Lias & "Olle" sänkte Örebro
Publicerad: 2017-10-17
Lias Andersson gjorde sina två första SHL-mål i Frölunda HC och Victor Olofsson sitt första mål vid lika styrka den här säsongen när Örebro HK besegrades med 3-2 i Scandinavium.

GÖTEBORG | I Scandinavium denna afton stod den första perioden och vägde när Frölunda HC gästades av Örebro HK. Redan tidigt i matchen fick båda lag chans att försätta sig i förasätet när man växlade numerära överlägen med varandra, men särskilt nära kom inte lagen.
Det var en överlag väldigt tight match och båda lagen hade svårigheter att ta sig in framför motståndarkassen. Därför kom det som lite från ingenstans när Libor Hudácek frispelade Marcus Weinstock, som distinkt placerade pucken ovanför Johan Mattssons stöthandske och försatte närkingarna i en 1-0-ledning.

Gästernas ledning skulle dock inte stå sig särskilt länge, för knappt halvannan minut senare hittade Victor Olofsson in till Lias Andersson, som - placerad emellan tekningscirklarna - knäppte en handledare i det högra krysset till 1-1. Målet var Lias första SHL-poäng i Frölundatröjan.

Även i den andra perioden skulle Frölunda hamna på efterkälken på resultattavlan, när Libor Hudácek enkelt kunde raka in in en ny ledningspuck efter att Marcus Weinstock vunnit puck bakom förlängda mållinjen och från bakom målburen lagt en backhandpassning, på Patrick Kane-manér, som serverade Hudácek med ett öppet mål. Detta efter att Frölunda totalt dominerat inledningen på perioden och också haft en puck i mål – som blev bortdömt på grund av målvaktsinterference.

Men Frölunda skulle lyckas kvittera igen. Även denna gång genom Lias Andersson, som i numerärt överläge bombade in ett direktskott ifrån höger och utjämnade matchen på nytt. Lias var stundtals fruktansvärt het i denna match – mycket lägligt med tanke på den kommande tröjhissningsceremonin för hans far, Niklas. I mittenaktens slutskede var han inte långt ifrån att försätta Frölunda i ledning efter att Matt Donovan lurat sin gubbe på blålinjen och hittat Lias vid den bortre stolpen med en magnifik passning – men Örebromålvakten Eero Kilpeläinen smekte kvickt över längs mållinjen till stolpen och stod för en paradräddning.

Olofsson avgjorde

Det blev en väldigt trevande matchbild i den tredje perioden där matchen stod och vägde länge och väl, utan något lag som direkt förde den framåt. Några lägen skapades trots allt, och när Örebros Daniel Viksten fick pucken vid Mattssons högra stolpe och tvingade den sistnämnda till en lång sidledsförflyttning trodde många att Örebro på nytt skulle ta ledningen. Men Mattsson hann slänga ut stöten och höll pucken utanför mål den gången.
Istället kunde Victor Olofsson lite senare sätta fart på en kontring, hittade John Nyberg – vars skott tog i Örebroblock. Men det tackade Olofsson för, snappade upp pucken och hittade nätmaskorna med ett högt & distinkt skott i krysset och Frölunda var i ledningen med drygt fem minuter kvar att spela.

Särskilt nära en kvittering kom inte Örebro, utan Frölunda höll undan ganska enkelt och bärgade andra raka trepoängaren, och på frågan om anledningen varför Frölunda vann svarade matchvinnande Olofsson följande i C More efter slutsignalen:

– Jag tyckte att vi slet ut Örebro med hårt jobb i de första två perioderna och tror att vår ork till slut var en avgörande faktor. Vi ska ta med oss den faktorn härifrån, för man måste jobba ned motståndarna för att ta tre poäng i den här ligan.

– Vi har haft det lite tufft vid spel med lika styrka i vår kedja, så det var skönt att det lossnade lite idag. Det är alltid skönt att göra mål, det var ett tag sedan nu. Extra skönt att få avgöra också, såklart, avslutar Victor Olofsson.

Vi gästar Mora IK i Jalas Arena på torsdag, med matchstart kl 19:00. Sedan gästas vi, på lördag, av Skellefteå AIK. Men det är inte vilken match som helst, för innan matchstart ska vi passa på att hylla Niklas Andersson för hans prestationer i föreningen genom att hissa #24 upp i taket.
Matchen börjar kl 15:15 och ceremonin redan kl 14:45. Biljetter till den matchen köper ni via den här länken, och kom ihåg att vara på plats i god tid.

Frölunda HC – Örebro HK 3-2 (1-1, 1-1, 1-0) Skott: 28-18 (7-6, 15-5, 6-7)
PIM: 6-6 (4-2, 0-4, 2-0)

0-1 (15:01) | Marcus Weinstock (Libor Hudácek, Alexander Hellström)
1-1 (16:29) | Lias Andersson (Victor Olofsson, Max Friberg)

1-2 (27:17) | Libor Hudácek (Marcus Weinstock)
2-2 (29:42) | Lias Andersson (Rasmus Dahlin, Matt Donovan) PP1

3-2 (54:36) | Victor Olofsson (John Nyberg)