Tredje raka CHL-finalen
Publicerad: 2017-01-17
CHL
Frölunda HC är i CHL-final för tredje gången i rad efter 4-0 borta mot Fribourg-Gottéron och 9-1 totalt.

Om inte annat så har HC Fribourg-Gottéron en av Europas kallaste ishallar – BCF-Arena. Ett litet köldhål (kapacitet 6 500) inte alls långt från lilla katolskt präglade Fribourgs gamla stad med anor från sent 1100-tal.
Stans Larry Huras-coachade hockeylag gled in i frysboxen med ett inte särskilt gynnsamt utgångsläge – 1-5 i halvtid och ett fyra måls underläge att hämta upp på 60 minuter.

Av den frejdiga höga pressen och intensiteten Fribourg-Gottéron bjöd på i den första perioden i Frölundaborg för en vecka sedan såg ingen något av i inledningen av CHL-semifinal två. Möjligen beroende på en serie tidiga utvisningar som förbjöd någon form av karaktär och med fem mot fem mot isen var spelet jämnt, men rätt intetsägande. Därmed inte sagt att det saknades möjligheter.
Fribourg-Gotterón rammade ribba och stolpe, Mats Rosseli Olsen pricksköt i ribban och däremellan ett tjusigt mål av Sean Bergenheim efter första aktens läckraste anfall. Christoffer Ehn drev puck genom två zoner, hittade Victor Olofsson djupt i Fribourg zon och finske Bergenheim dundrade in 0-1 bakom en chanslös Benjamin Conz.
Med en utvisning med sig – 1.51 – tog Frölunda initiativet direkt i den andra perioden. Och utökade ledningen till 2-0 efter bara 48 sekunder på ett märkligt sätt. Henrik Tömmernes skott från blå styrdes i en båge över en vilsen Benjamin Conz.
Fribourg-Gottéron försökte resa sig från den kallduschen, men den energi hemmalaget lyckades uppbåda brottades med tvivel och hopplöshet. De chanser som ändå dök upp stoppade nämligen Johan Gustafsson lugnt, tryggt och metodiskt.
Och med bara dryga minuten kvar av perioden blev uppförsbacken ännu brantare. Ur en trasslig situation framför mål letade sig pucken fram till Robin Figren som enkelt lyfte in 3-0 med en backhand i tom bur.
Tredje perioden hann knappt börja innan Carl Grundström trädde in pucken högt, fri med stackars Benjamin Conz – Jacob Larsson bjöd på den långa öppnande passningen.
Resten av perioden, matchen, CHL-semifinalen blev förstås en ren expeditionsaffär utan vare sig spänning eller betydelse.
”Tredje raka finalen, det är stort – speciellt med tanke på hur många lag som är med varje år”, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg och förklarar varför CHL tydligt passar Frölunda synnerligen bra:
”Hela klubben tycker den här turneringen är rolig och viktig. Och kanske överraskar vårt spel många motståndare. Att vi har fyra starka kedjor bidrar förstås”.

CHL-finalen mellan Frölunda Indians och Sparta Prag spelas i Frölundaborg den 7 februari.
”Jag har sett Prag spela några gånger den här säsongen och det är stabilt lag. Det blir en tuff utmaning”, säger Roger Rönnberg.