Sommarprat: Fredrik Sjöström
Publicerad: 2016-07-11

Laget är i princip klart och sportchefen Fredrik Sjöström är nöjd med pappersprodukten.

Efter SM-guld följde dränage – i princip ett halvt lag lämnade Frölunda Indians för spel i andra klubbar och ligor.

För sportchefen Fredrik Sjöström innebar det en intensiv vår och det nedlagda jobbet har varit framgångsrikt menar han.

- Vi har de ingredienser vi vill ha, men vet inte riktigt hur det kommer att se ut ännu.

Det var framförallt backsidan som tog stryk när spelare som Lukas Bengtsson, Oscar Fantenberg och Tom Nilsson försvann och det är också i försvaret det finns öppningar till åtminstone någon värvning till.

- På forwardssidan är det fullt och vi har två bra målvakter i Johan (Gustafsson) och Dan (Bakala) och att vi letar efter en back är ingen hemlighet. Vi tittar på en fem, sex stycken och hoppas det blir klart någon gång i juli, förklarar Fredrik Sjöström, men betonar samtidigt att förutsättningarna kan ändras – inte minst om Artturi Lehkonen gör en Mattias Janmark och blir kvar i Montreal Canadiens efter sensommarcampen:

- Det är en liknande situation och Janmark ersatte vi inte direkt. Om Artturi blir kvar får vi se hur vi agerar. Kanske väntar vi, som med Joey Crabb.

Ett kännbart tapp är poängmaskinen Ryan Lasch – amerikanen lämnar ett stort hål efter sig och det hymlar inte Fredrik Sjöström om. Å andra sidan kontrar han med Simon Hjalmarsson och Casey Wellman.

- Vi har fått in spets med dom två. Och spelare som Victor Olofsson, Carl Grundström, Mattias Nörstebö, Johannes Johannessen och Erik Nyström är kända namn i hockeyvärlden, men inte här.

Och vad vill du ha sagt med det?

- Vi är nöjda med dom nyförvärv vi gjort, men vi har en resa framför oss. Vi kommer att ha tålamod och inte kräva direkt leverans, men vi siktar inte på att vara sämre den här säsongen än förra.

Ett näst intill lika tungt tapp som Ryan Lasch är backen Oliver Lauridsen som bara blev bättre och bättre ju längre den SM-guldvinnande säsongen led. Med sin fysik och tuffhet tillförde han en dimension som Frölunda Indians saknat och blir ingen lätt pjäs att ersätta.

- Med Oliver tappar vi fysik, ja, men vi har alternativ. Såväl Oscar Engsund som Kristoffer Gunnarsson är jobbiga att möta, men de är oprövade. Kanske är det den spelartypen vi skall ha in, men vi måste få testa först. Och så pratar vi en hel del om team toughness, säger Fredrik Sjöström som kan förstå att det finns en viss osäkerhet kring det dränerade regerande mästarlaget inför en ny säsong:

- Omgivningen vill nog se vart det tar vägen först, men kraven kommer inte att sänkas för det. Alla vill slå mästarna och vi har en del utmaningar framför oss. Men vi tror på oss själva och vi är fantastiskt nöjda med lagbygget.

Peter Pettersson Kymmer