Stort lag i liten bilstad
Publicerad: 2016-08-15

Fredagens premiärmotstånd i CHL Grizzlys Wolfsburg? Tänk Ingolstadt.

Det finns många likheter mellan Grizzlys Wolfsburg och Frölunda Indians motstånd i förra säsongens 16-delsfinal i CHL, Ingolstadt.

Båda lagen verkar i relativt små tyska städer präglade av ett stort bilföretag – Audi i Ingolstadt och Volkswagen i Wolfsburg.

Båda lagen har en stomme av nordamerikanska spelare och en utpräglad matchvinnande målvakt.

- Att få spela mot de bästa lagen i Europa är en stor utmaning för vår unga organisation. Och vi kommer att visa från oss från vår bästa sida i varje match, lovar tjeckiske coachen Pavel Gross, åtta säsonger i Wolfsburg.

Precis som staden (grundad 1938) har Grizzlys Wolfsburg en kort historia. Klubben föddes 1992 och har sedan 2007 tillhört topplagen i den tyska ligan – ingen titel ännu, men två förlorade finaler 2011 och 2016 och en serieseger säsongen 2010/2011.

- Wolfsburg är ett topplag i ligan och vi kommer ihåg vilka problem vi hade med ett annat tysk topplag förra säsongen, Ingolstadt, varnar Frölundas assisterande tränare Pär Johansson.

Grizzlys Wolfsburg – som i helgens genrep slog andraligalaget Eispiraten Crimmitschau med 9-1 – är byggt kring tio nordamerikanska importer, kryddat med tysk spetskvalitet. Som målvakten Felix Brückman och utpräglade målskytten Sebastian Furchner.

Amerikanen Tyler Haskins (bilden) är lagets kapten och ledare, kanadensaren Kris Foucault är NHL-meriterad (Minnesota Wild) och på kuriosakontot kan vi berätta att backen Jeremy Dehner, USA, är kusin med Minnesota Wilds Ryan Suter.

- De svenska mästarna och CHL-vinnarna är ett av de bästa lagen i Europa. Vi måste upp på vårt absoluta max mot dom, säger Pavel Gross.

Frölunda möter Grizzlys Wolfsburg i Eis Arena Wolfsburg (4 503) på fredag, nedsläpp 19.30 – matchen sänds av SVT.

I den andra gruppspelsmatchen på bortaturnén ställs Frölunda mot tjeckiska Pardubice, söndag 17.00 - sänds också av SVT.

Peter Pettersson Kymmer