Säsongen är över
Publicerad: 2018-03-29
Frölunda HC var tvunget att knäcka koden på IF Malmö Redhawks eminenta försvarsspel för att inte bli utslagna ur årets slutspel, men försatte sig istället i direkt uppförsbacke och fick svårt att resa sig.

MALMÖ | Med 3-2-underläge i matcher var Frölunda HC tvunget att besegra IF Malmö Redhawks i ett snudd på utsålt Malmö Arena för att inte säsongen skulle ta slut innan påsk. Men precis som i den fjärde kvartsfinalen fick Frölunda en mardrömsstart och uppförsbacke direkt med två tidiga utvisningar – som skulle komma att utnyttjas tvåfalt.
Först rakade Erik Forssell, från nära håll, in ett direktskott i spel fem mot tre innan Frederik Storm tog vara på en returpuck och utökade ledningen till 2-0 i det eftervarande fem mot fyra-spelet – med 5:29 spelat.

Det var en match där Frölunda hade svårt att repa sig efter den blytunga inledningen och fick Malmö att se oerhört solitt ut. Hemmalaget tycktes spela helt utan press när de tuffade på och gjorde saker och ting väldigt svårt för Frölunda, ett Frölunda som dessutom saknade förmågan att sätta dit lägena när de väl skapades.
I numerärt överläge hade Victor Olofsson ett stolpskott innan Simon Hjalmarsson, med näst intill öppen målbur, misslyckades med avslutet och missade målet.

Frölunda tog sig in i matchen, gnetade på och gnuggade ned Malmö allt djupare i den offensiva zonen – men utan att egentligen lyckas vaska fram några farligheter framför Jonas Gunnarsson i Malmömålet. Det blev desto värre när Malmö, dryga minuten in i den andra perioden, utökade ledningen till 3-0 i numerärt underläge och dessutom hade ytterligare ett par vassa lägen att öka på ledningen.

Men, så tändes hoppets låga.

Olofssons i blickfånget

Victor Olofsson gav Frölunda någonting att gå på när han, med 1:22 kvar att spela av den andra perioden, ordnade en viktig 3-1-reducering med ett snärtigt handledsskott. Man gavs också chansen att verkligen ta sig in i matchen på allvar när man fick inleda den tredje perioden i numerärt överläge – men man lyckades inte ta chansen.
Istället klev en annan Olofsson – Johan – fram, utnyttjade ett friläge och avgjorde matchen och kvartsfinalserien genom att lägga in 4-1 bakom Johan Gustafsson.

Max Friberg vispade förvisso in en lös puck med åtta minuter kvar och Frölunda gav det en ärlig chans att försöka hämta in underläget – men kom inte närmre. Malmö vann till sist både matchen och kvartsfinalserien med 4-2 och avslutade Frölundas säsong 2017/18.

IF Malmö Redhawks – Frölunda HC 4-2 (2-0, 1-1, 1-1) Skott: 18-27 (8-9, 7-10, 3-8)
PIM: 8-4 (4-4, 4-0, 0-0)

1-0 (04:51) | Erik Forssell (Max Görtz, Tobias Ekberg) PP2
2-0 (05:29) | Frederik Storm (Nils Andersson, Rhett Rakhshani) PP1

3-0 (21:10) | Axel Wemmenborn (Niklas Arell, Christoffer Forsberg) SH1
3-1 (38:38) | Victor Olofsson (Rasmus Dahlin, Jan Muršak)

4-1 (46:50) | Johan Olofsson (Lukas Haudum, Fredrik Händemark)
4-2 (51:52) | Max Friberg (Jonathan Sigalet, Jan Muršak)