Vändning och tre poäng mot HV71
Publicerad: 2016-09-29

Märklig slutminut avgjorde tuff match

JÖNKÖPING | Kinnarps Arena var dukat för fest. HV71-supportrarnas tifo var utplacerat på läktaren och HV71 kom ut som ur en kanon i sin hemmapremiär i SHL 2016/17.

Frölunda HC hade aningen svårt att hänga med i HV:s inledande tempo och fick bekymmer i defensiv zon när hemmalaget tryckte på tidigt i matchen. Man förorsakade ett par utvisningar efterpå varandra vilket gav HV71 gott om tid att bygga på offensiven och skapa ett initiativ i matchen, Frölundas spel i numerärt underläge var dock lysande inledningsvis där HV71 inte alls gavs många chanser.

Men tre utvisningar inom loppet utav bara några minuter skulle till slut kosta då Filip Sandberg högg på sin egen retur och lirkade in pucken mellan Johan Gustafsson och stolpen till 1-0 för hemmalaget i den första periodens slutskede – ett resultat som stod sig perioden ut.

FRÖLUNDA FICK MED SIG ETT TIDIGT NUMERÄRT ÖVERLÄGE efter en HV-utvisning i inledningsperiodens slutminut och satte bra press mot HV-målet, men Fredrik Pettersson-Wentzel inledde perioden strålande och täppte fortsatt igen kassen.

Smålänningarna skulle istället utöka sin ledning till 2-0 tidigt i perioden och det var Martin Thörnberg – ännu inte mållös ur någon match den här säsongen – som slog till och högg på en lös puck framför Gustafsson och placerade in pucken i nätet.

Mentalt blev baklängesmålet tungt för Frölunda som inte riktigt hade attityd eller självförtroende nog att matcha hemmalaget för en period, men precis som Frölunda i den första perioden skulle HV71 dra på sig ett par utvisningar i följd i den andra halvan utav mittenakten och på så vis bjuda in Frölunda i matchen.

Det urartade sig såpass att Casey Wellman i spel 5 mot 4 sköt ett skott som, lite turligt, slank in mellan Pettersson-Wentzels ben till 1-2 med bara 33 sekunder kvar utav den andra perioden och kunde skänka lite extra energi inför den tredje perioden. Målet var för övrigt Caseys första i SHL.

PRECIS SOM I DE INLEDANDE MATCHERNA på säsongen så skulle Frölunda rycka upp sig avsevärt i den tredje perioden och det visades tydligt att man hade ”kopplat på” i det mentala när perioden startade, för det var istället HV71 som hade svårt att hänga med och ådrog sig en tidig utvisning.

Just det numerära överläget gav ingen utdelning på resultattavla, men det skulle bara ta några minuter innan Henrik Tömmernes noterades för sitt första mål för säsongen då han styrde in Mattias Nørstebøs backplatsskott till 2-2  bakom Pettersson-Wentzel.

Det är en högintensiv sluttamp vi får se mellan två hårt kämpande lag där varje situation sprudlar utav vilja och kämpaglöd. Frölunda får också chansen att göra ett sent ledningsmål i numerärt överläge, men än en gång står HV71 emot och när känslan är att matchen ska gå till förlängning sker något oerhört märkligt.

Domaren höjer armen för en Frölundautvisning, HV71 plockar ut Pettersson-Wentzel för att spela 6 mot 5 och i det läget missberäknar Chris Abbott en passning i anfallszon och slår pucken över hela planen och otroligt nog in i eget mål, en knapp decimeter innanför stolpen. Strax innan självmålet hade Oscar Engsund täckt ett skott, och var alltså Engsund som noterades för det matchvinnande målet.

- Vi jobbar stenhårt för varandra i dag, berömmer huvudtränare Roger Rönnberg efter slutsignalen och fortsätter.

- Vi i Frölunda har bestämt oss för att sätta en hög standard när det gäller jobbet och i dag tycker jag killarna gör det bra och uppoffrande där de t.ex. blockerar mängder med skott.

Vinsten innebär att man på söndagens hemmamatch mot Djurgårdens IF kommer till spel med två raka vinster i bagaget. Matchen spelas i Scandinavium och börjar kl 16:00. Biljetter hittar ni här:

HV71 - Frölunda HC 2-3 (1-0, 1-1, 0-2)