Effektivt i Karlstad
Publicerad: 2018-10-13
När Frölunda HC gästade Färjestad BK för första gången säsongen 2018/19 bjöds ett fullsatt Löfbergs Arena på en match av högsta underhållning. Storspel av Johan Gustafsson och en effektivitet av högsta klass fällde avgörandet för andra raka Frölundasegern i Värmland.

KARLSTAD | Fullsatta läktare i Löfbergs Arena, lördag kväll samt möte mellan Färjestad BK och Frölunda HC - någonting särskilt osar oftast över kvällar med de förutsättningarna. Så även i kväll, när lagen möttes i SHL för första gången denna säsong. Redan innan nedsläpp kände spelarna på varandra och tvingade domarna att gå emellan för att lugna ned stämningen - ett lugn som höll sig till första avblåsning.

Frölunda skulle till synes inte få någon drömstart i Karlstad, då Fabian Zetterlund blev fri och gav Färjestad ledningen redan efter 2 minuter och 45 sekunders spel. Men Frölunda kunde redan i anfallet efter gensvara, där Max Friberg ifrån blålinjen avlossade ett skott som överlistade Markus Svensson och innebar en snabb replik och 1-1 på tavlan.

Vi bjöds på en mycket underhållande tillställning i Löfbergs Arena denna afton där tempot var högt, målen var många och närkamperna ännu fler. Under ett stråk i inledningsperiodens slut och mittenaktens öppning skulle också fyra mål falla inom loppet av drygt fem minuter.
Samuel Fagemo snodde pucken av Ilari Melart, tog vara på en snabb omställning och ordnade en 2-1-ledning med dryga halvminuten kvar av inledningsperioden - med ett mål som var hans första i SHL. Bara 1:42 in i den andra perioden styrde Pathrik Westerholm in ett höstlöv från Viktor Ekbom och utökade Frölundaledningen.
– Jag försökte ta mig in på mål, så kom det in en puck och jag lyckades styra in den. Så det var skönt, sade Pathrik Westerholm i periodvilan efter att han gjort mål för andra matchen i följd.

Färjestad vaknade dock till och det var inte vem som helst som skulle vara drivande för hemmalaget, utan nämligen den forne Frölundaspelaren Gustav Rydahl - som drog ett tungt lass och också tog värmlänningarna in i matchen. Först slog han själv in en lös puck i mål innan han serverade Oskar Steen som rakade in kvitteringen i öppet mål - bara tre minuter efter Westerholms 3-1-mål.

Effektiviteten avgörande

Färjestad styrde mestadels och hade mycket av spelet i Frölundas zon under ganska långa stunder, men Frölundas uppoffrande försvarsspel och Johan Gustafssons magnifika målvaktsspel kom att bli väldigt svårt att överlista för Färjestad. Att Frölunda sedan hade en effektivitet av högsta klass och utnyttjade ett av få numerära överlägen denna kväll var mycket välkommet.
För det var i just fem mot fyra som matchavgörandet skulle komma - trots halva matchen kvar att spela. Efter ett fint rundspel hamnade pucken till sist hos Jonathan Sigalet, som avlossade ett kraftfullt direktskott förbi Markus Svensson till 4-3.

Färjestad tryckte på något oerhört mycket i den tredje perioden och vaskade fram några halvarliga chanser och i slutminuten var man en stolpträff ifrån kvittering - men slutsignalen gick till sist och då med en 4-3-ledning för Frölunda på tavlan. Andra raka bortasegern var ett faktum, och det än en gång tack vare en fenomentalt spelande Johan Gustafsson i mål. Han kommenterade matchen så här:

– En oerhört tuff match. Att komma till Karlstad en lördag är alltid tufft, men också inspirerande. Vi krigade väldigt hårt och får ta med oss tre poäng, det är fantastiskt skönt. – Jag är långt ifrån nöjd med fjolåret, så vi fick jobba hårt under sommaren. Tycker att hela laget har tagit ett enormt steg framåt, börjat jobba för varandra och kommit ihop som ett lag - en början till den lagmaskin vi vill bli.

På tisdag kl 19:30 spelar vi sista gruppspelsmatchen i Champions Hockey League, där vi gästar Ålborg Pirates. Nästa hemmamatch äger sedan rum på torsdag, då Luleå HF gästar Scandinavium. Matchstart är 19:00 och biljetter köper ni via den här länken.

Färjestad BK - Frölunda HC 3-4 (1-2, 2-2, 0-0) Skott: 34-15 (14-5, 12-7, 8-3)
PIM: 10-8 (0-2, 2-0, 8-6)
Publiksiffra: 8’250 åskådare

1-0 (2:45) | Fabian Zetterlund (Mikael Wikstrand, Oskar Steen)
1-1 (3:18) | Max Friberg (Jonathan Sigalet)
1-2 (19:28) | Samuel Fagemo (-)

1-3 (21:42) | Pathrik Westerholm (Viktor Ekbom)
2-3 (22:41) | Gustav Rydahl (Fabian Zetterlund)
3-3 (24:38) | Oskar Steen (Gustav Rydahl, Ilari Melart)