Första torsken i Scandinavium
Publicerad: 2017-10-12
HV71 kom besök i Scandinavium och kunde, tack vare en stark tredjeperiod, se till att Frölunda HC - för första gången den här säsongen - besegrades på hemmaplan.

GÖTEBORG | Vi fick se en pigg inledningsperiod med ett stort antal fysiska närkamper när Frölunda HC och HV71 möttes för första gången i SHL den här säsongen. Båda lag skapade några småfarliga målchanser framför de båda målvakterna Johan Mattsson och Linus Söderström, men det var HV71 som drog det längsta strået efter 20 minuter.

Ett olyckligt pucktapp på offensiv blålinje bäddade för en HV71-kontring där Martin Thörnberg chippade pucken över Matt Donovans klubba och friställde Max Wärn, som distinkt och med pricksäkerhet smällde in ett direktskott bakom Johan Mattsson och försatte smålänningarna i förarsätet med 1-0.

Det blev lite farligt framför Söderström vid några enstaka tillfällen efter gästernas ledningspuck, inte minst när Matt Donovan tog sig fram mot målburens högra stolpe och, vid den bortre stolpen, hittade Ponthus Westerholm, som inte fick träff på pucken utan fick se den glida strax utanför.
Men i den andra perioden höjde sig Frölunda, spelade rakare mot mål och hade betydligt mer puck i anfallszon. Det ledde också till att Kristoffer Berglund tvingades ta en utvisning och försatte i Frölunda i power play – ett numerärt överläge man skulle utnyttja genom Matt Donovan, som stänkte in kvitteringspucken ifrån sin backplats.

Donovan var också inblandad i ett läge en stund senare när en retur från Söderström studsade rätt ut, men Donovans handledare överlistade inte den 21-årige målvakten i gästernas mål, som höll tätt resten av perioden.

Utspelade

I den tredje perioden kom gästande HV71 ut på ett riktigt starkt sätt när man malde ned de grönklädda ordentligt från start och Frölunda hade under långa stunder oerhört svårt att ens ta sig ur egen zon.
Frölunda ådrog sig tre utvisningar innan vi hade spelat 8 minuter, och efter en HV-fördel av 12-1 i skott på mål kom till sist den logiska ledningspucken. Mattias Tedenby skrinnade sig igenom Frölundas försvar och överlistade Mattsson med ett mycket högkvalitativt handledsskott högt upp i det högra krysset och såg till att HV71 hade en 2-1-ledning.
Kort därpå var det Victor Ejdsells tur att visa avslutskvalité när han snodde pucken bakom Frölundas förlängda mållinje, skrinnade upp i den högra tekningscirkeln och placerade pucken i det bortre krysset. Hemmalaget kom sedan aldrig riktigt intill för att hota Söderström, utan fick – efter en svag tredjeperiod – se sig besegrade och för första gången den här säsongen lämna Scandinavium utan poäng.

– Vi var för mjuka, konstaterar huvudtränare Roger Rönnberg efter slutsignalen och utvecklar:

– Vi förlorade närkamper över hela matchen i dag och jag är bara nöjd med småbitar av den här matchen egentligen. Det fanns bra stunder i den första perioden och vi gjorde överlag en rätt bra andraperiod. I tredje, när det skulle avgöras, var HV71 klart bättre.

I morgon ska vårt motstånd i Champions Hockey Leagues åttondelsfinal lottas fram. Kl 12:00 börjar lottningen och går att följa via CHL:s officiella hemsida.

På lördag gästar vi Linköping HC i Saab Arena. Matchen startar kl 15:15 och går att följa på C More. Nästa hemmamatch äger sedan rum på tisdag då vi gästas av Örebro HK. Matchen börjar kl 19:00 och biljetter till den matchen köper ni via den här länken.

Frölunda HC – HV71 1-3 (0-1, 1-0, 0-2) Skott: 19-32 (4-7, 9-9, 6-16)
PIM: 6-2 (0-0-, 0-2, 6-0)

0-1 (07:09) | Max Wärn (Martin Thörnberg, Erik Brännström)

1-1 (29:07) | Matt Donovan (Ryan Lasch, Adam Almquist) PP1

1-2 (48:26) | Mattias Tedenby (Alexander Ytterell, Max Wärn) PP1
1-3 (49:55) | Victor Ejdsell (-)