”Vi tittar, men är kräsna”
Publicerad: 2016-12-17
SHL
Halvtid i SHL och en möjlighet att snacka nuläge och framtid med Fredrik Sjöström.

I slutet av april firade han SM-guld med en stor del av Göteborg på Götaplatsen. Några månader senare samlade han ett helt nytt Frölunda Indians för säsongsupptakt i Frölundaborg - ett halvt lag borta och tolv nya in.
– Det är klart att vi hade en förhoppning, men man vet ju inte exakt hur det blir, det var en tuff utmaning. Vi kände ändå att vi satt ihop ett bra lag som skulle kunna vara med i toppen, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström som med en halv SHL-säsong spelad kan hävda att det fanns rejält fog för den där känslan. Nybygget Frölunda Indians leder SHL och har för tredje säsongen i rad kvalificerat sig för semifinal i CHL – ett betyg gott som något.
– Vi var väldigt nöjda med de spelare vi tog in och de har varit beredda att lägga ner jobbet. Vi har en krävande miljö och det har de ställt upp på, förklarar Sjöström och beskriver A-lagsverksamheten som tuff, faktabaserad, mätbar och slumpminimerad.

Att två juniorer – Filip Westerlund och Rasmus Dahlin – skulle visa sig SHL-mogna redan nu måste ses som en bonus, men definitivt ingen tillfällighet. Frölunda Indians har en mycket tydlig idé om att inte bara lyfta juniorer till A-laget utan att också låta dem spela – den förberedande utbildningen står den välrenommerade och bevisligen fungerande akademien för.
– Vi följer våra Academy-spelare noga och vet att det finns potential, men kan inte veta exakt när den skall blomma ut. Men vi har en tillåtande miljö och juniorerna får chansen och de som gör det bra får spela. Och dom är väl förberedda för spel i A-laget av våra duktiga Academy-ledare, förklarar Fredrik Sjöström.

Att Frölunda är i topp av SHL-tabellen inför julhelgen betyder inte att de sportsligt ansvariga på Campus har slagit sig till ro nöjda och glada. Hela Frölundas sportsliga affärsidé handlar om utveckling och det finns mer att jobba med försäkrar sportchef Sjöström:
– Vi har nått en bit på vägen, men har långt kvar. Det kommer att krävas mer av oss under den andra delen av säsongen, men vi är bra på att syna varandra och är sällan nöjda.

Den SM-vinnande säsongen kryddades truppen efterhand och den sista pusselbiten, rivige forwarden Joey Crabb, dök upp sent. Under hösten har finländaren Sean Bergenheim tillkommit och fönstret är öppet fram till den 15 februari nästa år.
– Vi tittar på spelare hela tiden och det är ju ingen hemlighet att fokus ligger på en back. Sen är det ju så att det kan hända saker och att läget kan vara annorlunda i februari. Vi är förberedda på allt och tittar brett, men är kräsna, säger Fredrik Sjöström och summerar första halvan av säsongen så här:
– Vi har en bra känsla, men är medvetna om att det alltid finns saker att jobba med och vi vill ta ytterligare steg.

På tisdag, 20 december, tar Frölunda Indians emot HV 71 i Scandinavium, sista matchen innan jul - biljetter går att köpa på den här länken.

Peter Pettersson Kymmer