Målet är målet
Publicerad: 2017-07-24
FHC
Hungern, drivet och ivern finns där, men semifinalförlusten mot Brynäs har Roger Rönnberg inte släppt ännu.

Brynäs vann den sjunde och avgörande semifinalen mot Frölunda Indians i Scandinavium och förlusten tog styggt, inte minst på huvudcoachen Roger Rönnberg.
– Jag har nog inte riktigt smält det där ännu. Vi har visserligen utvärderat och stängt förra säsongen, men en sån förlust har jag med mig resten av livet.

Därmed inte sagt att det som hände då påverkar nuet. Frölunda har kört försäsongsträning mellan 16 maj och siste juni och det med en ombyggd trupp – en gäng har lämnat och sju nya spelare har checkat in på Campus.
– Det är en härlig grupp med grymt många profiler. Dom nya killarna är hungriga och dom har det gemensamt att dom vill utvecklas och vinna, säger Roger Rönnberg och betonar det lilla ord som de senaste åren symboliserat och genomsyrar Frölunda Indians verksamhet, utveckling:
– Hela föreningen har kommit så långt i det arbetet att det finns en iver att skruva på detaljer och till perfektion. Och det finns hela tiden saker som kan utvecklas, som träning, spelbok och ledarskap.

En slutsats i utvärderingen var att effektiviteten inte kom upp på tänkt nivå och det har påverkat upplägget för den kommande säsongen. Frölunda vill vara det snabbaste, offensivaste och effektivaste laget i SHL och CHL och om en av de parametrarna inte lever upp till målbilden krävs åtgärder.
– Vi har tittat på hur vi skall göra fler mål och hur vi skall träna för att göra fler mål. Det handlar om att ha en strategi och att hitta rätt vägar mentalt, taktiskt och tekniskt, förklarar Rönnberg och berättar att i en dränerad trupp – läs Nicklas Lasu, Henrik Tömmernes, Johan Sundström med flera – måste andra ta ett steg framåt.
– Vi jobbar hela tiden med att utbilda våra spelare. En vinnande grupp har en kärntrupp och vi har lokaliserat den gruppen och ser till att utbilda den i ledarskap. Vi har Joel (Lundqvist), Sebbe (Stålberg), Simon (Hjalmarsson), John (Nyberg) med flera som vi förväntar oss skall axla det ansvaret.

En veckas träningsläger på Kreta blev ett snabbspår i den processen och i andra. Frölunda bodde på ett avsides hotell och det var bra ur ett gruppdynamiskt perspektiv.
– Vi tränade väldigt hårt och fick andra positiva bieffekter. Vi levde tätt ihop och umgicks mellan passen och killarna lärde känna varandra bra. Jag tycker att vi har fått en väldigt bra laganda väldigt tidigt med den här gruppen, menar Frölundas huvudcoach.

Med serieraden tvåa, tvåa, tvåa, trea och ett SM-guld, två CHL-titlar och ytterligare en CHL-final under Roger Rönnbergs fyra säsonger vid Frölunda-rodret finns det förväntningar i Göteborg med omnejd och det är ledarstab och spelare mycket väl medvetna om.
– Vi skall vara ett topplag och vi skall vara med och slåss om SM-guld och CHL-titeln, men vet samtidigt att det är tuffa mål. För att nå hela vägen måste vi maximera vår prestation, så jämnt är det. Men jag kan lova att hungern finns där, förklarar Rönnberg som gör vadå under fyra lediga veckor?
– Semestern är familjetid. Familjen är prioriterad, vi tar igen det vi tvingas försaka under säsongen.

Frölunda Indians återupptar träningen på Campus den 31 juli.

Peter Pettersson Kymmer