Klubbteknik i fokus
Publicerad: 2017-02-21
Academy
Säsongens tredje och sista Forum för målvaktstränare genomfördes på måndagskvällen.

Målvaktstränare träffas för att diskutera och få tips kring målvaktsträning. Varje klubb har även med sig en målvakt.
Kristoffer Martin (målvaktstränare i A-laget) och Adam Lundh (målvakts- och fys-tränare för U16, J18 och J20) hade denna gång hand om 40 tränare, 14 målvakter från 15 klubbar. Denna gång hade vi även tre långväga gäster från Storhamar och Vålerenga på besök.
Träffen inleddes med fika och en kortare genomgång och repetition av några olika rörlighetsövningar. Adam berättade och visade med hjälp av Hannes Kollén, som är målvakt i Frölunda U16 Elit, de olika viktiga detaljer att tänka på. Alla närvarande målvakter var också med och testade.

Efter det var det omklädning och ut på isen. Dagens tema var spelet med klubba enligt deltagarnas egna önskemål. Kristoffer visade lite olika filmsekvenser på Frölundas A-lagsmålvakters agerande i olika situationer. Med hjälp av dessa belyste han vikten av att ha en spelidé hur målvakten och utespelarna skall agera när målvakten skall gå ur målet för att spela pucken. Därefter var det målvakternas tur att öva. Det började med några uppstartsövningar utan rörelse där pucken skulle passas med forehand och backhand.
Därefter ökades svårighetsgraden till rörelse med pucken bakom mål, passning med kommunikation samt passningsövning med stress.
Målvaktstränarna på plats var med och gav instruktion och feedback till målvakterna. Bra träning för både målvakter och målvaktstränare.

Träffen avslutades med en kort summering och alla målvaktstränare fick en hemläxa. De skall hem och prata med sitt lag angående vilken spelidé de skall ha när målvakten åker ur målet för att spela pucken.

Forum för målvaktstränare är tänkt att fortsätta till kommande säsong. Inbjudan till detta kommer under sensommaren.
Stort tack till alla inblandade för härligt jobb denna säsong.

Peter Pettersson Kymmer