Uddlöst i uddamålsförlust
Publicerad: 2017-11-02
SHL
Frölunda HC hade fyra raka segrar mot Skellefteå AIK inför kvällens batalj - men sviten bröts efter en 2-1-förlust.

GÖTEBORG | För knappt två veckor sedan stod Skellefteå AIK i Scandinaviums bortalagsbås och i afton var det dags igen. Frölunda HC stod som segrare sist och hade, inför i kväll, fyra raka segrar inbördes (varav de tre senaste avgjorts i förlängning).
I vanlig ordning mellan dessa lag så fick vi se en match där gruff efter avblåsningarna var ett mycket återkommande tema och fick matchen att – utan att på något sätt urarta eller bli en ful kamp - osa slutspelskänsla.

I matchinledningen var det Skellefteås Oscar Möller som företrädningsvis hotade Johan Mattsson i Frölundamålet, och fick en möjlighet att spräcka nollan redan efter drygt 25 sekunder när han serverats fri av Joakim Lindström – men avslutet tog i burgaveln. Några minuter in i perioden fick han ytterligare två chanser, men lyckades inte ställa in siktet rätt då heller.

Emellan gruffen och smådusterna – som dock avtog efter inledningsperioden – skapade lagen ett par farligheter vardera, som tvingade både Mattsson och gästernas dito, Joni Ortio, till några riktigt vassa räddningar, och hade det inte varit för den vitklädde målmannens klassräddningar så hade Frölunda kunnat ta ledningen i matchen vid ett flertal tillfällen. Istället var det Skellefteå – genom just Möller – som kunde direktskjuta in matchens första mål efter en effektiv tekningsvariant, drygt halvvägs in i den andra perioden.

Det var inte en jättevass mittenperiod från Frölundas håll, men man hade en åtminstone en mycket stor möjlighet för kvitteringspuck innan hesa Fredrik löd – och om bara Jesper Emanuelsson fått klubban på pucken vid en retursituation från nära håll

– Vi glider runt lite för mycket och måste ta vara mer på närkamperna. Jag tycker vi skapar bra – men lite för få – lägen och måste få lite längre anfall, konstaterade Roger Rönnberg efter två spelade perioder.

Inte riktigt upp i nivå

Redan omgående i den tredje perioden satte Frölunda upp ett längre anfall och fick utdelning direkt.
Ifrån blålinjen kunde panga Adam Almquist in ett direktskott i krysset och såg till att Frölunda kvitterade tillställningen redan efter 35 sekunder – Almquists andra mål för säsongen.

När Frölunda senare ådrog sig en utvisning för att ha använt för många spelare på banan så skulle Pär Lindholm ta vara på hemmalagets passivitet och kunde, från höger, kliva inåt i banan och stänka in 2-1-pucken bakom Mattsson, med lite drygt fem spelade minuter av en ganska uddlös tredjeakt så långt.

Frölunda skulle ha allt för stora problem med Skellefteås försvarsspel denna afton, och trots att man hade mer puck i anfallszon i den tredje perioden lyckades man aldrig riktigt hota Ortio på nytt. Istället tickade klockan fort mot 60 minuter och i ett sista försök att forcera in en kvittering hände ingenting, utan Skellefteå kom undan med en 2-1-vinst och bröt Frölundas fyra matcher långa vinstsvit mot Skellefteå.

– Skellefteå vinner i dag för att de överlag var lite hetare än oss, konstaterade Roger Rönnberg ödmjukt efter slutsignalen.
– Man vinner väldigt få matcher med ett gjort mål, och vi har ett långsiktigt mål i att producera tre gjorda per match för att kunna vinna, det gjorde vi inte i dag. Det är en för dåliga insats i dag, avslutade Roger.

På lördag gästar vi HV71 i Kinnarps Arena, och matchen går att följa på C More – med start kl 15:15. Därefter väntar åttondelsreturen mot tjeckiska Bílí Tygri Liberec i CHL (3-2-vinst i första matchen). Matchen spelas i Frölundaborg och startar 19:00. Biljetter till den matchen köper ni via den här länken.

Matchstatistik

Frölunda HC – Skellefteå AIK 1-2 (0-0, 0-1, 1-1) Skott: 20-28 (7-13, 8-10, 5-5)
PIM: 6-8 (4-0, 0-4, 2-4)

Period 1

Period 2
0-1 (31:11) | Oscar Möller (Jonathan Pudas, Pär Lindholm)

Period 3
1-1 (40:05) | Adam Almquist (Rasmus Dahlin, Ryan Lasch)
1-2 (45:23) | Pär Lindholm (Joakim Lindström, Jonathan Pudas) PP1

Så här ställde Frölunda upp:
Johan Mattsson
(Johan Gustafsson)

Adam Almquist - Rasmus Dahlin
Matt Donovan - John Nyberg
Jonathan Sigalet – Mattias Nørstebø
Kristoffer Gunnarsson

Carl Grundström – Joel Lundqvist - Ryan Lasch
Victor Olofsson – Lias Andersson - Max Friberg
Oliwer Fjellström – Simon Hjalmarsson - Sebastian Stålberg
Pontus Widerström – Christoffer Ehn - Ponthus Westerholm
Jesper Emanuelsson

Efraim Larsson