Vinst och efterlängtade mål
Publicerad: 2017-03-09
I sista omgången utav grundserien i SHL så kom två mycket efterlängtade mål vardera för två spelare som haft mycket svårt med målskyttet på sista tiden. Henrik Tömmernes gjorde sina två första mål för år 2017 och Carl Grundström bröt en svit på 15 mållösa matcher när Frölunda HC 4-2-besegrade Linköping HC.

LINKÖPING | Johan Gustafsson sattes på prov omgående i SAAB Arena när Linköping HC:s vassa Broc Little gjorde ett fint instick från kanten och fick iväg ett skott och tillhörande retur. Gustafsson reagerade kvickt och kunde avstyra farligheterna med två benparader.

Annars var det Frölunda HC som var det bättre laget under den första halvan utav inledningsperioden, där de tryckte ned östgötarna och forcerade dem till att slå iväg pucken utan att kunna skapa något konstruktivt. Men Frölunda hade mycket svårt att komma till avslutslägen och tog inte mycket vara på det spelövertag man ändå hade.

Linköping bröt så småningom Frölundas puckövertag och lyfte upp spelet med tryck i ett par anfall. När de låg på som hårdast kom också ledningsmålet då Vilmos Gallo högg på en retur och fick se pucken styras in i mål via både Johan Gustafsson och Patrik Carlssons ben.

Hemmalaget tog över matchbilden helt och hållet efter ledningsmålet och dominerade den andra halvan utav perioden. Frölunda hamnade djupt nere i en svacka ett tag, drog på sig två utvisningar kort efter varandra som resulterade i ett tre mot fem-läge i nästan två minuter. Som om det inte var nog orsakade man också ett straffslag, men Johan Gustafsson gjorde en stabil räddning på Broc Littles straff och höll kvar Frölunda i matchen – som det kändes.
Frölunda orkade ändå hålla uddamålsunderläget perioden ut, trots Linköpings anstormning under slutskedet där skottstatistiken till sist skrevs 15-4 i hemmalagets favör.

Henrik Tömmernes missade de tre senaste matcherna inför i dag på grund av skada, men var åter i spel dagen till ära. Han hamnade i rampljuset med drygt halva den andra perioden spelad då han höll i pucken, sköt ett skott på Jacob Johansson och fick se Linköpingsspelaren Niclas Lundgren boxa in pucken i eget mål till kvitteringen 1-1.
Målet var Henriks första under kalenderåret 2017.

Frölunda hade också lägen att utöka sin ledning i den andra perioden, inte minst genom Matt Donovan som på egen hand hade två ramträffar under akten. Men läget var lika vid ett efter två spelade perioder.

Efterlängtat trendbrott

Efter en incident som hände mellan Anssi Salmela, Mats Rosseli Olsen och Nicklas Lasu strax innan mittenaktens slutsignal fick Frölunda ett längre power play till godo tidigt i den tredje perioden. Det skulle ge effekt med en man mer då Carl Grundström såg Linköpingmålvakten Jacob Johansson släppa en retur, högg och placerade den högt upp i nättaket till en 2-1-ledning – ett mål som bröt Grundströms svit på 15 matcher utan mål.

Grundström verkade ha fått upp locket på ketchupflaskan, för efter att Broc Little kvitterat kort på ledningspucken hittade Grundström nätet än en gång när han på nytt gav Frölunda ledningen med ett skott som hittade in bakom en skymd Johansson till 3-2 för gästerna.

Linköping var desperata och låg på hårt offensivt, men Johan Gustafsson gjorde en kanonmatch och höll en kvitteringspuck utanför kassen med många riktigt vassa räddningar. Istället fastställde Henrik Tömmernes resultatet 4-2 med ett skott ifrån blålinjen som hittade in i mål via Linköpings Niklas Persson, och även Tömmernes blev tvåmålsskytt i kväll.
Hemmalaget gjorde ett sista försök att hämta in underläget genom en extra utespelare på banan, men Frölunda höll ut och tog tre poäng.

Carl Grundström till C More efter slutsignalen:
– Det kändes som om att en sten lossade ifrån axlarna, säger Grundström och utvecklar.

– Efter att man har haft många mållösa matcher så är det oerhört skönt att få sätta pucken. Det gör att man kan slappna av och spela ut lite mer.

Hur ser du på slutspelet som står runt hörnet? – Det ska bli grymt kul och hela laget är laddade. Vi har förberett oss väl, gav järnet i dag och ser fram emot det jättemycket!

SM-slutspelet står runt hörnet och i kvartsfinalen kommer vi ställas emot Skellefteå AIK. Första matchen spelas i Scandinavium på fredag den 17:e mars (kl 19:00) och biljetterna släpps på måndag kl. 9:00.
Mer info kring kvartsfinalserien postas under morgondagen.

Linköping - Frölunda HC 2-4 (1-0, 0-1, 1-3) Skott: 39-26 (15-4, 9-13, 15-9)
Utv.min: 12-16 (2-6, 10-8, 0-2)

1-0 (12:45) | Vilmos Gallo (Adam Ginning, Sebastian Karlsson)

1-1 (30:35) | Henrik Tömmernes (-)

1-2 (42:12) | Carl Grundström (Robin Figren, Rasmus Dahlin) PP1
2-2 (44:10) | Broc Little (Marcel Müller, Garrett Roe) PP1
2-3 (51:16) | Carl Grundström (John Nyberg, Robin Figren)
2-4 (54:44) | Henrik Tömmernes (Patrik Carlsson)