Två poäng i Leksand
Publicerad: 2017-02-25
I en match där revansch fanns att utkräva efter gårdagens förlust i Frölundaborg så drog Frölunda HC till sist det längsta strået mot Leksands IF - men den satt hårt inne efter en tuff tredjeperiod.

LEKSAND | Det blev en tung förlust i gårdagens möte mellan lagen, där Leksands IF fick resa hem ifrån Göteborg efter en blytung 5-1-vinst i Frölundaborg. Dagens returmöte i Tegera Arena var än mer laddat med tanke på knappt 600 supportrarna som hade rest upp till Dalarna för att stötta Frölunda HC.

Efter att periodens första halva inte riktigt nått upp i kvalitet så öppnades matchbilden upp ordentligt under densammes andra halva. Frölunda inledde förvisso matchen med ett tidigt numerärt överläge, men utan att överlista hemmaförsvaret den gången. Koppla greppet om matchen skulle man ändå göra när Patrik Carlsson kämpade sig fram och fick in pucken bakom Henrik Haukeland i det vit/blåa målet till en 1-0-ledning med 13:41 spelat utav inledningsperioden.

Ledningsmålet besvarades ganska kvickt utav hemmalaget som vann pucken i anfallszon och efter en lite grötig situation kring Johan Gustafsson också kunde kvittera när Isac Skedung snappade upp pucken och lade in den bakom JG.

Det skapades många chanser under periodens avslutande fjärdedel där Frölunda bland annat fick ytterligare en chans i powerplay, men även den gången gick man resultatlösa och matchen gick till pausvila med 1-1 på tavlan.

Dominant Frölundaperiod

Frölunda kom ut i den andra perioden som skjutna ur en raket och dominerade spelet med hög fart, intensitet och hård press mot Leksandskassen. Den pigga starten gav också utdelning snabbt där man kontrade och genom Casey Wellman kunde återta ledningen med 2-1 innan perioden var två minuter gammal.

Gästerna var på hugget och gav inte leksingarna någon ro i spelet, varken med eller utan puck, vilket såklart började gav öppningar för Frölunda som växte än mer ju längre perioden gick.
Det skapades goda möjligheter att utöka ledningen för Frölunda och närmast var Matt Donovan och John Nyberg som, inom kort, båda prickade samma stolpe bakom Henrik Haukeland. Till slut skulle Haukeland ändå få ge vika för tredje gången i matchen då Patrik Carlsson, för andra gången i matchen, hållit sig framme och rakat in en retur. Målet föranleddes utav en mycket fin långpass från Casey Wellman till Sean Bergenheim, som agerade aktivt och drev pucken mot mål innan han kyligt droppat pucken till den framstörtande ”Purre”.

Raset

Efter att Frölunda dominerat matchbilden i mittenakten och rivstartat den tredje perioden så kom 4-1-målet utav bara farten när Mats Rosseli Olsen snurrade runt i anfallszon och sprätte in pucken med knappt fyra minuter spelade utav perioden.

Sedan blev det åka av.

Inom loppet utav 17 sekunder skulle Leksand först reducera en gång, och sedan en gång till – och satte fart på publiken i Tegera Arena.

Ett nytänt Leksand tryckte på ordentligt mot ett Frölunda som skakats om helt och hållet efter de två snabba Leksandsmålen. Och det skulle bli värre, för med sex minuter kvar fick Leksand chans att spela powerplay – men Frölunda redde ut stormen den gången.

När Leksand jagade för kvittering ådrog man sig istället en utvisning med mindre än två minuter kvar att spela och såg ut att få en tuff uppförsbacke. Men en tekningsvinst i offensiv zon till trots så tappade Henrik Tömmernes kontroll på både puck och balans och gav leksingen Lukas Eriksson ett friläge. Friläget utnyttjade han och kunde noteras för sitt första mål den här säsongen när 4-4 och upphämtningen var ett faktum.

I förlängningen kunde till slut Johan Sundström stänka in avgörande och säkra extrapoängen i en väldigt märklig, intensiv och spännande match.

Nästa match äger rum på tisdag, den 28:e februari, då Linköping HC kommer på besök i Scandinavium, med matchstart kl 19:00. Biljetter till den matchen köper ni via den här länken.

Leksands IF - Frölunda HC 4-5 OT (1-1, 0-2, 3-1, 0-1) Skott: 33-33 (12-13, 4-10, 12-7, 5-3)
Utv.min: 6-6 (4-0, 0-0, 2-6, 0-0)

0-1 (13:41) | Patrik Carlsson (Matt Donovan, Victor Olofsson)
1-1 (15:11) | Isac Skedung (Eric Castonguay, Oskar Lang)

1-2 (21:52) | Casey Wellman (Henrik Tömmernes, Carl Grundström)
1-3 (33:17) | Patrik Carlsson (Sean Bergenheim, Casey Wellman)

1-4 (43:52) | Mats Rosseli Olsen (Johan Sundström, Victor Olofsson)
2-4 (48:26) | Jon Knuts (William Wikman, Eric Castonguay)
3-4 (48:43) | Jesper Ollas (Patrik Norén, Oskar Lang)