Det våras för hockeyskolorna
Publicerad: 2017-10-04
FHC
Nätverksträff om regionsklubbarnas livaktiga och välfyllda hockeyskolor i Frölundaborg.

Säsongens första nätverksträff för hockeyskoleledare genomfördes med 28 ledare från 13 föreningar onsdagen 27 september. Göran Pegenius hälsade alla välkomna och berättade om de olika ”regionsprojekt” som Frölunda jobbar med. Ett är där hockeyskoleledare får en möjlighet att träffas, få idéer och diskutera med andra hockeyskoleledare. Det kommer alltid fram nya saker som någon provat och kan ge feedback på. Vi hade hockeykonsulenterna och tre föreningar som berättade om ”goda exempel” från deras verksamhet.

Christer Johannesson från Partille berättade om de brevutskick som görs till alla barn inför starten av Tre Kronors Hockeyskola. Alla klubbar i Göteborg är med i detta projekt. Svenska Ishockeyförbundet står för alla kostnader för välkomstbrev till alla barn inom ett speciellt geografiskt område där klubbarna fått ange postnummer. I år gjordes 310 000 utskick till 282 klubbar i Sverige till barn födda 2010, 2011, 2012.

Göteborg har till denna säsong fått en ny hockeykonsulent, Linus Fagemo, som tidigare spelat i Frölunda och nu senast jobbade som föreningsutvecklare i Skärgårdens SK. Martin Dahlin som tidigare var konsulent i Göteborg har bytt till Västergötland där Rune Bäckman gått i pension. Linus och Martin informerade om Tre Kronors Hockeyskola. Där syns en stadig ökning av barn sedan ovan nämnda brevutskick startades för tre år sedan. De berättade även vad de skall ha för teman på sina klubbesök denna säsong. Fokustema kommer vara ”feedback”.

Bäcken HC: Martin Öberg sammanfattade hur Bäckens hockeyskola arbetar. Upplägget fungerar och rekryteringskampanjen tillsammans med de aktiviteter föreningen gör, har inneburit ett ökat antal barn i verksamheten. Bäcken HC har kostnadsfria tillfällen i början för att testa innan barn/föräldrar bestämmer sig. Utrustning finns att låna.

Härryda HC: Mattias Luukkonen berättade om hur Härryda har gjort med upplägget på isen för hockeyskolan. De kör det träningsupplägg som tagits fram på affischen för Frölundas spelidé. Spel i början på sex stationer och sedan sex stationer med enkla övningar där man roterar efter 5-7 minuter.

Frölunda HC: Lars Körner berättade om den nya mentorsgrupp som Frölunda skapat till denna säsong. Tanken är att ha några rutinerade ledare som finns tillhands runt hockeyskolan. Allt för att underlätta för de ordinarie ledarna så att de fokuserar på barnen och isen. Mentorsgruppens uppgifter kan vara att ta emot barn och föräldrar när de kommer, hjälpa till att knyta skridskor, svara på frågor från föräldrar och i största allmänhet hjälpa till med trivseln runt isen.

Efter de goda exemplen fortsatte vi med ”speed-dating”. I grupper om fem fick varje deltagare 3 minuter att berätta för övriga hur de rekryterar och vårdar sina ledare i hockeyskolan - därefter blev det en gemensam diskussion. En bra sak som framkom var att göra arbetsbeskrivningar till ledarna både på och bredvid isen. Låter enkelt men det var många som inte hade gjort några.

Avslutningsvis diskuterades om en gemensam Hockeyskolans dag skall återinföras. Frågan kommer diskuteras vidare.

Nästa träff bestämdes till tisdagen den 12 december i Frölundaborg.

Peter Pettersson Kymmer