Klara för final - igen
Publicerad: 2019-01-15
CHL
Frölunda HC är, för fjärde gången, klara för final i Champions Hockey League - efter en strålande insats i returmötet med HC Plzen.

PLZEN | Frölunda HC tog ett grepp om finalplatsen i Champions Hockey League när tjeckiska HC Plzen besegrades med 6-3 i den första semifinalen i Frölundaborg förra veckan. Returmötet ägde rum i tjeckiska Plzen, och trots ett tremålsöverläge inför ”andra halvlek” så var det ett Frölunda som gick ut stenhårt med ingenting annat i inställningen än att vinna även denna matchen.
Det bar också frukt, för redan drygt tre minuter in i matchen kunde man stoppa ett tjeckiskt anfallsuppspel och vände, där Ryan Lasch satte full fart mot motståndarmålet. Han fick en gata mot mål längs höger, skottfintade ned Plzens målvakt Dominik Frodl, rundade kassen och lade elegant in pucken köksvägen.

– Fantastisk prestation av Ryan, han är bra, berömde Patrik Carlsson i SVT i första pausen medan han fyllde på med beröm över lagets spel:
– Jag tycker att vi kom ut jättebra. Precis som vi pratade om kom vi ut och tog initiativ. Det är svårt att försvara sig i 60 minuter, så vi har varit inne på att matchen startar vid 0-0.

Defensivt stod Frölunda för en mycket stabil insats och gjorde det oerhört svårt för Plzen att komma intill, skapa lägen och tjeckerna fick ingenting att gå på för att korta ned underläget. Istället var det Frölunda som - efter en mållös mittenperiod - fick en kanonstart på den tredje perioden och kopplade det definitiva avgörande om semifinalserien.

Avgörande

Tack vare en Plzen-utvisning sent i den andra perioden fick Frölunda inleda den tredje i numerärt överläge, och där kunde Simon Hjalmarsson raka in en retur ifrån nära håll till 2-0 innan Joel Mustonen, bara 42 sekunder senare, snodde pucken av Plzenförsvaret, lyfte in en fin backhand och utökade ledningen till 3-0, vilket innebar en ledning med sex mål i totalresultatet.

Plzen ryckte upp sig, fick en hel del stöd ifrån en tappert kämpande hemmapublik, och skulle till sist lyckas få hål på Frölundas målvakt Johan Gustafsson, när Denis Kindl fick in en lyftning ifrån långt håll och spräckte ”JG”:s nolla. Men tillställningen var redan avgjord och Frölunda kunde rida av matchen med en strålande insats och avancerade till final - för fjärde gången i Champions Hockey League.

– Jag är fantastiskt nöjd efter en nästan perfekt genomförd bortamatch, konstaterade Roger Rönnberg efter slutsignalen och utvecklade:
– Vi höll ihop vårt lag bättre, var starka defensivt och skyddade ytan föramför kassen på ett effektivt sätt. Framför allt är jag nöjd med att vi fick bort deras skickliga spelare, att vi fick iväg dem ifrån pucken. Att vi kan spela med ett sådant fokus med och utan puck gör mig nöjd, och det gör mig jätteglad att vi är i ännu en final.

Finalen i Champions Hockey League äger rum på tisdag den 5:e februari och spelas emot något av de båda Red Bull-lagen - Salzburg eller München. Var matchen spelas är i dagsläget inte bestämt.