Nätverk och speed-dating
Publicerad: 2017-03-29
Ungdom
Säsongens tredje och sista nätverksträff för hockeyskoleledare genomfördes med 31 ledare från 14 föreningar på tisdagskvällen på Campus,

Syftet med dessa träffar är att ledarna skall få möjlighet att i lugn och ro utbyta erfarenheter med varandra.
Göran Pegenius (Frölunda regionsutveckling) inledde kvällen med en kort återblick kring rekryteringssituationen inom ishockeyn i vår region och påminde även om vikten av att ta hand om de som kommer så vi behåller både killar och tjejer i verksamheten. När det gäller rekryteringen till hockeyskolorna ser vi fortfarande en positiv trend.

Christer Johannesson från Partille berättar att ”Tre Kronors Hockeyskola” fortsätter med den centrala rekryteringskampanjen även kommande säsong. Då får alla barn i Sverige i ålderskullarna 2010-2012 en personlig inbjudan från närmaste hockeyförening. Detta har genomförts i två säsonger med ett fantastiskt utfall. Dessutom har många föräldrar rekryterats som ledare via denna inbjudan. Nytt till hösten blir även att speciella kompiskort är framtagna för att de som redan spelar hockey skall få med sig en kompis till träningen.

Rune Bäckman (Hockeykonsulent Västergötland) och Martin Dahlin (Hockeykonsulent Göteborg) återkopplade från den senaste träffen för Tre Kronors Hockeyskoleledare. Fokus på denna träff var framgångsfaktorer och fallgropar på hockeyskolan. Framgångsfaktorer var bland annat en bra planering och att det finns många ledare. Låneutrustning är ett extra plus. När det gäller tjejverksamheten är det viktigt med egen istid och egna ledare som verkligen bryr sig om just tjejerna.

Daniel Eriksson (ungdomsansvarig Frölunda Academy) presenterade Frölundas hockeyskola. Syftet med Frölundas hockeyskola är att ”Rekrytera” – ”Behålla” – ”Skapa livslångt hockeyintresse”. Just nu är det cirka 110 barn i hockeyskolan fördelade på Skridskoskola, Hockeyskola yngre och Hockeyskola äldre. Det är helt kostnadsfritt och man kan låna utrustning. De äldsta bildar lag till hösten. Där kommer inga underåriga tillåtas att flyttas upp. Till kommande säsong kommer en separat tjejhockeyskola startas. Dessutom bildas en ”extern hockeyskolegrupp” där uppgiften bland annat kommer vara mentorskap för befintliga nya ledare.

Magnus Fogelberg (Mölndals hockeyskola) berättar om de teknikmärken de tagit fram. Under hela säsongen gör de regelbundet märkestagning likt simmärken. Syftet med detta är att barnen tycker det är kul att ta märken och det blir ett positivt sätt att lära sig skridskoåkning. Det finns fyra olika märken med stegrande svårighetsgrad men inte svårare än att det skall kunna genomföras inom ramen för hockeyskolan.

Johan Ahlström (Rönnängs hockeyskola) berättade hur verksamheten är uppbyggd hos dem. De har träning 1 gång per vecka och är cirka 40 barn på isen. Ispasset ser ungefär lika ut varje gång så barnen känner igen sig (1. Match 2. Skridskoslinga 3. Stationer puckbehandling, skridskoåkning, stafetter, lek. 4. Match). Mycket positivt. I mitten har de en frizon för lek. De använder även en konståkningstränare för att lära ut skridskoåkning och är mycket nöjda med det.

Efter dessa presentationer var det dags för den traditionella speed-datingen. Deltagarna delades in i grupper om fem. Varje person fick två minuter på sig att berätta om tre saker som de var mycket nöjda med i sin egen hockeyskola. Vi gick laget runt för att sedan avsluta med en diskussion. Några saker som framkom som framgångsfaktorer var återigen vikten av bra mottagande vid inskrivningen och en bra kommunikation med föräldrarna. På isen var det viktigt med en bra struktur och gärna ett standardiserat upplägg så barnen känner igen sig.

Avslutningsvis konstateras att alla närvarande tycker att dessa träffar är mycket värdefulla.
Gruppen bestämde att nästa träff skall genomföras efter sommaren i månadsskiftet augusti-september.

Peter Pettersson Kymmer