Serieledare
Publicerad: 2016-10-25

Serieledare efter 3-1 hemma mot IF Malmö Redhawks

GÖTEBORG | Med Oscar Engsund avstängd, John Nyberg skadad efter en klubba i ögontrakten i lördagens match mot Skellefteå AIK och Mattias Nørstebø skadad fick 2000-födde Rasmus Dahlin chansen att spela från start igen. Dessutom blev 1998-födde Markus Christensson näste junior att göra A-lagsdebut, med anledning utav ovan nämnda bortfall.

Det var gästande IF Malmö Redhawks som var aningen bättre stora delar under inledningsperioden. Åtminstone mer organiserat, spelade rakare och hade ett bättre passningsspel. Men Frölunda HC trampade igång så småningom och fick som tack med sig en Malmöutvisning och en gyllene chans att ta kommando i matchen.

Jonathan Sigalet stod rätt placerad när han styrde in Matt Donovans skott ifrån blålinjen till 1-0 och noterades för säsongens andra mål.

Lite hafsigt spel

Kvalitén på passningsspelet och tryggheten i försvarszon kunde stundtals efterfrågas i den här matchen, och allra helst i den andra perioden där pucken befann sig allra mest i defensiv zon.

Malmö fick många öppna lägen på snabba omställningar och när Ilari Filppula elegant skarvade in kvitteringen när han gled in framför Johan Gustafsson, vinklade bak klubban mellan skridskorna och på Marek Malík-manér skarvade in en passning upp i krysset till 1-1 med knappt sex minuter spelat utav mittenakten.

Men det skulle bara ta dryga minuten för Frölunda att gensvara på Malmös kvittering, och det genom Robin Figren som kunde panga in säsongens första mål.

Frölunda hade svårta att ta sig ur egen zon, man hade svårt att etablerar anfall och skapa lägen och Johan Gustafsson fick ta en stor roll i den här matchen där han blommade och räddade många riktigt vassa lägen. Det såg stundtals riktigt tungt ut i den andra perioden, och det tycktes bli ännu tyngre när Kristoffer Gunnarsson ådrog sig ett matchstraff för en tackling mot huvudet på Malmös Frederik Storm med precis fem minuter kvar utav den andra perioden. Men Frölundas stabila spel i boxplay under säsongsinledningen visade verkligen klass mot seriens överlägset vassaste powerplay-lag (48,28% inför matchen) där gästerna endast fick iväg två skott på mål – på fem minuter.

Bäst läge under de fem minuterna hade faktiskt Mats Rosseli Olsen, som då i numerärt underläge skrinnade sig igenom och kom fri med Cristopher Nihlstorp i Malmömålet – men Nihlstorp stod pall den gången.

FRÖLUNDA REDDE UT den här matchen i slutändan, mycket tack vare det suveräna numerära underläget men också för att man rannsakade spelet i paus och spelade av den tredje perioden på ett klart mer stabilt vis än tidigare under matchen.

Nicklas Lasu fastställde slutresultatet 3-1 i tom kasse och nätade då för andra matchen i följd. Vinsten innebär att Frölunda seglar upp som serieledare för första gången den här säsongen!

- Spelet hackade i dag, men jag tycker att vi vann den här matchen på grund utav att vi hade inställningen att jobba hårt, säger huvudtränare Roger Rönnberg efter slutsignal och fortsätter:

- Vårt boxplay i andra perioden blev såklart matchavgörande och (Johan) Gustafsson i målet spelade jättebra i dag.

Det är många unga spelare – främst backar – som får stort förtroende och spelar med ett oerhört stort mod. Hur ser du på det?

- Det är hela föreningens ansvar att fostra spelarna i att spela med självförtroende och tack vare allt jobb i tidig ålder så är de bra förberedda efter tiden i vår juniorakademi. Så stort cred till alla ungdoms- och juniorledare som tränat de här grabbarna upp till den här nivån, avslutar Roger Rönnberg.

På torsdag är det dags för nästa match. Då gästar vi Karlskrona HK i vad som ännu en gång blir ett toppmöte mellan ettan och tvåan. Matchen börjar kl 19:00 och sänds på C More Live 2 och på Cmore.se.