Vetenskapen flyttar in
Publicerad: 2016-09-27

John Jansson utvecklar och utökar sitt samarbete med Frölunda HC.

Beteendeanalys och motivation är de klarast lysande färgerna på legitimerade psykologen John Janssons palett. Själv betonar han att han arbetar med ledarskapsverktyg som fungerar på riktigt.

- Jag har haft ett bra samarbete med Frölunda och det skall vi nu utveckla, säger John Jansson.

Vi ber att få återkomma till det.

Som västgöte och Skövde-bo drömde judokillen John Jansson om OS i Söul, men av olika anledningar kom han aldrig till Sydkorea och istället för olympier blev han psykolog.

- Det var fokus på idrott redan från dag ett och när jag tog examen fick jag ett erbjudande från Umeå universitet om att forska om idrott och företag och det nappade jag på, berättar John Jansson som kom i kontakt med Roger Rönnberg under dennes tid som headcoach för juniorkronorna och i princip kom med köpet när Rönnberg flyttade till Göteborg.

- Det blev mer på allvar under Rogers andra år i Frölunda och sedan dess har jag arbetat nära coachteamet. Jag erbjuder dem praktiska ledarskapsverktyg som vi tillsammans omarbetar till hockeymiljön, beskriver Jansson som utifrån den resan och tillsammans med Roger Rönnberg har utvecklat en ledarskapsmodell som visat sig intressant utanför Frölunda HC:

- Jag och Roger håller i en extern ledarskapsutbildning och vi har fått otroligt positiva reaktioner.

Med ambitionen att förstärka organisationen ytterligare väljer Frölunda HC att utöka sitt samarbete med John Jansson – och det är Frölunda Academy som är i fokus.

- Samtliga Academy-ledare skall genomgå en omfattande ledarskapsutbildning, med fokus på utveckling av spelare. Jag har forskat om idrottsgymnasier och det här blir ett ypperligt tillfälle att använda de resultaten i praktiken.

Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler förklarar det utökade samarbetet med John Jansson så här:

- Vi utvecklar ett redan framgångsrikt koncept, det blir en win/win. John har ett uppdrag och det skall han arbeta med under två säsonger, till att börja med.

För John Jansson innebär det mer tid på Campus och ett annorlunda elevunderlag.

- Jo, det blir andra studenter, men det är samma utbildning. Det är enkelt att lära ut, svårare att lära in. Och vi vill få tränare och spelare att utnyttja skallen också, inte bara vara lydiga soldater.

Peter Pettersson Kymmer