då så gjorde det garanterat det drygt 18 sekunder senare.

Frölunda öste in pucken mot Felix Sandström, Casey Wellman och Joel Lundqvist högg på returen där kaptenen fick in pucken i mål och löste ned jubelropen från läktarna när det såg ut som om att Frölunda gjort något osannolikt och hämtat in 0-4 till 4-4 inom loppet av drygt sju minuter i den tredje perioden.
Efter videogranskning gjordes det klart att pucken korsade mållinjen någon hundradel för sent och att Brynäs i sista stund räddades av klockan.

Slutresultatet skrevs 3-4 och Brynäs har tagit kommando om semifinalserien när nu serien vänder till Gävle där match två väntar på tisdag (kl 19:15, går att följa via C More).
Nästa hemmamatch – Semifinal 3 - väntar sedan på torsdag 6 april kl 19:15 och biljetter till den matchen köper ni via den här länken.

Roger Rönnberg kommenterade matchen på presskonferensen efter slutsignalen:
– Vi är några tiondelar ifrån att prata om historisk upphämtning, inleder Roger och fortsätter:

– Men jag vill än en gång prata om vår (Frölundas) karaktär. Vår förmåga att att komma tillbaka i matchen och att spela som bäst när det gäller. Vi är som bäst när det gäller som mest. Det bevisar vi i dag och det är det jag tar med mig av den här matchen.

Frölunda HC – Brynäs IF 3-4 (0-1, 0-3, 3-0) Skott: 37-21 (11-9, 14-7, 12-5)
Utv.min: 8-12 (2-2, 4-2, 2-8)

0-1 (02:58) | Daniel Paille (Jonathan Pudas, Felix Sandström) PP1

0-2 (29:36) | Juuso Ikonen (Jesper Jensen, Ryan Gunderson) PP1
0-3 (31:49) | Kevin Clark (Juuso Ikonen, Ryan Gunderson) PP1
0-4 (35:13) | Jacob Blomqvist (Ponthus Westerholm, Pathrik Westerholm)

1-4 (52:39) | Sebastian Stålberg (Nicklas Lasu, Mats Rosseli Olsen)
2-4 (58:55) | Joel Lundqvist (Casey Wellman, Henrik Tömmernes) PP1