CHL-mästare - igen
Publicerad: 2017-02-07
CHL
Frölunda Indians vann CHL-finalen i ett fullsatt och kokande Frölundaborg - och hyllningarna efter matchen höll världsklass.

GÖTEBORG | Redan innan nedsläpp var stämningen i Frölundaborg oerhört högljudd och den gamla borgen kokade rätt igenom den första perioden. Gästande Sparta Prag (Tjeckien) hade ett enormt supporterfölje med sig som gjorde allt för att stötta sina hjältar, men hade stor konkurrens utav Goa Gubbar, Sektion 84 och de andra på Västra Ståplats.
Bortasektionen fick dock anledning att tidigt i matchen explodera ut i glädjejubel då tjeckerna redan efter 2,5 minut tog ledningen efter ett snudd på galet anfall. Inom loppet utav några sekunder lyckades de avlossa fyra skott, efter en returkavalkad, innan Lukas Cingel hittade nätmaskorna och 1-0 till gästerna.

Det var en smått galen inledningsperiod i Frölundaborg där tempot var enormt och chanserna många. Johan Gustafsson och Tomas Pöpperle i respektive mål fick jobba hårt i inledningen och till slut fick också Pöpperle se en puck slinka in bakom honom.
I numerärt överläge tog Casey Wellman vara på en retur på Casey-manér och såg till att tillställningen var kvitterad.

Frölunda fick sedan en gyllene chans att koppla ett järngrepp om finalen när Spartas Miroslav Forman fick matchstraff för att ha satt upp klubban på Patrik Carlssons hals och således gett värdarna ett fem minuter långt numerärt överläge. Innan Frölunda tog vara på överläget och gjorde mål skulle dock gästerna kontra in en ny ledningspuck när Jaroslav Hlinka och Petr Vrána kom i två-mot-ett-läge där Vrána stänkte in 1-2.
Sedan var det då Frölundas tur, och det var Joel Lundqvist som stod välplacerad framför mål och skarvade in Henrik Tömmernes skott ifrån blålinjen till 2-2 och noterades för sitt fjärde mål i turneringen.

Perioden var överlag en jämn men svängig historia där både lagen hade gått om fart under skridskorna och tillräckligt med chanser för att gå ut i pausvila med ledning, men vi hade 2-2 på tavlan.

GÄSTERNA HADE MED SIG ETT NUMERÄRT ÖVERLÄGE ifrån den första periodens slutsekunder, och tack vare den lyckades man också ta ett litet monumentalt övertag i mittenaktens första fjärdedel. Men Frölunda höll ifrån sig Praglaget som inte fick någon nämnvärt farlig chans, trots sin höga fart och kvicka omställningar. Istället vände Frölunda helt på matchbilden och tog över stafettpinnen bit för bit.

Casey Wellman är en utav Frölundas hetaste spelare för tillfälle och det var därför ingen slump att det var just han som, på egen hand, beslutsamt bröt sig in från kanten och tryckte in pucken i bortre krysset till 3-2. Målet föll sig också ganska logiskt efter att Frölunda börjat steppa upp, ta lite mer initiativ och hade ett par långa anfall.
Dominansen avtog knappast under periodens andra halva utan intensifierades istället extra mycket och hade det inte varit för Pöpperles lugna och stabila mål i Pragmålet så hade Frölunda om möjligt kunna haft en större ledningen än uddamålet inför den tredje perioden, men så var inte fallet.

PRECIS SOM I DEN ANDRA PERIODEN är det Sparta Prag som inleder bäst, och som man spelade i det här skedet utav matchen. Man pressade ned Frölunda enormt och fick också med sig ett numerärt överläge, som i sig inte resulterade i många farliga chanser, men knappa minuten efter kom den så välförtjänta kvitteringen då Jan Svrcek sköt en isare som Lukas Klimek styrde vidare och in till 3-3.
Skotten vid det här laget var 9-2 i gästernas favör.

Frölunda ryckte upp sig en aning efter målet och började ställa lite frågor till gästerna i en lite utdragen del utav matchen som blev en aning utav ställningskrig.
Sparta skulle dock ta ett järngrepp utav perioden och var det klart bättre laget, men här fick vi se ett enormt uppoffrande försvarsspel och en inte minst fantastisk Johan Gustafsson i målburen som var stöttepelaren under Spartas enorma press.

Matchen gick till sist till förlängning – som om finalen inte kunde bli mer spännande – där man i spel tre mot tre skulle kora vinnarna. Det tog knappt 1,5 minut innan avgörandet kom…

…och det fick Frölundaborg att koka!

Nicklas Lasu fick läget, knep dit pucken och släppte loss jubelropen ifrån isen såväl läktarna då det var förkunnat att Frölunda Hockey Club för andra året i följd tagit hem Champions Hockey League-titeln.

Matchvinnaren Nicklas Lasu kommenterade efter slutsignalen de avgörande målet som ledde till andra CHL-titeln på följande vis:
– Jag kände att jag fick ett bra läge att avsluta och ville så gärna stänka dit den, och just ögonblicket innan pucken faktiskt korsar mållinjen, men man förstår att den kommer gå in… helt oslagbart, säger Nicklas samtidigt som leendet spricker ut från öra till öra.

– Det är vår tredje final i rad i CHL nu, och jag tror väl någonstans att det såklart spelar roll att de flesta utav killarna här har varit med om det förut. Kanske fällde det en liten avgörande tyngd på vågen som gick åt vårt håll. Sedan var det kul för alla de nya killarna att få vara med och spela en sådan här match, och vinna den. Man gläds lika mycket åt dem som för en själv.

Under resten utav veckan är det spelledigt ifrån SHL då Sweden Hockey Games härjar i Scandinavium. Joel Lundqvist, Johan Sundström och Henrik Tömmernes representerar Frölunda HC i turneringen och via den här länken hittar ni biljetter till turneringens samtliga matcher.

Torsdag den 16:e februari spelar vi nästa hemmamatch i SHL och då kommer Djurgårdens IF på besök. Matchen startar kl 19:00 och biljetter till den matchen köper ni via [den här länken]( http://www.ticketmaster.se/event/ frolunda-djurgarden-biljetter/432163)

Matchstatistik Frölunda HC – Sparta Prag 4-3 eft. OT (2-2, 1-0, 0-1, 1-0) Skott: 35-36 (15-16, 16-4, 3-16, 1-0)
Utv.min: 4-41 (2-39, 0-2, 2-0, 0-0)

0-1 (02:30) | Lukas Cingel (Petr Kalina, Andrej Kudrna)
1-1 (07:46) | Casey Wellman (Johan Sundström, Henrik Tömmernes) PP1
1-2 (10:42) | Petr Vrána (Jaroslav Hlinka) SH1
2-2 (12:06) | Joel Lundqvist (Henrik Tömmernes, Victor Olofsson) PP1

3-2 (27:27) | Casey Wellman (Victor Olosfson, Matt Donovan)

3-3 (46:15) | Lukas Klimek (Jan Svrcek, Lukas Pech)