Kvickt kvartkommando
Publicerad: 2017-03-17
Tabelltrean Frölunda HC ställs emot Skellefteå AIK i SM-slutspelets kvartsfinalrunda och med fjolårets finalrunda mellan lagen purfärskt i minnet fanns all anledning att se fram emot seriens första match som i dag avgjordes i Scandinavium.

GÖTEBORG | Efter åtta dagars ledighet ifrån spel så var det ett till synes enormt spelsuget Frölunda HC som skrinnade ut på isen i Scandinavium när den första kvartsfinalen mot Skellefteå AIK vankades. Hemmalaget var det piggaste och satte press mot Skellefteåmålet i en temporik och energisk inledning på matchen.

Frölunda fick lite vind i seglena och en bra chans att ta ledningen i matchen när ett bra power play-spel i fem mot fyra resulterade i ny Skellefteåutvisning och fem mot tre-överläge i dryga 40 sekunder – men det kvicka power play-spelet inledningsvis tappades av och Skellefteå red ut det numerära underläget utan några smärre farligheter.

Strax efter att gästerna blivit fulltaligt kunde Pär Lindholm påpassligt lirka in en puck från nära håll och till synes ge Skellefteå ledningen. Men då Skellefteåbacken Mark Katic fastnat i Johan Gustafssons klubba och förhindrat målvakten att rädda pucken blev målet efter videogranskning bortdömt.

Smått otroligt hade Skellefteå några minuter senare ytterligare en puck i mål, men precis som strax innan föranleddes målet, enligt situationsrummet, utav en målvaktsinterference och tvingade domarna att döma bort även det. Trots två mål var resultatet i första pausvila mållöst efter en period som ändå Frölunda fört spelmässigt.

Skellefteå steppade upp

Gästerna kom ut i den andra perioden och såg någorlunda eggade ut av de två bortdömda målen och var lite hetare, vann fler lösa puckar och skapade lite mer oreda i anfallszon än vad Frölunda gjorde. Hemmalaget hade, utöver några fina prestationer utav Simon Hjalmarsson och kedjan med Sean Bergenheim, Patrik Carlsson och Casey Wellman i spetsen, mycket svårt att skapa någonting i anfallsväg. Den sistnämnda trion fick till ett par kontringar som kunde resulterat offensivt, inte minst när Bergenheim avslutade själv i ett två-mot-ett-läge, men sköt över.

I en period där inget utav lagen ändå skapade nämnvärt mycket så stegrade Frölunda upp ju närmre periodvilan vi kom, det var därför inte helt ologiskt att ledningspucken kom under en avvaktande Skellefteåutvisning. Ett ordentligt tryck mot Skellefteåmålet och fint spel resulterade i att Victor Olofsson hittade över till Simon Hjalmarsson som nöp till direkt och bröt en 20 matcher lång svit utan SHL-mål med 1-0-målet som tillföll med endast 50 sekunder kvar att spela utav mittenakten.

Spiken i kistan

Simon Hjalmarsson gjorde i grundserien endast fem mål på 51 SHL-matcher, men redan 1:12 in i den tredje perioden skulle han – 122 sekunder efter sitt första mål i matchen – utöka Frölundas ledning till 2-0 när han skarvade in Mattias Nørstebø skott och kunde noteras för sitt andra mål för dagen.

Frölunda fick en riktig skjuts framåt i den tredje periodens inledning och etablerade några långa anfall med småchanser att utöka ledningen ytterligare. Annars var det Skellefteå som skulle ta ett distinkt kommando om matchbilden i den tredje perioden. Gästerna skapade några riktigt fina chanser att reducera, men Johan Gustafsson kom upp stort och stod för några mycket högkvalitativa räddningar och höll pucken utanför målburen.

Skellefteå fick en gyllene chans i numerärt överläge när Sean Bergenheim fick sätta sig på botbänken med fyra minuter kvar utav den tredje perioden. När Andrew Calof fick ett kanonläge nära inpå målet kunde Gustafsson sträcka ut och rädda efter en fin sidledsförflyttning, och närmre kom aldrig Skellefteå i den här matchen. Istället såg Nicklas Lasu till att fastställa slutresultatet 3-0 i tom bur och såg till att Frölunda tog ett grepp om kvartsfinalserien med 1-0 i matcher.

Simon Hjalmarsson kommenterade segern till C More efter slutsignalen:
– Oerhört skönt att vinna första matchen. Viktigt och perfekt att ta taktpinnen direkt här via hemmaplan, för det kommer bli en tuff serie. JG gör en kanonmatch och vi visar upp bra box play, det gör att vi vinner i kväll.

Frölunda HC – Skellefteå AIK 3-0 (0-0, 1-0, 2-0) Skott: 21-23 (9-4, 6-6, 6-13)
Utv.min: 6-4 (2-4, 2-0, 2-0)

1-0 (39:10) | Simon Hjalmarsson (Victor Olofsson, Casey Wellman)

2-0 (41:11) | Simon Hjalmarsson (Mattias Nørstebø, Joel Lundqvist)
3-0 (58:40) | Nicklas Lasu (Mats Rosseli Olsen, Sebastian Stålberg) ENG