Kanonavslutning på grundserien
Publicerad: 2018-03-10
När Brynäs IF gästade Scandinavium för SHL-grundseriens sista match 2017/18 så kunde Frölunda HC slå på stora trumman och vann till sist med 8-3.

GÖTEBORG | Scandinavium var SHL-dukat för 26:e gången denna säsong, i vad som var grundseriens absolut sista match säsongen 2017/18. Brynäs IF var på besök och Frölunda HC hade fortfarande chans på att sluta på en andra plats i tabellen – och således definitiv hemmafördel även i en eventuell semifinal. Men då krävdes, utöver tre poäng, att Örebro HK skulle hemmaslå Djurgårdens IF efter full tid.

Det började positivt för Frölundas del, som redan efter drygt fyra minuters spel hittade nätmaskorna bakom David Rautio. Det var den ack så hete Carl Grundström som, i numerärt överläge, blev serverad i slottet och gjorde mål för tredje matchen i följd – vilket också innebar poäng för åttonde matchen i följd för Umeåsonen. Assisterade gjorde Jan Muršak och Ryan Lasch, Lasch som inför matchen låg en poäng bakom Växjö Lakers-spelaren Elias Pettersson i jakten på poängligatiteln.

Frölunda såg ut att gå ut i den första pausvilan med en 1-0-ledning på tavlan, men blott 50 sekunder före hesa Fredrik löd fyllde Brynäsanfallaren Christopher Liljewall på i en andravåg, fick pucken, rundade en Frölundaback och lyfte in en backhand bakom Johan Gustafsson till 1-1.

Det var en kväll där Frölunda ändå var snäppet vassare och hade mycket puckinnehav mot ett till mestadels försvarande Brynäs, som än dock höll undan bra och dessutom hade en suveränt spelandes David Rautio i målburen. Knappt två minuter in i den andra perioden kom Ryan Lasch fri och tryckte in både puck och Rautio i mål – och såg ut att till synes gå upp i ensam poängligaledning. Men efter videogranskning beslöt domarna att Lasch var för brysk i sitt agerande och dömde bort målet.
Ledningsmålet skulle dock komma knappt tre minuter senare, när formationen med Christoffer Ehn, Max Friberg och Mats Rosseli Olsen - som var bra i dag - forcerade mot Brynäskassen. Rosseli Olsen var sist på pucken i en rörig situation och gjorde 2-1 med sitt femte mål för säsongen.

I en period där Frölunda fortsatt hade mycket puckövertag skulle en annan rätt så ovan målskytt skrivas in i målprotokollet – och det var kanske inte på det snyggaste sättet den här säsongen.
Brynäsbacken Adam Boqvist rundade egen kasse och skulle rensa undan pucken, men prickade Sebastian Stålberg och fick se pucken segla in bakom en chanslös David Rautio och 3-1 var ett faktum.

Ordentlig islossning

Uttrycket ”ketchupeffekt” var ett minst sagt passande ordval för att beskriva Frölundas tredje period denna lördag. För även om Brynäs inledde med att efter knappt tre minuter reducera till 3-2 i numerärt överläge så skulle Victor Olofsson, bara 27 sekunder senare, bli frispelad i slottet och kunde överlista Rautio med ett snärtigt handledsskott och resultatet var 4-2.

Frölunda gjorde ett mål till – genom Jonathan Sigalet – innan Brynäs på nytt reducerade genom Jacob Blomqvist (än en gång i numerärt överläge), men sedan var det Frölunda för hela slanten.
Tre mål inom loppet av 2 minuter och 10 sekunder (Jan Muršak, Pathrik Westerholm och Olofsson igen) gav slutresultat 8-3 till hemmalaget – och vittnade om en mycket trevlig avslutning på grundserien för Frölundas del.

– Jätteroligt att vi får avsluta grundserien på det här sättet, sade Roger Rönnberg på presskonferensen efter slutsignalen.

– Vi hade pratat om att verkligen skaffa oss goda vanor nu och att verkligen göra rätt saker inför slutspelet, vilket jag tycker killarna gjorde i dag. Kärnspelarna drev på de andra och ville verkligen ha matchen, vilket syntes från start idag.

Victor Olofsson blev, med 27 fullträffar, SHL:s skyttekung anno 2017/18, medan Ryan Lasch hamnade tvåa i poängligan – blott en poäng bakom Elias Pettersson.

– Jag lider med Ryan som hade behövt två poäng till i dag för att vinna poängligan. Oerhört synd att han inte fick göra det, men han får bli poängkung i slutspelet i stället, hintade Roger.

– Jag är otroligt stolt på det sätt som järngäng till lag har växt ihop under säsongen, sett till alla problem från och med oktober och framåt. Detta lag är rustat för att verkligen slåss om att vinna i år. Men ligan är otroligt jämn i år, så det är många lag som har chansen att vinna. Vi måste vada ödmjuka att förstå det, men ska se till att förbereda oss bra och jag längtar till nedsläpp mot Malmö, avslutade Roger presskonferensen.

I och med att Djurgården tog två poäng mot Örebro så slutar vi på en tredjeplats i tabellen och får möta IF Malmö Redhawks i kvartsfinalen. Biljetter till Kvartsfinal 1 och 3 släpps på måndag (12 mars) kl 9 och ni köper dem via den här länken.

Frölunda HC – Brynäs IF 8-3 (1-1, 2-0, 5-2) Skott: 42-21 (9-7, 16-6, 17-8)
PIM: 8-12 (0-2, 0-2, 8-8)

1-0 (04:22) | Carl Grundström (Ryan Lasch, Jan Muršak) PP1
1-1 (19:10) | Christopher Liljewall (Samuel Asklöf)

2-1 (24:29) | Mats Rosseli Olsen (Christoffer Ehn, Max Friberg)
3-1 (31:10) | Sebastian Stålberg (-)

3-2 (42:39) | Juuso Ikonen (Elias Fälth, Jesper Boqvist) PP1
4-2 (43:06) | Victor Olofsson (Rasmus Dahlin, Adam Almquist)
5-2 (47:33) | Jonathan Sigalet (Adam Almquist, Simon Hjalmarsson)