Vändning i Jubileumsmatchen
Publicerad: 2019-12-05
Iklädda jubileumsdräkter vände Frölunda 0-1 till 2-1 i den tredje perioden och besegrade Djurgårdens IF för fjärde gången i följd.

GÖTEBORG | I en blå- och gulfärgad skrud hyllade Frölunda sin historia genom att markera de 60 år som gått sedan föreningen för första gången spelade i den högsta divisionen i Sverige. Iklädda en kopia av dåtidens dräkt gästades Frölunda av fjolårsfinalmotståndarna Djurgården….

I en snudd på igentäppt inledningsperiod så skulle Frölunda vara det lag som, rent spelmässigt, ändå tog någon form av kommando drygt halvvägs in, och så småningom började utmana Niklas Svedberg i Djurgårdsmålet. I numerärt överläge var Patrik Carlsson en ribbträff ifrån ledningsmål och några minuter senare kom Ryan Lasch fri, men misslyckades med försöket att trä in pucken emellan Svedbergs ben. En Svedberg som länge skulle vara ett monster för Frölunda.
Ledningen skulle istället gästerna ta i den, av ganska många utvisningar, sönderryckta andraperioden. I numerärt överläge fick Mattias Guter fri gata in mot mål, fick tiden att avancera och rundade Johan Mattsson innan han lade in 1-0-pucken. Annars luckrades de båda försvaren upp något under mittenakten, där Tom Wandell, ett par minuter efter ledningsmålet, fick friläge och kunde utökat ledningen, men blev nobbad av Mattsson.
Ryan Lasch fick även han en god chans på nätkänning, när han i slutminuten av perioden frispelades i slottet av Simon Hjalmarsson, men sköt utanför.

Drömstart på akt tre

Frölunda fick en strålande start på den tredje perioden, för redan efter 45 sekunder hade Max Friberg rakat in en retur ifrån vänster och spräckt Svedbergs nolla, kvitterat tillställningen och också gjort sitt första mål mot målvakt i SHL 2019/20 (hans första kom i tom målbur).

Som så många gånger förut den här säsongen så skulle Frölunda även i denna tredjeperiod växla upp, spela med en högre intensitet och jobba ned motståndarna. Djurgården fick svårare och svårare att hänga med och när Mattias Guter, halvvägs in i den tredje perioden, åkte ut för interference skulle Frölunda till slut få utdelning av sitt numerära överläge.
Ryan Lasch, som var på skotthumör denna afton, var den som skulle avgöra den här tillställningen i det numerära överläget. Kyligt fick han tid att sikta in sig och avlossade ett handledsskott förbi Svedberg ifrån den vänstra tekningscirkeln och gjorde matchavgörande 2-1.

Kommande matcher
Lördag 7/12, kl 15:15, Frölunda HC – HV71 (Biljetter),
Tisdag 10/12, 19:45, Kvartsfinal 2 av 2 (Champions Hockey League), EHC Biel-Bienne – Frölunda HC,
Tisdag 17/12, kl 19:00, Växjö Lakers – Frölunda HC.

Frölunda HC – Djurgårdens IF 2-1 (0-0, 0-1, 2-0) Skott: 29-28 (8-6, 13-12, 8-11)
PIM: 14-12 (2-4, 8-6, 4-2)
Åskådare: 10 719 åskådare

0-1 (33:32) | Mattias Guter (Michael Haga, Anton Hedman) PP1

1-1 (40:45) | Max Friberg (Jacob Peterson, Theodor Lennström)
2-1 (52:05) | Ryan Lasch (Max Friberg, Theodor Lennström) PP1