Kämparseger och 3-2 i matcher
Publicerad: 2017-04-10
Frölunda HC malde ned Brynäs IF under långa stunder i den femte semifinalen, men det var inte förrän sent i den tredje perioden som den riktiga utdelningen kom.

GÖTEBORG | Frölunda HC inledde matchen med ett lovande tempo och satte fart mot Brynäs IF:s kasse redan i de första bytena, där kedjan med Carl Grundström, Johan Sundström och Robin Figren skulle dra ett stort lass för Frölunda i den första perioden. Efter en pigg och lovande start av Frölunda så skulle ändå Brynäs klara av att stänga igen mittzon och täppa hemmalagets försök, och Gävlelagets kvicka kontringar kom att bli riktigt farliga - men Johan Gustafsson i målet stod för några viktiga räddningar och höll kvar matchen i ett likaläge.

Frölunda hade det mesta av puckinnehav, men ett något slarvigt och obeslutsamt spel gjorde att man inte kunde ta vara på det övertag man ändå hade och perioden slutade mållöst efter att Brynäs ryckt upp sig framåt slutet.

Frölunda styrde i 20 minuter

Hemmalaget satte an tonen omgående för hur den andra perioden skulle utspela sig – och det var en total Frölundadominans i tjugo minuter där Brynäs fick slita för att komma över mittlinjen.

Brynäs var däremot mycket solida i mitt- & försvarszon och stod emot det mesta Frölunda lyckades åstadkomma med sin forchering mot Brynäskassen. Det var spel mot en kasse och mycket snurr i Brynäs zon, men riktigt nära mål kom ändå inte Frölunda så många gånger.

Till slut hittade hemmalaget nätmaskorna när Joel Lundqvist hittade Victor Olofsson framför kassen som rakade in 1-0 bakom Felix Sandström med drygt 15 minuter spelade av den tredje perioden.

Brynäs lyckades resa sig något under slutminuten och fick med sig en Frölundautvisning sent i akten och fick en gyllene chans med spel i numerärt överläge i den tredje periodens inledning.

Till sist kom utdelningen

Brynäs inledde med spel i numerärt överläge i 1:48, men kunde inte utnyttja läget för att trycka in en kvittering. Därefter turades sedan lagen om att byta power play-chanser med varandra innan Frölunda kunde ta ett fast tag om taktpinnen och malde framåt likt i den andra perioden.
Man hade fortsatt svårt att komma till riktigt farliga anfall på grund utav Brynäs försvarsspel, vilket gjorde att gästerna länge var med i den här matchen.

Men, till slut skulle korken falla av ketchupflaskan för Frölunda som fick målskyttet att lossa ordentligt under tredjeperiodens andra halva.

Rasmus Dahlin lättade in en puck från sin backplatsposition och fick se den besegra Felix Sandström till 2-0 tack vare skymningsarbete av Simon Hjalmarsson – 16-åringens tredje mål i slutspelet.
Inte ens två minuter senare skrinnade sig Casey Wellman från egen blå förbi Brynäsbackarna, blev dragen i byxorna och fick med sig ett straffslag – ett straffslag han självfallet tog till vara på och det var 3-0 med mindre än sju minuter kvar att spela.

Slutresultatet fastställde John Nyberg, som serverades fri och satte friläget till 4-0 bakom Sandström med mindre än två minuter kvar. Frölunda säkrade vinsten och leder nu semifinalserien med 3-2 i matcher.

I övermorgon (onsdag 12 april, kl 19:15) spelas den sjätte semifinalen och den äger rum i Gavlerinken Arena, men går att följa via C More och TV12.
Den matchens utgång avgör utifall vi går till SM-final eller om det skulle bli en sjunde och avgörande match i denna semifinalserie – en match som i sådana fall skall spelas i Scandinavium på långfredag (14 april) kl 19:15.
Om en sjunde match skulle krävas så släpps biljetterna till den matchen kl 9:00 på skärtorsdagen. Mer info kommer på onsdag om så är fallet.

Roger Rönnberg kommenterade matchen till C More direkt efter slutsignalen:
– Jag tycker det är stort att vi kan vinna matcher på olika sätt. I dag jobbade vi hårt, vann närkamper och spelade enkelt. Vissa andra matcher vinner vi på grund av att vi spelar bra med pucken.

– Ibland har jag nästan känt att spelarna behöver ha kniven mot strupen för att plocka fram det där sista lilla, och i dag kliver just de där spelarna fram som ”ska” göra det och det blir avgörande.

Frölunda HC – Brynäs IF 4-0 (0-0, 1-0, 3-0) Skott: 27-21 (6-12, 11-3, 10-6)
Utv.min: 8-8 (2-4, 2-0, 4-4)

1-0 (15:18) | Victor Olofsson (Joel Lundqvist, Simon Hjalmarsson)

2-0 (51:21) | Rasmus Dahlin (Joel Lundqvist, Henrik Tömmernes)
3-0 (53:10) | Casey Wellman (Straffslag)
4-0 (58:03) | John Nyberg (Nicklas Lasu)